ALES geç başvuru günü: ALES başvuru ücreti nereye yatırılacak? 2019 ALES/3 sınavı ne zaman yapılacak?

ALES/3 başvurularının tamamlanmasının ardından başvuru yapamayanlar için geç başvuru alınacak. 2019 yılı üçüncü ALES sınavı için geç başvurular bugün tamamlanacak. Peki, ALES geç başvuru nasıl yapılır? ALES geç başvuru ücreti nereye yatırılacak? 2019 ALES/3 ne zaman yapılacak? İşte konu ile ilgili tüm detaylar...

Giriş Tarihi 08 Ekim 2019, 10:38 Güncelleme 08 Ekim 2019, 10:50
ALES geç başvuru günü: ALES başvuru ücreti nereye yatırılacak? 2019 ALES/3 sınavı ne zaman yapılacak?

İÇİNDEKİLER

ALES geç başvuru işlemleri başladı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2019 yılının son ALES sınavı için geç başvurular alınıyor. ALES'e başvuru yapamayan adayların bugün içesinde başvurularını tamamlamaları gerekiyor. Peki, ALES geç başvuru nasıl yapılır? 2019 ALES geç başvuru ücreti ne kadar? ALES/3 sınavı ne zaman? İşte cevaplar...

ALES/3 GEÇ BAŞVURU NASIL YAPILIR?

17-25 Eylül tarihlerinde başvuru yapamayan adaylar için 8 Ekim'de yani bugün geç başvuru alınacak. Adaylar ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresi üzerinden başvurularını yaptıktan sonra sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklar.

ALES GEÇ BAŞVURU ÜCRETİ NEREYE YATIRILACAK?

ALES geç başvuru ücreti 180,00 TL'dir.

Geç başvuru gününde yapılan başvurularda sınav ücreti, başvurunun yapıldığı gün ÖSYM'nin internet sayfasında e-İŞLEMLER'de yer alan "ÖDEMELER" alanından kredi kartı/banka kartı ile ödenecektir. Bankalardan ücret ödemesi yapılmamalıdır.

2019 ALES/3 NE ZAMAN?

Başvuru tarihi: 17 - 25 Eylül 2019

Geç başvuru tarihi: 8 Ekim 2019

Sınav tarihi: 17 Kasım 2019

Sınav sonuç tarihi: 12 Aralık 2019

ALES PUANI KAÇ YIL GEÇERLİ?

ÖSYM'nin yayınladığı kılavuzda yer alan bilgiye göre, bu sınavı sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerli olacak.

ALES puan hesaplama ve çıkmış sorular için diğer sayfaları ziyaret ediniz...

ALES PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.

ALES HAKKINDA

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca,

* yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda,

* ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,

* yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde

ilgili kurumların kullanacakları puanları sağlayan sınav sistemidir.