DGS sonuçları ne zaman açıklanacak? ÖSYM-2021 DGS sınav sonuç sorgulama ekranı erişime açıldı mı? Tercihler...

Gündemde binlerce kişi DGS sonuçları ne zaman açıklanacak? Sorusunun yanıtını sıklıkla araştırır oldu. 2 yıllık önlisans eğitimlerini 4 yıllık lisansa tamamlamak isteyenler için bir şans sunan ÖSYM, her yıl Dikey Geçiş Sınavı’nı düzenliyor. 11 Temmuz’da gerçekleşen 2021 yılı DGS sınavının sonuçları merak edilmeye başlandı. ÖSYM’den tarih açıklaması gelirken adaylar bir yandan da 2021 DGS sınav sonuç sorgulama ekranı erişime açıldı mı? Sorgulamasını yapar oldu. İşte detaylar…

Giriş Tarihi 06 Ağustos 2021, 08:49 Güncelleme 06 Ağustos 2021, 08:49
DGS sonuçları ne zaman açıklanacak? ÖSYM-2021 DGS sınav sonuç sorgulama ekranı erişime açıldı mı? Tercihler...

İÇİNDEKİLER

DGS sonuçları ne zaman açıklanacak? ÖSYM-2021 DGS sınav sonuç sorgulama ekranı erişime açıldı mı? Sorgulamaları arama motorları üzerinden sıklıkla yapılıyor. DGS'ye katılan adaylar puan hesaplama işleminin nasıl yapıldığını, sonuçların ne zaman açıklanacağını ve tercihlerin hangi tarihte yapılacağını merak ediyor. Peki ÖSYM'den konuya dair açıklama geldi mi? İşte detaylar...

DGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ÖSYM tarafından açıklanan takvime göre, 2021 DGS sınavının sonuçları 13 Ağustos 2021 tarihinde açıklanacak.

Sınav sonuçları, ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresi üzerinden erişime açılacak.

DGS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Adaylar DGS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercihlerini yapabilecek. DGS 2021 tercihlerinin ne zaman yapılacağı henüz açıklanmadı. ÖSYM tarafından tercih tarihi duyurusu gelir gelmez haberimizin içerisine eklenecektir.

2021 DGS KONTENJANLAR VE TABAN PUANLARI

DGS 2021 kapsamında tercih yapacak adaylar tarafından merak edilen taban puanları ve tavan puanları Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından açıklandı.

DGS 2021 TAVAN VE TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN

ÖSYM DGS 2021 KONTENJAN KILAVUZU YAYINLANDI!

Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2'nin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bu tabloda, ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılacaktır. Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşullarını göstermektedir.

Adaylar, tercih etmek istedikleri Tablo-1'de yer alan lisans programlarının koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemelidir. Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemelidir. Koşulları kendisine uymadığı hâlde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir.

Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur. 21 Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazacaklardır. Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla, Tablo-1'den en çok 30 tercih yapabilecektir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir.

2021 DİKEY GEÇİŞ YAPILACAK LİSANS PROGRAMLARI İÇİN TIKLAYINIZ

2021 ÖNLİSANS MEZUNİYETLERİNE GÖRE TERCİH YAPILACAK LİSANS PROGRAMLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DGS PUAN HESAPLANMA NASIL YAPILIR?

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır.

DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar, Tablo-A'da yer almaktadır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır.

2022 yılı ve müteakip yıllarda yapılacak olan DGS'de ise her iki testten de en az 1 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 1 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır.

2020-DGS'de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2021-DGS'de ÖBP'leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır. 2021-DGS'de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2021-DGS'de ilgili ÖBP'leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır.