EBA kurs öğrenci kayıt işlemleri nasıl yapılır?

EBA kurs öğrenci kayıt işlemleri oldukça merak ediliyor. EBA DYK öğrenci başvuruları bugün başladı ve 23 Eylül 2019 tarihine kadar devam edecek. Öğrencilerin EBA sistemine giriş yapabilmeleri için bir EBA şifresine ihtiyaçları var. EBA şifresini öğrenciler sadece öğretmenlerinden alabilirler. Eğitimin geleceğe açılan kapısı olan Eğitim Bilişim Ağı, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çevrimiçi bir sosyal eğitim platformudur. Bu platformun amacı; okulda, evde, kısacası ihtiyaç duyulan her yerde bilgi teknolojileri araçlarını kullanarak etkili materyal kullanımını destekleyip teknolojinin eğitime entegrasyonunu sağlamaktır. EBA, sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve doğru e-içerikler sunmak için oluşturulup geliştirilmeye devam etmektedir.

Giriş Tarihi 19 Eylül 2019, 17:30 Güncelleme 19 Eylül 2019, 17:35
EBA kurs öğrenci kayıt işlemleri nasıl yapılır?

İÇİNDEKİLER

EBA kurs öğrenci kayıt işlemleri nasıl yapılır? EBA nedir ne işe yarar? İşte EBA öğretmen girişi yapma sayfası. Öğrenciler EBA şifresini öğretmenlerinden alabilmektedirler. Öğretmenler MEBBİS sistemine giriş yaparak EBA şifresi alabiliyorlar. Özel okullarda görevli öğretmenler ise e-okul şifrelerini kullanarak EBA sisteminden şifre alabiliyorlar. Özel okul öğrencileri EBA şifresi alamıyorlar ancak sistem üzerinde şifresiz yapılabilen tüm işlemlerden faydalanabiliyorlar. EBA modülüne giriş yapmak isteyen öğretmenlerin EBA şifresi oluşturması gerekmektedir. Bunun için EBA şifresi almak isteyen öğretmenler öncelikle http://giris.eba.gov.tr/EBA_GIRIS/ web sitesinden 'MEBBİS Girişi' kısmına tıklayarak Giriş Kodu, Kullanıcı Adı ve Şifre bilgilerini girmelidir. MEBBİS sistemine giriş yapan öğretmenlerin karşısına 'EBA Şifre Oluşturma Ekranı' gelecektir. Öğretmenler bu ekrandan şifre oluşturarak EBA'ya giriş yapabilirler.

EBA GİRİŞ SAYFASI!

Özel okuldaki öğretmenler, ücretli öğretmenler ve devlet okulundaki öğrenciler EBA'ya ve EBA Ders'e e-okul şifreleriyle girebilirler.

* Özel okuldaki öğrenciler EBA'ya e-okul şifreleriyle girebilirler.

* Açıköğretim öğrencileri EBA'ya ve EBA Ders'e açıköğretim şifreleriyle girebilirler.

E KURS ÖĞRENCİ BAŞVURU EKRANI

EBA şifresi nasıl alır?

Öğrenciler EBA şifresini öğretmenlerinden alabilmektedirler. Öğretmenler MEBBİS sistemine giriş yaparak EBA şifresi alabiliyorlar. Özel okullarda görevli öğretmenler ise e-okul şifrelerini kullanarak EBA sisteminden şifre alabiliyorlar. Özel okul öğrencileri EBA şifresi alamıyorlar ancak sistem üzerinde şifresiz yapılabilen tüm işlemlerden faydalanabiliyorlar.

Öğrencilerin EBA sistemine giriş yapabilmeleri için bir EBA şifresine ihtiyaçları var. EBA şifresini öğrenciler sadece öğretmenlerinden alabilirler.

1- Öğretmenlerinden EBA giriş şifresini alan öğrencilerin öncelikle www.eba.gov.tr adresine girmeleri gerekiyor.

