ÖSYM'den müjde! DGS ek yerleştirme sonuçları sorgulama! 2019 DGS ek kayıt ne zaman, nasıl yapılacak?

DGS ek yerleştirme sonuçları heyecanla bekleniyordu. ÖSYM tarafından yapılan son dakika açıklaması ile DGS ek yerleştirmelerin tamamlandığı duyuruldu. Buna göre, tercih yapan 30 bin 67 adaydan 8 bin 442 aday yerleşti. Peki, DGS ek yerleştirme sonuçları sorgulama nasıl yapılır? 2019 DGS ek kayıt ne zaman, nasıl yapılacak?

Giriş Tarihi 15 Ekim 2019, 12:31 Güncelleme 15 Ekim 2019, 12:32
ÖSYM’den müjde! DGS ek yerleştirme sonuçları sorgulama! 2019 DGS ek kayıt ne zaman, nasıl yapılacak?

İÇİNDEKİLER

DGS ek yerleştirme sonuçları açıklandı. ÖSYM tarafından DGS ek yerleştirme tercihleri 1-7 Ekim tarihleri arasında alındı. Tercihlerin sona ermesinin ardından öğrenciler heyecanlı bekleyişe geçmişti. Tercih yapan 30 bin 67 daydan 49 bin 833 kontenjana 8 bin 442 aday yerleşti. Bu sonuca göre 41 bin 391 kontenjan boş kaldı. Peki, DGS ek yerleştirme sonuçları sorgulama nasıl yapılır? 2019 DGS ek kayıt ne zaman, nasıl yapılacak?

DGS EK YERLEŞTİRME SONUÇLARI AÇIKLANDI

1-7 Ekim tarihleri arasında alınan DGS ek tercihlerin sonuçları 14 Ekim Pazartesi günü sat 15.30'da açıklandı. Adaylar sonuçlarını ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresi üzerinden öğrenebilecekler.

DGS EK TERCİH SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

DGS ek kayıt ne zaman? Detaylar için bir sonraki sayfayı ziyaret ediniz...

DGS EK KAYIT NE ZAMAN, NASIL YAPILACAK?

Bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların kayıt işlemleri ilgili üniversite tarafından 15-21 Ekim 2019 tarihleri arasında yapılacaktır.

Kayıt için adayların, yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu Üniversiteye süresi içinde başvurmaları gerekmektedir.

YERLEŞTİRME NASIL YAPILIYOR?

Yerleştirme işlemi, adayların 2019-DGS puanları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır.

Programlara yerleştirme işleminde puan en önemli rolü oynamaktadır. Örneğin T programını, aday A birinci tercihinde, aday B dördüncü tercihinde göstermiş olsun. Aday B'nin puanı aday A'dan yüksekse ve aday B ilk üç tercihine puanı yetmediği için yerleştirilmemiş ise T programına puanı daha yüksek olduğu için aday B yerleşecektir. Aynı programı tercih etmiş olan adayların 2019-DGS puanlarının eşit olması durumunda, daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana (eşit ağırlıklı 2019-DGS puanında sayısal standart puanı yüksek olan), eşitlik yine sürdüğü takdirde ilgili ÖBP yüksek olana öncelik verilecektir. Eşitlik yine sürdüğü takdirde söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilecektir.

Sağlık muayenesi, bedensel yetersizlik (boy, kilo vb. tercih aşamasında bilinebilen özellikler hariç), mülakat sınavını kazanamama ve intibak eğitiminin olumsuzluğu gibi başvuru sırasında bilinemeyen bir nedenle yerleştirildiği programa kaydı yapılamayan öğrenciler, durumları ÖSYM Başkanlığınca değerlendirilerek, alt tercihlerinden puanlarının elverdiği programlara (burslu programlar hariç) kayıtlar tamamlandıktan sonraki ilk 15 gün içinde ÖSYM Başkanlığına yazılı olarak tüm belgeleriyle birlikte başvurdukları takdirde kontenjan harici yerleştirilirler. Alt tercihi bulunmayan veya alt tercihine yerleşemeyen adaylar için yapılacak işlem, Yükseköğretim Kurulunca belirlenir.