ÖSYM 2021 sınav tarihleri! YKS, KPSS, DGS ve ALES sınavı başvuruları başladı mı?

2021 ÖSYM sınav takvimi merak edilerek gündemde sıkça araştırılanlar arasında yer alıyor. Koronavirüs nedeniyle pek çok sınav ertelendi ya da online olarak düzenleniyor. Peki 2021 yılında YKS, DGS, KPSS ve ALES sınavları ne zaman? ÖSYM sınav takvimini yayınladı mı? ÖSYM yeni sınav takvimini henüz yayımlamasa da sınavlar her yıl aşağı yukarı benzer tarihlerde düzenleniyor.

Giriş Tarihi 11 Ocak 2021, 08:27 Güncelleme 17 Ocak 2021, 13:43
ÖSYM 2021 sınav tarihleri! YKS, KPSS, DGS ve ALES sınavı başvuruları başladı mı?

İÇİNDEKİLER

2021 ÖSYM sınav takvimi yayınlandı mı, sınav tarihleri netleşti mi? 2021 yılında YKS, DGS, KPSS ve ALES sınavları ne zaman yapılacak? Binlerce kişi arama motorları üzerinden bu soruların yanıtlarını merakla araştırıyor. Son dakika haberi! Son dakika gelişmesinin ayrıntıları takvim.com.tr'de...

ÖSYM 2021 SINAVLARI NE ZAMAN YAPILACAK?

ÖSYM yeni sınav takvimini henüz yayımlamasa da sınavlar her yıl aşağı yukarı benzer tarihlerde düzenleniyor. Bizde sizler için sınavların gerçekleştirileceği tarihler hakkında kısa bir araştırma yaptık. İşte düzenlenecek sınavların tarihlerine ilişkin önemli ipuçları..

Yükseköğretim Kurumları sınavı olarak bilinen YKS 3 (üç) oturum şeklinde gerçekleştiriliyor. İlk oturum olan Temel Yeterlilik Testinde öğrencilere 120 soru yöneltilirken bu soruların cevaplanması için 165 dakika süre veriliyor. TYT sınavının ardından ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testinde ise öğrenciler Matematik, Türkçe, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler derslerin 40'ar soru cevaplıyor. Üçüncü ve son oturumda ise Yabancı Dil Testi YDT sınavı gerçekleştiriliyor. 2021 yılında geçtiğimiz yılda olduğu gibi üniversite sınavlarının Haziran ayı içerisinde yapılması bekleniyor.

Üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden mezun olan öğrenciler için Kamu Personeli Seçme sınavı her yıl gerçekleştiriliyor. Aldıkları eğitimleri kamu kurumlarında değerlendirmeyi amaçlayan adaylar KPSS lisans sınavında Genel Kültür ve Genel Yetenek alanından oluşan 2 oturumluk sınavda ter döküyor. Eğitim Fakülteleri ve Fen Edebiyat Fakültelerinden mezun olan adaylar ise Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine hazırlık yapıyor. KPSS lisans sınavlarının düzenlenmesi için öngörülen tarih ise Haziran ayının 2 ve 3. haftası. Meslek Yüksekokulu ve 2 yıllık önlisans fakültelerinden mezun olup üniversite eğitimlerine 4 yıla tamamlamak isteyenler 2021 yılında Dikey Geçiş Sınavına katılacak. Adaylara bu sınavda sayısal ve sözel bölümden oluşan genel bir yetenek testi uygulanacak. Yeni yılda Dikey Geçiş Sınavının Ağustos'ta düzenlenmesi bekleniyor.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş sınavı, ALES bir yıl içerisinde İlkbaharda 1 ve sonbaharda 2 olmak üzere toplam 3 kez düzenleniyor. Geride bıraktığımız yılda 6 aralık tarihinde düzenlenecek ALES sınavı ertelenmiş ve yeni sınav tarihi henüz duyurulmamıştı. Yeni yılda gerçekleştirilecek ALES sınavı tarihlerine bu sınava göre karar verilecek.

2020 YILINDA ÖSYM SINAVLARI HANGİ TARİHTE DÜZENLENDİ?

Yükseköğretim Kurumları Sınavları

Temel Yeterlilik Testi (TYT) 27 Haziran 2020

Alan Yeterlilik Testi (TYT) 28 Haziran 2020

Yabancı Dil Testi (YDT) 28 Haziran 2020

Kamu Personeli Seçme Sınavları

KPSS Lisans Genel Kültür Genel Yetenek 6 Eylül 2020

KPSS Alan Bilgisi Sınavı 12-13 Eylül 2020

KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) 20 Eylül 2020

Not: KPSS ortaöğretim ve ön lisans sınavları 2 yılda bir gerçekleştirildiği için 2021 yılı içerisinde düzenlenmeyecektir. Adaylar 2020 yılında girdikleri sınav sonuçlarına göre 2 yıl boyunca tercih yapabilecek.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 9 Ağustos 2020

ALES/ 1 16 Ağustos 2020

ALES/2 6 Aralık 2020 (ertelendi)


US: TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI

1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun, 26 Nisan 2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği (TUEY), Yükseköğretim Kanunu ve ilgili yönetmeliklerin hükümleri çerçevesinde Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde ve üniversitelerin tıp fakültelerinde tıpta uzmanlık eğitimi görmek isteyen adayların seçme işlemleri Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından yürütülmektedir.

Yeterlik ve yarışma esaslarına dayanan uzmanlık eğitimi giriş sınavlarında adayların, tıp alanındaki temel kavram, ilke ve yöntemleri tanıma, kavrama; bu kavram, ilke ve yöntemler ile düşünme ve bunları belli durumlara uygulama yetilerini yoklayan sorular bulunmaktadır. Mesleki Bilgi Sınavının amacı bu sınav sonucuna göre tıpta uzmanlık eğitimine kabul edilecek adayları seçerek tercihlerine göre mevcut kontenjanlara yerleştirmektir.

DGS: DİKEY GEÇİŞ SINAVI

Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülmektedir.

ALES HAKKINDA

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca,

> yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda,

> ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,

> yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde

İlgili kurumların kullanacakları puanları sağlayan sınav sistemidir.