2- Sayfanın sağ üst köşesinde bulunan ''giriş'' butonuna tıklanır.

3- ''EBA Girişi'' sekmesinde, ''Kullanıcı Adı'' bölümüne T.C. kimlik numarası ve ''Şifre'' bölümüne EBA şifresi girilerek ''Giriş'' butonuna tıklanır.

4- Sayfanın sağ üst köşesindeki ''Giriş'' butonunun yerinde ad ve soyad bilgilerinin görünüyor olması EBA'ya sorunsuz bir şekilde giriş yapıldığını gösterir.

Yukarıda resimli olarak gösterdiğimiz tüm işlemleri doğru bir şekilde yapan öğrenciler, artık EBA sisteminden diledikleri gibi faydalanabilirler.

EBA modülüne giriş yapmak isteyen öğretmenlerin EBA şifresi oluşturması gerekmektedir. Bunun için EBA şifresi almak isteyen öğretmenler öncelikle http://giris.eba.gov.tr/EBA_GIRIS/ web sitesinden 'MEBBİS Girişi' kısmına tıklayarak Giriş Kodu, Kullanıcı Adı ve Şifre bilgilerini girmelidir. MEBBİS sistemine giriş yapan öğretmenlerin karşısına 'EBA Şifre Oluşturma Ekranı' gelecektir. Öğretmenler bu ekrandan şifre oluşturarak EBA'ya giriş yapabilirler.

EBA KURS BAŞVURU KİMLER YAPABİLİR? BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Kurslara, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî/özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları,resmî/özel ortaöğretim kurumları ve açık öğretim kurumlarına devam eden istekli öğrenciler ile mezun durumdaki kursiyerler başvurabilir. Resmî örgün eğitim kurumlarına, açık öğretim okullarına ve özel öğretim kurumlarına devam eden öğrenciler kayıtlı oldukları okulun bulunduğu ilçe sınırı içindeki kurs merkezlerinden birine e-kurs modülünden başvuru yapabilir. Yaz dönemi kurslarında öğrenciler okullarının bulunduğu il/ilçe sınırları dışında kursa katılabilir. Resmî örgün eğitim kurumlarıile özel öğretim kurumlarına devam eden öğrenciler EBA web sitesinde bulunan "Giriş" butonuna tıklayarak açılan sayfada "E-Okul Bilgileri İle Giriş Bölümü" nden kurs başvurusu yapar. Açık öğretim okullarına devam eden öğrenciler, kurs başvurusu için halk eğitimi merkezi müdürlüklerinden e-kurs şifresi alır. Bu şifre ile e-kurs modülüne giriş yaparak DYK komisyonlarınca belirlenen okulları tercih eder.

Kursiyerler, halk eğitimi merkezi müdürlüklerine diploma veya mezuniyet belgesi ile müracaat ederek, alacakları e-kurs şifresi ile e-kurs modülü üzerinden başvuru yapar. Öğrenci/kursiyerler kurs merkezince belirlenen derslerden ve kurs talebinde bulunan öğretmenler arasından tercihte bulunarak başvuru yapar. Resmî örgün eğitim kurumlarıile özel öğretim kurumlarına devam eden öğrenciler, ÖDSGM tarafından yayımlanacak olan elektronik deneme sınavlarına katılabilirler. Açık öğretim okullarına devam etmekte olan öğrenciler ile kursiyerler ise e-kurs kullanım şifresi ile bu sınavlara katılabilirler.

EBA NEDİR?

Eğitimin geleceğe açılan kapısı olan Eğitim Bilişim Ağı, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çevrimiçi bir sosyal eğitim platformudur. Bu platformun amacı; okulda, evde, kısacası ihtiyaç duyulan her yerde bilgi teknolojileri araçlarını kullanarak etkili materyal kullanımını destekleyip teknolojinin eğitime entegrasyonunu sağlamaktır. EBA, sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve doğru e-içerikler sunmak için oluşturulup geliştirilmeye devam etmektedir.

