İOKBS burs kartı nasıl alınır, ne zaman verilecek? İOKBS bursu kaç yıl veriliyor, kazanan nasıl, nereden kayıt yaptıracak?

İOKBS diğer adıyla PYBS bursluluk sınavı 5 Eylül'de MEB tarafından uygulanmıştı. 5, 6, 7, 8, hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11. sınıflara yönelik düzenlenen sınavın sonuçları 28 Eylül'de erişime açıldı. Sonuçlara göre burs almaya hak kazananlar önümüzdeki günlerde ilk parasını almaya başlayacak. Ancak bursları alabilmek için öncelikle kayıt yapmak gerekiyor. Peki İOKBS bursu kaç yıl veriliyor, kazanan nasıl, nereden kayıt yaptıracak? İOKBS burs kartı nasıl alınır, ne zaman verilecek?

Giriş Tarihi 29 Eylül 2021, 09:29 Güncelleme 29 Eylül 2021, 09:30
İOKBS burs kartı nasıl alınır, ne zaman verilecek? İOKBS bursu kaç yıl veriliyor, kazanan nasıl, nereden kayıt yaptıracak?

İÇİNDEKİLER

İOKBS burs sonuçlarının açıklanmasının ardından öğenciler gözlerini bu kez burs kayıtlarına çevirdi. Bursu kazanmaya hak kazanan öğrencilerin öncelikle kayıt yaptırması gerekiyor. Bu kapsamda İOKBS burs kartı nasıl alınır, ne zaman verilecek? İOKBS bursu kaç yıl veriliyor, kazanan nasıl, nereden kayıt yaptıracak? soruları yoğun olarak araştırılıyor. İşte 2021 İOKBS (PYBS) bursları hakkında tüm bilgiler...

İOKBS 2021 BURS SONUÇLARI AÇIKLANDI!

İOKBS sonuçları beklendiği üzere 28 Eylül'de açıklandı. Aşağıdaki linkten sonuçlarınıza erişebilirsiniz.

İOKBS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

İOKBS BURSU KAÇ YIL VERİLİYOR, KAZANAN NASIL, NEREDEN KAYIT YAPTIRACAK?

İOKBS bursu her yıl zamlı olarak verildiğinden geçen sene 310 TL olan burs ücretinin bu yıl 330 TL civarında olması bekleniyor. Ortaokul ve imam-hatip ortaokulu ile ortaöğretim okullarında parasız yatılı veya burslu okuyan öğrencilerin bursu ortaöğrenimlerini tamamlayıncaya kadar verilir.

Burs kayırları öğrencinin öğrenim gördükleri veya kayıt yaptırdıkları MEB'e bağlı resmî okul müdürlükleri vasıtasıyla yapılacak olup, öğrenci kayıtlarının başladığı zamanda başlayıp sonlanmıştır.

PYBS BURS KARTI NASIL ALINIR, NE ZAMAN VERİLECEK?

2021 İOKBS bursu kazanan öğrencilerin paraları Vakıfbank'a yatırılacaktır. Kart Şifresi Vakıfbank tarafından sağlanacak. Bu bursluluk kartları öğrencilere okul müdürlüğü tarafından mavi bir zarf içerisinde verilecek. Zarfın içindeki kartın üzerinde burs alan öğrencinin adı soyadı ve T.C. Kimlik numarası yazar. Kartın şifresi de yine mavi zarfta kartın yapışık olduğu kısmın iç tarafında yazar. Şifre 4 haneden oluşur. Şifre de ATM üzerinden değiştirilebilmektedir.

İOKBS NEDİR?

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKSB) ortaokulların 5, 6, 7, 8'inci, liselerin hazırlık sınıfı ile 9, 10 ve 11'inci sınıfların devletten düzenli burs alabilmek için girdikleri sınavdır. İOKBS için öğrencinin ailesinde kişi başına düşen yıllık gelir hesaplanır.

KİMLER BURSLULUK SINAVINA BAŞVURABİLİR?

Bursluluk sınavına başvurmak için bazı şartlara uygunluk göstermeniz beklenir. Bu şartları sırayla yazmak gerekirse;

– KKTC veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

– 5, 6, 7, 8, 9, 10 veya 11. Sınıf bünyesinde eğitim görüyor olmak,
– Sınavın gerçekleştirildiği yıl içerisinde okul değiştirmeye yönelik ceza almamak,
– Bulunduğu sınıfta sınıf tekrarı yapmamış (sınıfta kalmamış) olmak,
– Aileye gelen paranın yıllık olarak kişi başına düşen miktarının her yıl belirlenen miktardan az olmasıdır.

İOKBS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

a. Her öğrencinin cevap kâğıdı, optik okuyucu ile okutulur.

b. İOKBS'de soru sorulan derslere ait testlerin her biri için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.

c. Her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşılık gelen ham puanlar bulunur. Böylece her öğrenci için dört ayrı ham puan hesaplanır.

ç. Tüm öğrencilerin ham puanları toplamı, sınava giren öğrenci sayısına bölünerek her bir testin ortalaması bulunur.

d. Ham puanlar, test ortalamaları ile sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak her testin standart sapması hesaplanır.

e. Öğrencilerin her bir teste ait Standart Puanı (SP); o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.

f. Her test için hesaplanan standart puanlar, aşağıdaki tabloda verilen katsayılar ile çarpılarak her bir testin ağırlıklı standart puanları bulunur.

g. Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.

ğ. Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye bu soru/sorular dâhil edilecektir.