ÖSYM duyurdu! 1. ek tercih ile 2. ek tercih arasındaki fark nedir? Kimler 1. ek tercih yapacak? 2. ek tercih puanı kaç?

ÖSYM Başkanı Halis Aygün Twitter hesabından 2021 YKS ek tercih tarihlerini duyurdu. Üniversite ek tercih kılavuzu yayınlandı. Ek tercih kılavuzuna göre boş kalan kontenjanlar belli oldu. Bu yıl iki kez ek yerleştirme yapılacak. Peki kimler ek tercih yapabilir? 1. ek tercih ile 2. ek tercih arasındaki fark nedir? Kimler 1. ek tercih yapabilir? 2. ek tercih puanı kaç? İşte kafakarışıklığı yaşayan binlerce aday için ek tercihlere dair bilgiler...

Giriş Tarihi 17 Eylül 2021, 15:49 Güncelleme 17 Eylül 2021, 15:50
ÖSYM duyurdu! 1. ek tercih ile 2. ek tercih arasındaki fark nedir? Kimler 1. ek tercih yapacak? 2. ek tercih puanı kaç?

İÇİNDEKİLER

YKS tercihleri ile milyonlarca öğrenci kazandıkları üniversitelere yerleşti. Kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından boş kalan kontenjanlar ek tercih kılavuzu ile belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2. ek tercihlerde baraj puanının TYT'de 140'a, AYT ve YDT'de 170'e düşürüldüğünü duyurdu. Ek tercihi bekleyen binlerce aday 1. ek tercih ile 2. ek tercih arasındaki fark nedir? Kimler 1. ek tercih yapacak? 2. ek tercih puanı kaç? şeklindeki soruların yanıtlarını araştırıyor. İşte detaylar...

EK TERCİHLER BAŞLADI MI?

ÖSYM Başkanı Halis Aygün 17 Eylül'de yaptığı açıklamada, ''Değerli YKS adaylarımız, 2021-YKS Ek Yerleştirme Kılavuzu yayımlanmıştır.
Tercihlerinizi 20-23 Eylül 2021 tarihleri arasında http://ais.osym.gov.tr sayfamızdan ve ÖSYM AİS mobil uygulamamızdan yapabilirsiniz.
Yapacağınız tercihlerin şimdiden hayırlı olmasını dilerim. ''
dedi.

1. EK TERCİH İLE 2. EK TERCİH ARASINDAKİ FARK NEDİR?

1. ek tercihler 20 Eylül'de başlayıp 23 Eylül'de sona erecek. 1. ek tercihlerde baraj puanı TYT'de 150, AYT ve YDT'de 180'dir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın baraj puanı açıklaması 2. ek tercihler için geçerlidir. 2. ek tercihlerin başlayacağı tarih ise henüz duyurulmadı. 1. ek tercihlerin sona ermesinin ardından 2. ek tercihlerin de başlaması bekleniyor. Açıklama geldiğinde haberimizde yer alacaktır.

KİMLER 1. EK TERCİH YAPABİLİR?

2021-YKS merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2021-YKS merkezî yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir.

Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan ancak, yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan Tablo-3'teki ön lisans programları ile Tablo 4'teki lisans programlarını, ilgili programın puan türünde programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecektir. Kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan programları, ilgili yerleştirme puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebileceklerdir.

2021-YKS'de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabileceklerdir.

Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekmektedir.

EK TERCİH NASIL YAPILIR?

Ek tercih ücreti 25 TL olarak belirlendi. Adaylar aşağıdaki bağlantı üzerinden ÖSYM sayfasına girerek ek tercih yapacaklardır. Boş kalan kontenjanlar ek tercih kılavuzunda duyuruldu. Ek tercih yaparken kılavuza göre hareket ediniz.

YKS EK TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

ÜNİVERSİTE EK TERCİH EKRANI