MEB ve içeriklerini paylaşmaya gönüllü eğitim firmaları tarafından hazırlanan pek çok dijital kaynak EBA'da yayınlanırken öğretmen ve öğrenciler de ürettikleri içerikleri sunma imkânı bulabileceklerdir. Böylece bir kaynak havuzu oluşturulmuş ve öğrenmeye hevesli herkesin kullanımına sunulmuş olacaktır. Bu da eğitimin kapılarını bütün insanlara açıp dört duvar dışında da gerçekleştirilmesine zemin sağlayacaktır. Yani eğitim hayatın ayrılmaz bir parçası olacaktır. Öğrencilerin ezberci zihniyetten kurtularak kendi başına karar verebilen ve kendi kendine öğrenebilen bireyler olmasını sağlayacaktır. Ayrıca öğrenciler EBA çatısında buluşunca Türkiye'nin her bir köşesindeki akranlarıyla iş birliği yapmış ve ekip çalışmasını öğrenmiş olacaktır. Öğretmen merkezli eğitimden sıyrılıp öğrenci merkezli eğitimin hayata geçirilmesi daha da kolaylaşacaktır. Bu da ezberci zihniyetten uzak, iyi hazırlanmış kaynakları süzüp araştıran, yorumlayan ve bilgiden bilgi üretebilen bireylerin yetiştiği bir ülkenin temellerinin atılmasına yardımcı olacaktır.

Ayrıca veliler de çocuklarına verilen eğitimin niteliğini EBA üzerinden takip ederek görebilecek, eğitimin iyileşmesine ve kalitesine katkıda bulunabilecek ve böylece eğitimde eskisinden daha fazla rol almış olacaklardır. Artık toplum olarak eğitim bizlerin sorumluluğunda olacak, katkılarımızla büyüyecek ve kendi geleceğimizi şekillendirme imkânını değerlendirmiş olacağız.
Bütün bu özellikleriyle EBA; eşit olarak dağıtılan eğitim fırsatını öğrencilerimize ve dünyaya sunmaya adaydır. Eğitimin tüm paydaşlarını kapsayan EBA sizlerin katkılarıyla daha da büyüyecek, güçlenecek ve gelişecektir.

Öğretmen ve öğrenciler başta olmak üzere eğitimin tüm paydaşları için tasarlanan EBA;

· Farklı, zengin ve eğitici içerikler sunmak,

· Bilişim kültürünü yaygınlaştırarak eğitimde kullanılmasını sağlamak,

· İçerikle ilgili ihtiyaçlarınıza cevap vermek,

· Sosyal ağ yapısıyla bilgi alışverişinde bulunmak,

· Zengin ve gittikçe büyüyen arşiviyle derslere katkı sağlamak,

· Bilgiyi öğrenirken aynı zamanda yeniden yapılandırabilmek ve bilgiden bilgi üretmek,

· Farklı öğrenme stillerine (sözel, görsel, sayısal, sosyal, bireysel, işitsel öğrenme) sahip öğrencileri de kapsamak,

· Bütün öğretmenleri ortak bir paydada buluşturarak eğitime el birliğiyle yön vermelerini sağlamak,

· Teknolojiyi bir amaç olarak değil bir araç olarak kullanmak amacıyla tasarlanan sosyal bir eğitim platformudur.

EBA, içinde bir dolu dünya barındırır. Bunlar;

1- Haber Modülü: Öğretmen ve öğrencilerin yaptığı birbirinden güzel çalışmaları herkesin duyması, görmesi, örnek alarak daha da iyisini geliştirebilmesi amacıyla tasarlanan bir modüldür. Yapılan her türlü etkinlik ya da haber değeri taşıyan faaliyet buraya eklenir ve EBA topluluk mekanizmasından sonra yayınlanır.

