2019 DGS lisans programları 4 yıllık taban tavan puanları açıklandı mı? DGS sonuçlarına nereden bakılır?

DGS sonuçlarına nereden bakılır? 2019 DGS lisans programları 4 yıllık taban tavan puanları açıklandı mı? DGS sonuçları açıklanıyor ÖSYM sonuç sorgulama ekranı bugün erişime açılacak. Önlisans eğitiminden sonra 4 yıllık lisans programlarına yerleşmek için DGS sınavına giren öğrenciler sınav sonuçlarını osym.gov.tr adresinden TC numarası ve öğrenci numarasıyla sorgulanacak. DGS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih işlemleri başlayacak. DGS tercihinde bulunacak öğrenciler geçiş yapılacak bölümleri merak ediyorlar. Peki, DGS ile geçiş yapılacak bölümler açıklandı mı? 2019 DGS lisans programları taban puanları belli oldu mu? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 26 Temmuz 2019, 08:59 Güncelleme 26 Temmuz 2019, 08:59
2019 DGS lisans programları 4 yıllık taban tavan puanları açıklandı mı? DGS sonuçlarına nereden bakılır?

İÇİNDEKİLER

DGS sınav sonuçları 2019 ÖSYM tarafından açıklanıyor. DGS sınav sonuç ekranı ÖSYM tarafından bugün, osym.gov.tr adresinden erişime açılacak. Öğrenciler sınav sonuçlarını TC numarası ve öğrenci şifresi ile sorgulanacak. DGS sınav sonuçlarının 10.00-14.00 arasında açıklanması bekleniyor. 2 yıllık lisans bölümü öğrencilerinin 4 yıllık lisans programlarına yerleşmek için girdiği DGS sınavı sonuçlarını açıklandığı an takvim.com.tr'den öğrenebilirsiniz. Sonuçların açıklanması ile birlikte lisans programlarına tercih yapacak öğrenciler bölümleri merak etmeye başladı. Peki, DGS ile geçiş yapılacak bölümler açıklandı mı? 2019 DGS lisans programları taban puanları belli oldu mu? İşte konu ile ilgili merak edilenler...

DGS 2019 SONUÇLARI AÇIKLANDI MI?

DGS sonuçları henüz açıklanmadı. Ancak ÖSYM takvimine göre sonuçlar kesinlikle bugün gün içerisinde yayınlanacak. Bu nedenle gözler sonuçların açıklanacağı saate çevrilmiş durumda. En çok araştırılanlar arasında ise "DGS 2019 sonuçları saat kaçta açıklanacak?" sorusunun cevabı yer alıyor. Geçmiş yıllardaki deneyimler ve diğer sınav sonuçlarının açıklanma saatleri göz önüne alındığında DGS sonuçlarının saat, 10.00 veya 14.00'te yayınlanması bekleniyor. Ancak başta da belirttiğimiz gibi sonuçlar henüz yayınlanmadı. Bununla birlikte her ne kadar sonuçların açıklanacağı saatle ilgili tahminler bulunsa da bu tahminler kesinlik ifade etmiyor.

DGS SONUÇLARI ÖSYM'DE OLACAK!

Başta da belirttiğimiz gibi DGS 2019 sonuçları ÖSYM tarafından açıklanacak. ÖSYM tarafından yapılan tüm sınavların sonuçlarında olduğu gibi bu sınavın sonucu da "sonuç.osym.gov" sayfası ve eş zamanlı olarak da ÖSYM Aday İşlemleri Sayfası AİS üzerinden yayınlanacak. Sınava giren 2 yıllık ön lisans mezunu öğrenciler sonuçlar ÖSYM şifreleri ve TC Kimlik no ile veya e-Devlet uzantısı ile erişim sağlayabilecekler. İşte merakla araştırılan sonuç sayfası…

DGS 2019 SONUÇ SORGULAMA SAYFASI

DGS TERCİHLERİ NE ZAMAN

2019 DGS tercih tarihleri henüz belli olmadı. Tercih tarihleri ve diğer detaylar, ÖSYM'nin yayımlayacağı kılavuzun ardından netleşecek.

DGS İLE GEÇİŞ YAPILACAK BÖLÜMLER AÇIKLANDI MI?

ÖSYM tarafından DGS ile geçiş yapılacak bölümler henüz açıklanmadı. DGS sonuçlarının açıklanmasının ardından DGS tercih kılavuzu yayınlanacak ve tercih dönemi takvimi belli olacak. Tercih kılavuzunun yayınlanması ile birlikte DGS ile geçiş yapılacak bölümler belli olacak. DGS tercih kılavuzu yayınlandığında takvim.com.tr üzerinden takip edebilirsiniz.

DGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır.

DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar, Tablo-A'da yer almaktadır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır

DGS NEDİR?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS), 2000 yılından bu zamana kadar meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmaları için Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl Temmuz ya da Ağustos ayında yapılmakta olan sınavdır.

Sınavda uygulanmakta olan testin genel amacı, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sözel ve sayısal içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesidir. Dikey Geçiş Sınavının (DGS) soru sayıları ise 60 sayısal 60 sözel olmak üzere toplamda 120 sorudur. Dikey Geçiş Sınavının (DGS) süresi 140 dakika olarak belirlenmiştir. Her iki bölüm içinde 10'ar tane mantık sorusu bulunmaktadır. Bu amaçla hazırlanan sorular, ön lisans programlarında öğrenilen bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmamaktadır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri düzeyde olmaktadır. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmekle beraber, yanlışlar ilgili bölümün doğrularını götürmektedir.

DGS'YE KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

Lisans programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki bütün mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvuruda bulunabilmektedirler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denklik belgesi kabul edilen adaylar da Dikey Geçiş Sınavı DGS'ye başvurabilmektedirler. DGS başvuruları elektronik ortamda veya bizzat ÖSYM bürolarından da yapılabilmektedir. Adayların izleyeceği yollar ÖSYM tarafından her yıl açıklanan kılavuzda ayrıntılı olarak yer almaktadır.

Dikey Geçiş Sınavı DGS` ye giriş sayısı açısından herhangi bir sınırlama yapılmamaktadır. Sınavı kazanmış bir öğrenci isterse daha sonra yine sınava başvuruda bulunabilmektedir ancak 2011 yılında değişen yönetmeliğe göre öğrencilerden puan kesintisi yapılmaktadır.