DGS kontenjanları ÖSYM kılavuz osym.gov.tr'de! 2019 ÖSYM DGS tercihleri nasıl yapılır?

ÖSYM DGS tercih kılavuzu 2019! ÖSYM Başkanı Halis Aygün'ün Twitter hesabından yaptığı DGS açıklamasının ardından adaylar heyecanlanmış durumda. 2 yıllık üniversite eğitimini 4 yıllık olarak sonlandırmak isteyen adaylar "DGS tercih başvuruları başladı mı?" sorusunun cevabını araştırıyor. İşte Ösym DGS tercih kılavuzu 2019! Nasıl yapılır? Dikey Geçiş Sınavı (DGS), 2000 yılından bu zamana kadar meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmaları için Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl Temmuz ya da Ağustos ayında yapılmakta olan sınavdır.

Giriş Tarihi 22 Ağustos 2019, 08:59 Güncelleme 22 Ağustos 2019, 08:59
DGS kontenjanları ÖSYM kılavuz osym.gov.tr’de! 2019 ÖSYM DGS tercihleri nasıl yapılır?

İÇİNDEKİLER

DGS tercih kılavuzu bugün ÖSYM tarafından yayınlandı. 25 Temmuz tarihinde DGS sonuçlarının açıklamasının ardından puanı yüksek olan adaylar gözlerini tercihlere çeviriyor. Tercih süresinin beklenenden uzun sürmesi sonrasında ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün adaylara açıklama yapmak zorunda kalmıştı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün Twitter'den yaptığı açıklamada: ''DGS tercihleri alınmaya başlamıştır'' dedi. Adaylar; sınav puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir. İşte DGS kontenjanları ve ÖSYM kılavuzu osym.gov.tr'de

DGS TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

Adaylar; sınav puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir.

Tercih bildirim işlemini tamamlayan adaylar, "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, bu işlemi elektronik ortamda yapacaklardır. Tercih iptali yapılmaz. Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali vb. değişiklik taleplerini içeren dilekçelere Merkezimizde kesinlikle işlem yapılmayacaktır. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamaz. Adaylar tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesini alarak saklamalıdır

DGS GEÇİŞ BÖLÜMLERİ AÇIKLANDI

DGS tercih kılavuzunun yayınlanmasının ardından geçiş yapılabilecek bölümler de yayınlandı. Ön lisans programlarına göre geçiş yapılabilecek lisans programlarına haberimiz içerisinde bulunan link üzerinden ulaşabilirsiniz.

DGS GEÇİŞ BÖLÜMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

2018 YILI TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DGS TERCİH BAŞVURULARI BAŞLADI

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün Twitter'den yaptığı açıklamada ""Değerli DGS adaylarımız,

tercih sürecinizle ilgili çalışmalarımız tamamlanmak üzere, bu hafta içerisinde kılavuzu yayımlayacağız ve süreci başlatacağız. Sizlere ve ailelerinize şimdiden hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Bu açıklamanın ardından bugün DGS tercihleri başladı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün tercihlerin başladığını şöyle duyurdu.

DGS NEDİR?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS), 2000 yılından bu zamana kadar meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmaları için Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl Temmuz ya da Ağustos ayında yapılmakta olan sınavdır.

Sınavda uygulanmakta olan testin genel amacı, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sözel ve sayısal içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesidir. Dikey Geçiş Sınavının (DGS) soru sayıları ise 60 sayısal 60 sözel olmak üzere toplamda 120 sorudur. Dikey Geçiş Sınavının (DGS) süresi 140 dakika olarak belirlenmiştir. Her iki bölüm içinde 10'ar tane mantık sorusu bulunmaktadır. Bu amaçla hazırlanan sorular, ön lisans programlarında öğrenilen bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmamaktadır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri düzeyde olmaktadır. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmekle beraber, yanlışlar ilgili bölümün doğrularını götürmektedir.

DGS'YE KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

Lisans programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki bütün mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvuruda bulunabilmektedirler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denklik belgesi kabul edilen adaylar da Dikey Geçiş Sınavı DGS'ye başvurabilmektedirler. DGS başvuruları elektronik ortamda veya bizzat ÖSYM bürolarından da yapılabilmektedir. Adayların izleyeceği yollar ÖSYM tarafından her yıl açıklanan kılavuzda ayrıntılı olarak yer almaktadır.

Dikey Geçiş Sınavı DGS` ye giriş sayısı açısından herhangi bir sınırlama yapılmamaktadır. Sınavı kazanmış bir öğrenci isterse daha sonra yine sınava başvuruda bulunabilmektedir ancak 2011 yılında değişen yönetmeliğe göre öğrencilerden puan kesintisi yapılmaktadır.