Üniversite sınavı ne zaman? 2019 YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? YKS'ye girerken dikkat edilmesi gerekenler

Üniversite sınavı için geri sayım başladı. Milyonlarca öğrenci, üniversiteye geçiş yapabilmek için YKS'ye katılacak. ÖSYM tarafından YKS'nin tarihinin belirlenmesinin ardından öğrenciler sınav detaylarını araştırmaya başladı. Peki, üniversite sınavı ne zaman yapılacak? 2019 YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? YKS'ye girerek dikkat edilmesi gerekenler neler?

Giriş Tarihi 13 Haziran 2019, 12:45 Güncelleme 13 Haziran 2019, 15:47
Üniversite sınavı ne zaman? 2019 YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? YKS’ye girerken dikkat edilmesi gerekenler

İÇİNDEKİLER

YKS sınavı ne zaman? Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl gerçekleştirilen üniversite sınavlarının 2019 yılı oturumları için geri sayım başladı. Başvuru yapan öğrenciler, sınava hazırlıklarını tamamladı ve sınav gününü beklemeye başladı. Sınava giriş yerlerinin belli olması ile birlikte sınavın detayları da araştırılmaya başlandı. Peki, üniversite sınavı ne zaman? 2019 YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? YKS'ye girerken dikkat edilmesi gerekenler neler? İşte 2019 YKS sınavları ile ilgili tüm detaylar...

ÜNİVERSİTE SINAVI NE ZAMAN?

ÖSYM'nin yayınladığı takvimde yer alan bilgiye göre, 2019 YKS sınavları 15-16 Haziran 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek. YKS oturumlarının gün ve saatleri şu şekilde olacak:

YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT): 15 Haziran 2019 10.15

YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT): 16 Haziran 2019 10.15

YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT): 16 Haziran 2019 15.45

YKS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Sınava katılacak öğrenciler heyecanla sonuçları bekleyecek. Sonuçların açıklanmasının ardından tercih dönemi başlayacak. ÖSYM tarafından yayınlanan sınav takviminde, 2019 YKS sınavının sonuçları 18 Temmuz 2019 tarihinde açıklanacak.

Öğrenciler, https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden sonuçlarına ulaşabilecekler.

YKS SINAV GİRİŞ BELGESİ ÇIKTI NASIL ALINIR?

YKS TYT AYT sınavlarının giriş belgeleri ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresi üzerinden erişime açıldı. Öğrenciler, T.C. Kimlik numaraları ve şifreleri ile sisteme giriş yaptıktan sonra sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınav giriş belgesini çıktı alabilecek.

YKS SINAV GİRİŞ YERLERİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

SINAVA GİRERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Adayların sınava girerken aşağıdakileri yanında bulundurmak zorundadır.

* Sınava giriş belgesi

* Nüfus cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport

Sınava girerken adayın yanında bulundurması yasak olan araç gereç ve eşyalar

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınav binalarına;

* Çanta, cüzdan, cep telefonu, saat (kol saati ve her türlü saat), kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş ve diğer takılarla; anahtarlık, her türlü araç anahtarı, plastik ve metal içerikli eşyalarla (başörtü için kullanılan boncuklu/boncuksuz toplu iğne, metal para, anahtarlıksız basit ev anahtarı, ulaşım kartı, basit tokalı kemer, basit tel toka ve basit piercing hariç), her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı vb. kartlarla,

* Cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla,

* Her türlü delici ve kesici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatla,

* Kalem, silgi, kalemtıraş, her türlü müsvedde kâğıdı, defter, kitap, ders notu, sözlük,dergi, gazete vb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel, hesap makinesi vb. araçlarla,

* Şeffaf pet şişe içerisinde bandajı çıkarılmış su hariç içecek, yiyecek vb. gıda/tüketim maddeleriyle,

* İlaç, alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. sağlık malzemeleri ve araçlarla

gelmeleri kesinlikle yasaktır.

SINAVDA HANGİ TESTLER YER ALACAK?

TYT'de Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır. AYT'de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi, Sosyal Bilimler-2 Testi, Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır. YDT'de ise, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça testleri yer almaktadır.

Yabancı dil oturumunda her dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.

YKS'DE BARAJ PUANI VAR MI?

TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilirler. TYT' de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebilirler.