YKS ikinci tercihler ne zaman? 2019 YKS üniversite ek tercih taban puanları kontenjanları belli oldu mu?

YKS'de ek tercih dönemi heyecanla bekleniyor. Geçtiğimiz gün tamamlanan üniversite yerleştirmelerinin ardından herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyen öğrenciler ek tercih dönemini araştırıyor. Peki, YKS ikinci tercihler ne zaman? 2019 YKS üniversite ek tercih taban puanları kontenjanları belli oldu mu?

Giriş Tarihi 22 Ağustos 2019, 16:01 Güncelleme 22 Ağustos 2019, 16:20
YKS ikinci tercihler ne zaman? 2019 YKS üniversite ek tercih taban puanları kontenjanları belli oldu mu?

İÇİNDEKİLER

YKS ikinci tercihler ne zaman? Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite kayıt süreci devam ediyor. Herhangi bir üniversite programlarına yerleşemeyen öğrencielr ek tercih dönemini heyecanla bekliyor. Peki, YKS'de ikinci tercih olan ek tercihler ne zaman başlayacak? YKS ek tercih taban puanları ve kontenjanları belli oldu mu? İşte konu ile ilgili detaylı bilgiler...

YKS EK TERCİHLER NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

YKS ek tercih konusunda geri sayım başladı. Ancak ek yerleştirmenin ne zaman yapılacağı konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı. Geçtiğimiz sene YKS yerleştirme sonuçları 31 Ağustos'ta açıklanmış ek yerleştirme ise 14-20 Eylül'de alınmıştı. Buna göre, 2019 YKS ek yerleştirme için tercih kılavuzunun önümüzdeki hafta içerisinde yayınlanması bekleniyor.

Ek yerleştirme kılavuzu yayınlanır yayınlanmaz tercih takvimi de belli olacak.

YKS EK KONTENJANLAR VE TABAN PUANLAR AÇIKLANDI MI?

YKS tercih kılavuzu henüz yayınlanmadığı için üniversitelerin boş kontenjanları ve taban puanları da henüz açıklanmadı. Kılavuz yayınlanır yayınlanmaz haberimizin içeriğinde yer alacak.

Tercih kılavuzunun yayınlanması ile birlikte adaylar, mezun oldukları okul türünü, puanlarını göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını belirleyeceklerdir.

EK YERLEŞTİRME NEDİR?

Üniversite sınav sonuçları açıklandıktan sonra öğrencilerin kayıt işlemini gerçekleştirmeleri sonucu boş kalan bölümler ÖSYM'ye bildirilir. boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılır. Herhangi bir üniversiteye yerleştirilen öğrenciler ek yerleştirmeden faydalanamıyor. Yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden duyuruluyor.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN BİTİYOR?

YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 19-23 Ağustos 2019 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos 2019 tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.

Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacaktır. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 31Aralık 2019 tarihine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacaktır. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacaktır.

ÜNİVERSİTE KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

a) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya dayeni tarihli mezuniyet belgesi

b) Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)

c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf

d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge

e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri