ALES 2 soru kitapçığı ve cevap anahtarı açıklandı mı? ALES soru ve cevapları!

ALES 2 sınavından çıkan adaylar soru kitapçığı ve cevap anahtarının yayınlanması için bekleyişe geçti. ALES'in 2.si bugün düzenlendi. Binlerce adayın katıldığı sınav sonrası adaylar soru ve cevapları araştırmaya başladı. ALES 5 yıl süreyle geçerlidir. Adaylar 5 yıl boyunca ALES puanını kullanabilmektedir. ALES sonuçları açıklandığında adayların aldıkları puan 60 üzeri olması gerekmektedir. Bu kapsamda ALES sonuçları için bekşeyiş sürerken adaylar bir yandan da soru kitapçığı ve cevap anahtarına bakarak puanlarını kendileri hesaplamaya çalışacak. Peki ALES soru ve cevapları! ALES 2 soru kitapçığı ve cevap anahtarı açıklandı mı?

Giriş Tarihi 20 Eylül 2021, 09:03 Güncelleme 20 Eylül 2021, 09:04
ALES 2 soru kitapçığı ve cevap anahtarı açıklandı mı? ALES soru ve cevapları!

İÇİNDEKİLER

Bugün binlerce aday Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı kısaya ALES'e katılım gösterdi. Yılda üç kez düzenlenen ALES'in 2.si bugün gerçekleştirildi. Yükseklisans yapmak için okullar ALES puanı istemektedir. Lisans öğrencileri de doktora ve ya yükseklisans yapmak için her yıl düzenlenen ALES'e katılmaktadır. 19 Eylül'de yapılan ALES 2 için soru kitapçığı ve cevap anahtarı bir hayli araştırılıyor. Sınava giren adaylar çıkışta hemen cep telefonlarına sarılarak ÖSYM'den ALES 2 için paylaşılacak soru ve cevapları kontrol ediyor. Peki ALES soru ve cevapları! ALES 2 soru kitapçığı ve cevap anahtarı açıklandı mı?

ALES 2 SORU KİTAPÇIĞI VE CEVAP ANAHTARI YAYINLANDI MI?

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ALES 2 soru kitapçığı ve cevap anahtarını yayınladı. Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi;

''19 Eylül 2021 tarihinde uygulanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının (2021-ALES/2) Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarının %10'u aşağıdaki bağlantıda sunulmuştur.

Sınava başvuran adaylar, Temel Soru Kitapçığı diziliminde verilen sınav sorularının tamamına 19 Eylül 2021 tarihinde saat 14.00'ten itibaren ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik numaraları ve aday şifreleri ile 10 gün süreyle erişebileceklerdir.

Sorular, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser niteliğinde olup, telif hakları ÖSYM'ye aittir. ÖSYM'nin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve yayınlanamaz.''

2021-ALES/2 Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı (%10)

ALES KAÇ SORU KAÇ DAKİKA?

ALES/2 Saat 10.15'te başlamaktadır. Sınavda adaylara 100 sorudan oluşan sayısal ve sözel testler uygulanmakta ve 150 dakika süre verilmektedir.

SINAVIN GEÇERLİLİĞİ NELERE BAĞLIDIR?

Bir adayın sınavının geçerli sayılarak cevap kâğıdının değerlendirilmesi için adayın;
 Sınava, atandığı salonda/sırada girmesi,
 Sınav başlamadan önce Sınava Giriş Belgesini sınav görevlilerine teslim etmesi,
 Kopya çekme veya çekilmesine yardım etme girişiminde bulunmaması,
 Cevaplarını sınav süresi içinde cevap kâğıdının ilgili alanına işaretlemiş olması,
 Cevap kâğıdına T.C. Kimlik Numarasını ve soru kitapçığı numarasını doğru olarak yazıp kodlaması,
 Soru kitapçığı ile cevap kâğıdına yazması ve işaretlemesi gereken bilgilerinin doğru ve eksiksiz olması,
 Sınav sorularını, sınavın cevaplama süresi başlatıldıktan sonra okumaya başlaması,
 Sınav süresi bittikten sonra soruları okumaması ve cevap kâğıdında işaretlemeye devam etmemesi,
 Sınav sonunda soru kitapçığını (sayfaları eksiksiz olarak) ve cevap kâğıdını sınav görevlilerine teslim etmesi,
 Salonda sınav kurallarına ve sınav görevlilerinin uyarılarına uyması ve diğer sınav kurallarına uyması zorunludur. Bu kurallara uymayan adayların sınavları iptal edilecektir.

ALES PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir.

Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir.

Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.

ALES : Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı
AP : Adayın ağırlıklı puanı
X : Ağırlıklı puanların ortalaması
S : Ağırlıklı puanların standart sapması
B : Ağırlıklı puanların en büyüğü

ALES SINAV SONUCU NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ALES/2 sınav sonuçlarının 14 Ekim'de açıklanacağı duyuruldu. Adaylar ALES sınav sonuçlarına https://sonuc.osym.gov.tr üzerinden erişebilecek.

ALES 2 SONUÇ ÖĞRENME (ÖSYM EKRANI)