Eğitimle ilgili haberleri takip edebileceğiniz, yerel ve ulusal çalışmalarınızı duyurabileceğiniz, haber niteliği taşıyan her türlü bilgiyi öğrenebileceğiniz "haber modülü" ile artık hem siz herkesten haberdarsınız, hem de herkes sizden haberdar…
Sizden gelen küçük bir duvar takvimi çalışması da bir haberdir, kültürel bir başarı da… Öğrencilerin spor dalındaki başarıları, yarışmalarda aldıkları dereceler, okulların katıldığı projeler… Kısacası sizin yaptığınız her çalışma bizim için görülmeye değer bir haberdir.

2- Dünya Modülü: Hayata geçmek üzere olan bu modülde çeşitli oyunlar, interaktif uygulamalar, eğitici simülasyonlar ve birbirinden farklı e-içeriklerin olması planlanmaktadır.
Ayrıca Eğitim Bilişim Ağı'nın şu anda aktif olan e-içerik modülü de Dünya modülünün içerisinde yer alarak birbirinden bağımsız eğitim portallerini aynı adreste buluşturacak, böylece okul ağı içerisinde ücretsiz olarak kullanılmaya devam edecektir.

3- e-kitap: Eğitim Bilişim Ağı'nın e-kitap modülü derslerinizde kullandığınız ders kitaplarını e-kitap olarak PDF haliyle tabletinize veya tahtanıza indirebilmeniz ve buralarda kullanabilmeniz için tasarlanan bir modüldür. Sınıfınızı ve indirmek istediğiniz kitabı seçerek tablet bilgisayarınıza yükleyeceğiniz ders kitabınızı istediğiniz her yerde açıp okuyabilirsiniz. e-kitap modülüyle artık öğretmen ve öğrenci kitaplarını yanında taşımak zorunda kalmadan istediği her yerde tabletlerinden kitaplarına ulaşabilecekler.

4- Video Modülü: Eğitim Bilişim Ağı'nın video modülü derslerinizde gösterebileceğiniz eğitsel amaçlı videoları tek adreste bulabilmeniz için tasarlandı. Ders destek, kişisel gelişim, belgesel, çizgi film, rehberlik, meslekî eğitim gibi alanlarda bireysel ve toplu öğrenmeyi destekleyen video programlarının yer aldığı bu modülde kimya dersinden matematik dersine, dil ve anlatım dersinden İlköğretim Hayat Bilgisi'ne kadar geniş bir yelpazede derslerinizde kullanabileceğiniz videoları bulabilirsiniz. Ayrıca önemli günlerde izletebileceğiniz videolar, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında yapılan videolar, derslerinizi daha da zenginleştirecek çeşitli belgeseller de burada…
Öğretmen ve öğrencilerimizin göndereceği videolarla daha da zenginleşecek bu modül sayesinde zaman içerisinde birbirinden farklı video içerikler üretilecek ve öğrenme daha da keyifli hale gelecektir.

5- Ses Modülü: Bu modül sayesinde ses tabanlı ders destek, kişisel gelişim, tarih ve kültür programları, sesli kitaplar, yabancı dil dinleme metinlerini tabletinize veya müzik çalarınıza indirebilirsiniz. Yürürken, spor yaparken, metroda-otobüste-trafikte zaman geçirirken dinlemeniz için hazırlanmış; sesli kitaplar, eğitici radyo programları, müzik arşivimizden örnekler sizleri bekliyor. Ayrıca sizler de hazırlayacağınız ses dosyalarını paylaşabilirsiniz.

6- Görsel Modülü: Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü arşivinden seçilen fotoğraflar derslerinizdeki görsel malzemeyi zenginleştirmek için artık EBA görsel modülünde. Zaman içerisinde öğretmenlerimizin de katılımıyla eğitimin görsel tarihine dönüşmesi planlanan bu modülde sizler için hazırlanan harita, grafik, animasyon ve simülasyonlar da yer alacak. Farklı derslerde kullanabileceğiniz bu materyallerle dersinizin görselliğini zenginleştirecek, konunun daha iyi kavranmasını sağlayabilecek ve öğrencilerinize verdiğiniz ödevlerde güvenilir kaynak olarak önerebileceğiniz bir fotoğraf arşivi olacaktır.

