DGS üniversite geçiş bölümleri ve boş kontenjanları listesi açıklaması! 2019 DGS taban tavan puanları!

2019 DGS taban tavan puanları! DGS üniversite geçiş bölümleri ve boş kontenjanları listesi açıklaması. DGS tercih kılavuzunun yayınlanmasının ardından adaylar araştırma yapmaya başladılar. DGS 2019 geçiş bölümleri puanları nedir? 30 Haziran tarihinde düzenlenen sınavın sonuçlarının açıklanmasının ardından tercihler için heyecan başladı. ÖSYM son dakika açıklamasında tercihlerin 21 Ağustos ve 28 Ağustos tarihleri aralığında alınacağını duyurdu. DGS geçiş bölümleri ve detaylar haberimizde sizlerle.

Giriş Tarihi 22 Ağustos 2019, 08:58 Güncelleme 22 Ağustos 2019, 08:58
DGS üniversite geçiş bölümleri ve boş kontenjanları listesi açıklaması! 2019 DGS taban tavan puanları!

İÇİNDEKİLER

DGS tercih kılavuzunun yayınlanmasının ardından geçiş yapılabilecek bölümler de yayınlandı. Ön lisans programlarına göre geçiş yapılabilecek lisans programlarına haberimiz içerisinde bulunan link üzerinden ulaşabilirsiniz. Adaylar; sınav puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir. İşte 2019 DGS taban tavan puanları! DGS üniversite geçiş bölümleri ve boş kontenjanları listesi açıklaması yapıldı mı?

DGS GEÇİŞ BÖLÜMLERİ AÇIKLANDI

DGS tercih kılavuzunun yayınlanmasının ardından geçiş yapılabilecek bölümler de yayınlandı. Ön lisans programlarına göre geçiş yapılabilecek lisans programlarına haberimiz içerisinde bulunan link üzerinden ulaşabilirsiniz.

DGS GEÇİŞ BÖLÜMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

2018 YILI TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DGS TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

Adaylar; sınav puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir.

Tercih bildirim işlemini tamamlayan adaylar, "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, bu işlemi elektronik ortamda yapacaklardır. Tercih iptali yapılmaz. Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali vb. değişiklik taleplerini içeren dilekçelere Merkezimizde kesinlikle işlem yapılmayacaktır. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamaz. Adaylar tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesini alarak saklamalıdır

DGS TERCİH BAŞVURULARI BAŞLADI

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün Twitter'den yaptığı açıklamada ""Değerli DGS adaylarımız, tercih sürecinizle ilgili çalışmalarımız tamamlanmak üzere, bu hafta içerisinde kılavuzu yayımlayacağız ve süreci başlatacağız. Sizlere ve ailelerinize şimdiden hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Bu açıklamanın ardından bugün DGS tercihleri başladı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün tercihlerin başladığını şöyle duyurdu.

2019 DGS KILAVUZU

DGS NEDİR?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS), 2000 yılından bu zamana kadar meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmaları için Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl Temmuz ya da Ağustos ayında yapılmakta olan sınavdır.

Sınavda uygulanmakta olan testin genel amacı, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sözel ve sayısal içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesidir. Dikey Geçiş Sınavının (DGS) soru sayıları ise 60 sayısal 60 sözel olmak üzere toplamda 120 sorudur. Dikey Geçiş Sınavının (DGS) süresi 140 dakika olarak belirlenmiştir. Her iki bölüm içinde 10'ar tane mantık sorusu bulunmaktadır. Bu amaçla hazırlanan sorular, ön lisans programlarında öğrenilen bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmamaktadır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri düzeyde olmaktadır. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmekle beraber, yanlışlar ilgili bölümün doğrularını götürmektedir.

DGS'YE KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

Lisans programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki bütün mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvuruda bulunabilmektedirler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denklik belgesi kabul edilen adaylar da Dikey Geçiş Sınavı DGS'ye başvurabilmektedirler. DGS başvuruları elektronik ortamda veya bizzat ÖSYM bürolarından da yapılabilmektedir. Adayların izleyeceği yollar ÖSYM tarafından her yıl açıklanan kılavuzda ayrıntılı olarak yer almaktadır.

Dikey Geçiş Sınavı DGS` ye giriş sayısı açısından herhangi bir sınırlama yapılmamaktadır. Sınavı kazanmış bir öğrenci isterse daha sonra yine sınava başvuruda bulunabilmektedir ancak 2011 yılında değişen yönetmeliğe göre öğrencilerden puan kesintisi yapılmaktadır.