ALES, YKS, DGS KPSS ve EKPSS sınav tarihleri ne zaman? 2020 ÖSYM sınav takvimi: İşte ALES, YKS, DGS başvuru tarihi

ALES, YKS, DGS KPSS ve EKPSS'nin ne zaman yapılacağı merak ediliyor. ALES, YKS, DGS KPSS ve EKPSS 2020 başvuru tarihleri araştırılıyor. ÖSYM her yıl sınav takvimini yayınlıyor. Bu takvim içerisinde sınavların ne zaman yapılacağı ve başvuruların ne zaman alınacağı belli oluyor. Haberimiz içerisinden konu ile ilgili detaylara ulaşabilirsiniz. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi, kısaca ÖSYM 1974 yılında kurulmuştur. Kurulduğunda adı Üniversitelerarası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi yani ÜSYM iken 1981 yılında YÖK'e bağlanarak "Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi yani ÖSYM olmuştur.

Giriş Tarihi 12 Aralık 2019, 09:38 Güncelleme 12 Aralık 2019, 09:38
ALES, YKS, DGS KPSS ve EKPSS sınav tarihleri ne zaman? 2020 ÖSYM sınav takvimi: İşte ALES, YKS, DGS başvuru tarihi

İÇİNDEKİLER

2020 yılı ÖSYM sınav takvimi milyonlarca aday tarafından merak ediliyordu. ALES, YKS, DGS KPSS ve EKPSS sınav tarihleri belli oldu. Bu bağlamda adaylar sınav başvuru tarihlerini ÖSYM'nin resmi sitesinden öğrenebilecek. Aynı şekilde takvim.com.tr'de tarihleri detaylı olarak verdik. ÖSYM, Türkiye'de pek çok merkezi sınavı hazırlayan ve uygulayan kurumdur. İşte ALES, YKS, DGS KPSS ve EKPSS sınav tarihleri ve detayları... KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür 19 Temmuz 2020'de, KPSS Lisans Alan Bilgisi 25-26 Temmuz 2020'de, KPSS ÖABT oturumu ise 9 Ağustos 2020'de yapılacak. Başvurular 5 Mayıs ve 20 Mayıs tarihleri aralığında alınacak.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

ALES NE ZAMAN YAPILACAK?

ALES'in birincisi 3 Mayıs tarihinde yapılacak. Sınav başvuruları 13 Mart ve 23 Mart tarihleri aralığında alınacak.

ALES'E KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

ALES için ÖSYM tarafından yapılan açıklamada sınavın yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim planlamacısı kadrolarında açıktan veya öğretim elamanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için zorunlu olarak belirlenmiş bir sınav sistemidir. Yüksek lisans programına geçiş olarak değerlendirildiğinde sınava lisans programından mezun olmuş, lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar ile yurt dışında lisans eğitimi görmüş ve denklik belgesi olanlar başvuru yapabilir.

KPSS NE ZAMAN YAPILACAK?

KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür 19 Temmuz 2020'de, KPSS Lisans Alan Bilgisi 25-26 Temmuz 2020'de, KPSS ÖABT oturumu ise 9 Ağustos 2020'de yapılacak. Başvurular 5 Mayıs ve 20 Mayıs tarihleri aralığında alınacak.

KPSS SINAVI HAKKINDA BİLGİ

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Kamu kurumlarında görev alacak personeli belirlemek amacıyla ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınavın adıdır. Bu sınav sonuçları esas alınarak girilecek mesleğin özelliğine göre farklı alım şekilleriyle kamuya personel istihdam edilir. KPSS'ye ilişkin kural ve koşullar kamu görevlerine ilk defa atanacaklar için yapılacak sınavlar hakkında genel yönetmelikle belirlenmiştir. Bu yönetmelikte A ve B grubu kadro ayrımı yapılmıştır.

DGS 2020 BAŞVURULARI NE ZAMAN?

DGS 2020 başvuru tarihleri ÖSYM sınav takviminin içerisinde yer aldı. 5 Temmuz'da yapılacak olan sınavın başvuruları 13 Mayıs ve 21 Mayıs tarihleri aralığında alınacak.

DGS SINAVI HAKKINDA BİLGİ

Dikey Geçiş Sınavı, 2000 yılından bu yana meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmaları için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınavdır.

EKPSS NE ZAMAN YAPILACAK?

ÖSYM sınav takviminin yayınlanmasının ardından EKPSS başvuru tarihleri belli oldu. Başvurular 24 Ocak ve 12 Şubat tarihleri aralığında alınacak. Sınav 26 Nisan'da yapılacak.

EKPSS HAKKINDA BİLGİ

"Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik" ile buna bağlı olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) arasında yapılan "Protokol" hükümlerine göre ÖSYM tarafından hazırlanan, EKPSS, başvuru, sınavın uygulanması ve sınav sonuçlarının değerlendirilmesi aşamalarından oluşan sınav sistemidir.

KURA BAŞVURULARI NE ZAMAN?

Kura başvuruları 28 Nisan ve 12 Mayıs tarihleri aralığında alınacak.

SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Sonuçlar 27 Mayıs'ta açıklanacak.

ÖSYM 2019 SINAV TAKVİMİ İÇİN TIKLAYINIZ!

ÖSYM NEDİR ?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi, kısaca ÖSYM 1974 yılında kurulmuştur. Kurulduğunda adı Üniversitelerarası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi yani ÜSYM iken 1981 yılında YÖK'e bağlanarak "Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi yani ÖSYM olmuştur.

ÖSYM, Türkiye'de pek çok merkezi sınavı hazırlayan ve uygulayan kurumdur. Sorumluluğu içinde Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS), Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Astsubay Temel Kursu Giriş Sınavı (JANA), Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), Türk Silahlı Kuvvetleri Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulunda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı (ALS), Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS), Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (STS TIP DOKTORLUĞU), Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS), İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı (İSG), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS), Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), Dikey Geçiş Sınavı (DGS), Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı, Diş Hekimliği Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (STS DİŞ HEKİMLİĞİ), Sayıştay Başkanlığı Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı Eleme Sınavı (Sayıştaş Eleme), Adalet Bakanlığı Sınavları gibi pek çok sınav bulunmaktadır.