SGK Bağkur emeklisi ile memur zamlı taban maaşları! Emekli ve memur ek ödeme enflasyon aile zam oranı nedir?

SSK SGK Bağkur Temmuz emekli ve memur zamlı taban maaşları! Emekli ve memur enflasyon zam oranı yüzde kaç? Emekli maaşı Temmuz zammı geçtiğimiz günlerde enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından belli oldu. Emekli maaşı ne kadar oldu? merak ediliyor. Haziran ayı enflasyon oranının yüzde 0.03 olarak açıklanması sonrası ilk altı aylık enflasyon oranı da yüzde 5.01 olarak gerçekleşti. SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 5 oranında zam yapılacak. Memurlara da yüzde 6 oranın zam gerçekleştirilecek. 17-28 Temmuz tarihleri arasında zamlı maaşlar emeklilerin hesaplarına yatırılacak. Emekliler kesin zam oranını 3 Temmuz'da öğrendiler. SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 5.01, görevdeki memurlar ve emeklileri ise yüzde 6.01 zam alacak.

Giriş Tarihi 26 Temmuz 2019, 09:03 Güncelleme 26 Temmuz 2019, 09:03
SGK Bağkur emeklisi ile memur zamlı taban maaşları! Emekli ve memur ek ödeme enflasyon aile zam oranı nedir?

İÇİNDEKİLER

Emekli ve memurlar zamlı maaşlarının yatmasını bekliyor. Bu bağlamda Temmuz ayının başında maaşlarına zam yapılmıştı. Temmuz zammı sonrası en düşük SKK 2008 öncesi emekli aylığı 2.000 TL, SSK 2008 sonrası en düşük emekli aylığı 1.181 TL, Tarım Bağ-Kur aylığı 1.332 TL, Esnaf Bağ-Kur aylığı 1.688 TL oldu. Temmuzda zamlı maaş alacak olan memur emeklilerinin, her ay verilen ek ödemeleri tutarı da yükselecek. Maaşın yüzde 4'ü, yüzde 5'i oranında ek ödemenin tutarı zamlı aylıklardan hesaplanacağı için yükselecek. Emeklilerin taban maaşlarına ocak ayında eklenen yüzde 5.69'luk zammın haricinde ayrıca yüzde 4 ek ödeme veriliyor. Yani aldığınız maaşın yüzde 4'ü kadar ek ödeme alırsınız. Peki emekli ve memur ek ödeme enflasyon aile zam oranı nedir? İşte SGK Bağkur emeklisi ile memur zamlı taban maaşları!

ZAMLI EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN YATACAK?

Emekliler kesin zam oranını 3 Temmuz'da öğrendiler. 17-28 Temmuz tarihleri arasında zamlı maaşlar emeklilerin hesaplarına yatırılacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR?

Emeklilerin merakla beklenen temmuz zammı belli oldu. Haziran ayı enflasyon oranının yüzde 0.03 olarak açıklanması sonrası ilk altı aylık enflasyon oranı da yüzde 5.01 olarak gerçekleşti. Böylece SSK, Bağ-Kur ve memur emeklileriyle görevdeki memurların temmuz zamları netleşti. SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 5.01, görevdeki memurlar ve emeklileri ise yüzde 6.01 zam alacak. Emeklilerin yanında malulen emekliler, dul ve yetim aylığı alanlar da temmuz zammından faydalanacak.

DUL VE YETİME DE ZAM

Malulen emekliler ve dul ve yetim aylığı alanlar da yüzde 5 zam alacak. 2008 öncesi SSK emeklileri en düşük 1.904 TL alıyor. Zamla bu maaş 2.000 TL olacak. 2008 sonrası SSK'lılarda ise en düşük aylık 1.181 TL'ye çıkacak. Tarım Bağ-Kur'luların en düşük aylığı 1.269 TL'den 1.332 TL'ye yükselecek. Esnaf Bağ-Kur'luların en düşük maaşı ise 1.688 TL olacak.

MEMUR FARK ALACAK

Memur ve emeklilerinin zam oranları toplu sözleşmeyle belirleniyor. Bu kapsamda yüzde 5 zam alınacak. Buna ilave altı aylık enflasyon yüzde 4'ü aştığı için ilave enflasyon farkı da eklenecek. Böylece memur ve emeklisi toplamda yüzde 6.01 zam alacak.

Aile ve çocuk yardımı da artıyor

ŞU an en düşük memur maaşı 3.468 TL. Temmuz zammıyla birlikte bu maaş 3.676 TL'ye çıkacak. Memurların maaşlarıyla aile yardımı ve çocuk zammı da artıyor.

