ALES sınavı nedir? ALES puanı kaç yıl geçerli olacak? ALES açılımı nedir?

ALES'in 2019 yılı üçüncü sınavı bugün gerçekleştiriliyor. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen ALES sınavına katılan adaylar sınav ile ilgili detayları araştırmaya başladı. Bu bağlamda, ALES puanının kaç yıl geçerli olacağı, günün en çok aranılanları arasında yer aldı. Peki, ALES sınavı nedir? ALES puanı kaç yıl geçerli olacak? ALES açılımı nedir?

Giriş Tarihi 17 Kasım 2019, 08:20 Güncelleme 17 Kasım 2019, 08:25
ALES sınavı nedir? ALES puanı kaç yıl geçerli olacak? ALES açılımı nedir?

İÇİNDEKİLER

ALES puanı kaç yıl geçerli? Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl üç kere gerçekleştirilen ALES sınavının üçüncüsü bugün saat 10.15'te uygulanacak. Uzun süredir sınava hazırlanan adaylar bugün ter dökecekleri sınavın sonuçlarını beklerken, ALES hakkında merak edilen sorulara yanıt aramaya başladı. Peki, ALES sınavı nedir? ALES puanı kaç yıl geçerli olacak? ALES açılımı nedir? İşte ayrıntılar...

ALES PUANI KAÇ YIL GEÇERLİ OLACAK?

ÖSYM'nin yayımladığı kılavuzda yer alan bilgiye göre, bu sınavı sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerli olacak.

ALES NEDİR?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca,

* yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda,

* ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,

* yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde

ilgili kurumların kullanacakları puanları sağlayan sınav sistemidir.

ALES PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.