7- Tartışalım Modülü: Eğitim Bilişim Ağı'nın tartışalım bölümü, sistemin daha verimli olması, etkin kullanılması amacıyla tasarlandı. Eğitimle ilgili her türlü yeni fikirlerinizi, hangi e-içeriğin hangi noktada daha faydalı olduğu konusundaki düşüncelerinizi burada paylaşabilir; meslektaşlarınızla fikir alışverişi yaparken diğer öğretmenlerin nelerden nasıl faydalandığını da öğrenebilirsiniz. Böylece hiçbir öğretmen artık yalnız başına kalmayacak meslektaşlarının fikirleriyle aydınlanacak ve kendi görüşleriyle meslektaşlarına "Yalnız değilsiniz!", "Ben de buradayım!" diyebilecektir. Yeni modül önerilerinizi, z-kitap kullanırken yaşadığınız deneyimleri, nasıl bir e-içeriğe ihtiyacınız olduğunu hep birlikte tartışıp yorumlayabilirsiniz. Ayrıca öğrencileriniz de burada soru sorabilir ve sorulan sorulara cevap verebilir.

Bu modül sayesinde eğitimle ilgili kararlar; öğretmenlerin, öğrencilerin ve eğitimle ilgilenen herkesin görüşleriyle şekillenecek ve daha gerçekçi çözümler üretilebilecektir.

EBA Market: Eğitimde FATİH Projesi kapsamında dağıtılan tablet bilgisayarlarda yüklü olarak gelen uygulama marketidir. EBA Market ile yeni uygulamalar indirebilecek, var olanları güncelleyebileceksiniz. İçerisinde z-kitaplar, dergiler, sözlük, hesap makinesi gibi yardımcı kaynaklar, eğitici ve öğretici oyunlar, sesli hikâyeler yer alan market uygulaması gün geçtikçe büyümekte ve seçenekleri zenginleşmekte…
Çalışmaları devam edenler;

e-ders modülü: Bu uygulama video modülünün altına konularak çeşitli sağlık sorunlarından veya doğal afetlerden dolayı bir süre okula gidemeyen öğrencilerimiz elektronik ortamda izledikleri videolarla derslerini kaçırmayacaklar. Ayrıntılı konu anlatım videolarını izleyerek bilgisini pekiştirecek, öğrendiklerini sağlamlaştıracak. Aynı konu farklı tekniklerle, farklı öğretmenlerle anlatılırken öğrenciler sıkılmayacak, tekrar ederek çalışmak kolaylaşacak.

Deneyler: Fizik-kimya-biyoloji gibi derslerde kullanmanız için deneyler çeşitli ortamlarda çekilerek video halinde sisteme yüklenecek. Böylece öğrenciler hem izleyecek hem de izlediklerini uygulayarak öğrenme seviyelerini yükseltebilecekler.
Kırkambar Modülü: Bu modülün amacı nesilden nesle aktarılacak elektronik bir ansiklopedi oluşturmaktır. İlk etapta bu modülün içeriğini bakanlıkların kendi bünyesinde oluşturduğu ve üçüncü şahıslardan alım yoluyla sağlanan kaynaklar oluşturacaktır. Zamanla öğretmen, öğrenci ve EBA'yı kullanan bütün herkesin katkılarıyla zenginleşecek bir uygulama olacaktır. Bu modül sayesinde bugüne kadar paylaşılmamış kültürel kaynakların burada paylaşılması sağlanacak böylece bütün herkesin paylaşımıyla Türkiye'nin ilk güvenilir elektronik kaynağı oluşturulmuş olacaktır.