Memur emeklisine 2522 TL

Yüzde 6'lık zam sonrası en düşük memur emeklisinin maaşı 2.522 TL'ye yükselecek. Memur emeklilerinin maaşları SSK ve Bağ-Kur emeklilerine göre daha yüksek.

FARK KESİN GİBİ

Ocakta memur ve memur emeklisine yüzde 4 zam yapılmıştı. 6 aylık enflasyon bu zammı aşacağından yüzde 1.5-2 arası fark oluşabilir. Böylece en düşük memur maaşı 3512 liradan 3740 liraya, en düşük memur emekli aylığı ise 2536 liraya yükselecek. 2000'den önce emekli olup şu an en düşük 1888 lira maaş alan SSK'lı emeklinin maaşı yüzde 5.5 zam olması halinde 1992 liraya, Bağkurlu esnafın maaşı ise 1596 liradan 1684 liraya çıkacak.

1 AY SONRA İKRAMİYE

Dul ve yetimlerine her yıl iki dini bayram öncesi 1000'er lira ikramiye veriliyor. Bu yılın ilk ikramiyesi 31 Mayıs'ta hesaplara yattı. Ağustos da emekliler için ikramiye ayı olacak. Kurban Bayramı 11-14 Ağustos'ta kutlanacak. Arife günü de 10 Ağustos Cumartesi gününe denk geliyor. İkramiyenin de bu tarihten önce, 5-9 Ağustos arasında ödenmesi bekleniyor.

MEMUR EMEKLİLERİNE DE ZAM YAPILACAK!

Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren Mayıs ayı enflasyon rakamları TÜİK tarafından 3 haziranda açıklandı. Açıklanan oranlara göre Mayıs ayında TÜFE yüzde 0.95 oranında bir artış gösterdi. SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına 2019 yılının ilk yarında gerçekleşen TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) oranında zam yapılırken, memur ve memur emeklilerine ise yüzde 5 artış ve ilk 6 ayın TÜFE oranı yüzde 4'ü aşarsa enflasyon farkı yansıtılacak. TÜİK'in açıklamasına göre 2019 Mayıs ayı enflasyon rakamında TÜFE artışı yüzde 0,95 olurken bu artışla birlikte yılın ilk 5 aydaki enflasyon rakamı yüzde 4,99 olmuş oldu. Bu rakamlardan yola çıkan tahminler ise haziran ayı enflasyon rakamını ile birlikte 2019 yılının ilk 6 ayı için enflasyon yüzde 6,5 seviyesine geleceğini gösteriyor.

EK ÖDEME MİKTARI DA ARTACAK

Temmuzda zamlı maaş alacak olan memur emeklilerinin, her ay verilen ek ödemeleri tutarı da yükselecek. Maaşın yüzde 4'ü, yüzde 5'i oranında ek ödemenin tutarı zamlı aylıklardan hesaplanacağı için yükselecek.

EK ÖDEME NEDİR?

Adil bir vergi uygulaması gerçekleştirmek amacıyla vatandaşlardan daha önce alınmış olan vergilerin kısmen veya tamamen geri verilmesidir. Burada idari, sosyal ve ekonomik nedenlerle gözetilir.

EK ÖDEME SORGULAMA

Emekliler her ay aldıkları ek ödeme mitarını E Devlet Kapısı üzerinden görüntüleyebilir. E Devlet'e giriş yaptıktan sonra emekli olunan sigorta koluna göre (4A, 4B, 4C) emekli aylık bilgisi sayfası görüntülenir. Bu sayfada ödenen emekli maaşı ile ilgili ayrıntılı bilgi ve ek ödeme miktarı belirtilir.

4A için; https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-bilgisi

4B için; https://www.turkiye.gov.tr/4b-emekli-aylik-bilgisi

4C için; https://www.turkiye.gov.tr/4c-emekli-aylik-bilgisi

EK ÖDEME NASIL HESAPLANIR?

Emeklilerin taban maaşlarına ocak ayında eklenen yüzde 5.69'luk zammın haricinde ayrıca yüzde 4 ek ödeme veriliyor. Yani aldığınız maaşın yüzde 4'ü kadar ek ödeme alırsınız. Maaşınız arttıkça ek ödeme de artar.

Net maaş : 1600
Ek ödeme : 1600'ün %4'ü: 64 TL
Hesaba yatacak toplam maaş: 1664 TL