2020 LGS online mı yapılacak? LGS ertelendi mi? Liselere Giriş Sınavı nasıl olacak?

2020 LGS online mı yapılacak? LGS ertelendi mi? Milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendiren Liselere Giriş Sınavı’nın nasıl yapılacağına ilişkin belirsizlik sürüyor. Güncel MEB takvimine göre; LGS’nin 7 Haziran’da yapılması planlanıyor. Ancak koronavirüs salgını nedeniyle yaşanan belirsizlik üzerine, LGS’nin ertelenip ertelenmeyeceği araştırılmaya başlandı. Liselere giriş sınavı için online sınav formülü ortaya atıldı. Peki, 2020 LGS online mı yapılacak? İşte detaylar…

Giriş Tarihi 23 Mart 2020, 13:06 Güncelleme 23 Mart 2020, 16:30
2020 LGS online mı yapılacak? LGS ertelendi mi? Liselere Giriş Sınavı nasıl olacak?

İÇİNDEKİLER

LGS online mı yapılacak? 2020 LGS ertelendi mi? Liselere geçiş yapacak milyonlarca ilkokul ve ortaokul öğrencisinin gireceği Liselere Giriş Sınavı (LGS) tarihi yaklaştıkça, vatandaşlar LGS'nin ertelenip ertelenmeyeceğini merak ediyor. LGS'nin online yapılma ihtimali de belirdi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk; sınavların online yapılma ihtimaline ilişkin açıklamalarda bulundu. Peki, 2020 LGS online mı yapılacak? İşte yanıtı…

LGS ERTELENDİ Mİ?

Bakan Selçuk açıklamasında; "LGS; Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili. YKS ise ÖSYM ve YÖK ile ilgili. LGS ile ilgili olarak, biz ilkesel olarak sınavların zamanında yapılmasını çok önemseriz." diye konuştu.

Selçuk konuyla ilgili şunları söyledi:

Çünkü sınava hazırlık bir maraton koşusudur. Ve belirli stres basamaklarından geçilerek yaşanır. Dolayısıyla öğrencilerimizin sınava hazırlıklarıyla ilgili bir değişiklik başka streslere yol açabilir. Prensip olarak biz sınavı zamanında yapmak isteriz. Ama koşullar başka bir şey gerektirirse diye bu yüzden de o 3 senaryonun 3 ayrı sınav senaryosu var. YKS ile ilgili kararı da tabii ki de YÖK ve ÖSYM verecek. Onlarla da istişare içerisindeyiz.

LGS ONLINE MI YAPILACAK?

Bu çapta bir büyük sınavı online olarak yapabilecek bir alt yapı şu anda yok. Aslında dünyada da yok. Bazı uluslararası yabancı dil sınavları vs. yapılırken birkaç yüz kişiye bu tür sınavlar online olarak yapılıyor. Bu sınavların uluslararası güvenlik sertifikaları var. Bir takım standartlar söz konusu online sınav yapabilmenin. Bu anlamda bizim 81 ilimizde e-sınav merkezlerimiz var ve biz bu sınavları orada yapabiliyoruz. Ama bu diyelim ki 2,5 milyon kişinin sınav olabileceği bir kapasite değil. Bu yüzden uzaktan olması söz konusu değil. Ancak bu sınavların içeriğiyle ilgili içeriyle ilgili değişiklik olabilir. İçeriğindeki değişiklikten kastım şu; hangi konulardan sınav olacak. Buna da bir somut koşul getirdik, öğrencilerin okulda yüz yüze gördükleri içeriklerden sınav olacak diye. Peki bu yüz yüze gördükleri içerikler nedir; Milli Eğitim Bakanlığının her hafta her ay her dönem her öğretim yılı için bir yıllık programı var. Bu programda hangi dersten hangi konu ne zaman işlenir. Bu belirli ve bu internette var. Dolasıyla bu konuların hangi dönemde hangileri okulda işlenmişse sınav içeriği de onunla ilgilidir.

LGS NE ZAMAN?

Merkezî sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumları için yapılacak sınav olan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı 7 Haziran'da gerçekleşecek.

LGS'DE KAÇ SORU SORULACAK?

Sözel Bölüm: Toplam 50 soru sorulacak ve 75 dakika süre verilecek.

Türkçe: 20

T.C. İnkılap: 10

Din Kültürü: 10

İngilizce: 10

Sayısal Bölüm: Toplam 40 soru sorulacak ve 80 dakika süre verilecek.

Matematik: 20

Fen Bilimleri: 20

İki oturum olarak düzenlenecek sınavda, soru sayısı ve ders dağılımlarında bir değişiklik yapılmadı. Sınav, 8. sınıf öğretim programları esas alınarak yapılacak. Sınav, iki bölüm halinde ve aynı gün uygulanacak. Sınavda çoktan seçmeli 90 soru sorulacak. Bakanlık, sayısal alan sınav oturumunda 60 dakika olan sürenin 20 dakika uzatılmasını kararlaştırdı. Buna göre, sınavın birinci bölümü 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve 75 dakika süre verilecek. İkinci bölüm ise 40 soruluk sayısal alan testinden oluşacak ve 80 dakika süre tanınacak.