e-Devlet: KYK burs ve kredi başvuruları nasıl yapılır? 2018 KYK burs başvurusu ne zaman açıklanacak?

KYK burs ve kredi başvuruları başladı. Öğrencilerin sabırsızlıkla beklediği burs başvuruları için heyecanlı bekleyiş dün sona erdi. KYK yaptığı açıklamada başvuruların başladığını duyurdu. Üniversiteye ilk defa başlayan ve hala bir yükseköğretim programına devam eden ara sınıf öğrencilerinin gerçekleştireceği KYK burs ve kredi başvuruları nasıl yapılır? KYK burs ücreti ne kadar? İşte 2018 KYK burs ve kredi başvuruları ile ilgili tüm detaylar...

Giriş Tarihi 16 Ekim 2018, 09:53 Güncelleme 16 Ekim 2018, 09:55
e-Devlet: KYK burs ve kredi başvuruları nasıl yapılır? 2018 KYK burs başvurusu ne zaman açıklanacak?

İÇİNDEKİLER

KYK burs ve kredi başvuruları için heyecanlı bekleyiş sona erdi. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından sağlanan burs ve kredi imkanından faydalanmak isteyen öğrenciler başvurularını gerçekleştirebilecek. E-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilen bus ve kredi başvurularını yapacak olan öğrenciler, başvuruların nasıl yapılacağını merak ediyor. Peki, KYK burs ve kredi başvuruları nasıl yapılır? 2018 KYK burs başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak? Burs ücreti ne kadar? İşte merak edilenler...

KYK BURS VE KREDİ BAŞVURULARI NASIL YAPILIR? (E-DEVLET GİRİŞ)

Burs ve kredi başvuruları e-Devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. Burs ya da kredi başvurusu yapacak öğrenciler aynı sayfadan başvurularını yapabilecek. Gerekli aşamalar tamamlandıktan sonra başvuru işlemleri tamamlanacak. E-Devlet üzerinden yapılan başvuru ekranında aşamalar şu şekilde oluşuyor: Başvuru bilgileri, kimlik bilgileri, öğrenim bilgileri, bilgilendirme mesajı, adres bilgileri, özel durum bilgileri, aile bilgileri, Ziraat Bankası bilgileri, Ziraat Bankası ürün başvuruları, önizleme, işlem sonuç... Bu aşamaları tamamladıktan sonra başvurular tamamlanacak.

Başvurular 21 Ekim tarihine kadar devam edecek.

E-DEVLET GİRİŞ KYK BURS VE KREDİ BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

e-Devlet şifresi olmayan öğrencilerin kimliği ile birlikte PTT şubelerine giderek mutlaka e-devlet şifresi almaları veya diğer e-devlet giriş yöntemlerinden birine (internet bankacılığı, e-imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı) sahip olmaları gerekmektedir.

15 YAŞ ALTI ÖĞRENCİLERİN BAŞVURULARI

15 yaş ve altındaki öğrencilerin başvurusu ise Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun resmi internet sitesi üzerinden yapılacak. 15 yaş ve altındaki öğrenciler, başvuru sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte KYK İl Müdürlüğü'ne velisiyle birlikte giderek işlemlerini tamamlayabilecek.

BURS VE KREDİ BAŞVURU SONUÇARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

KYK tarafından burs ve kredi başvuru sonuçlarının ne zaman açıklanacağı konusunda bir açıklama yapılmadı. Ancak başvurular 21 Ekim'de tamamlanacak. Buna göre, sonuçların başvurular tamamlandıktan sonra 1-2 hafta içerisinde açıklanması bekleniyor.

BURS VE KREDİ BAŞVURUSU YAPTIKTAN SONA NE YAPILACAK?

Değerlendirme sonucunda burs veya kredi tahsisi yapılan öğrencilerin yapacakları iş ve işlemler sonuç açıklama sayfasında ayrıntılı olarak yer almaktadır. Burs veya kredi almaya hak kazanan öğrencilerin belirtilen tarihler arasında e-Devlet üzerinden burs/kredi onay işlemi ekranında yer alan "taahhütname onayı" yapmaları gerekmektedir.

AÇIKÖĞRETİM VE UZAKTAN EĞİTİM ÖĞRENCİLERİ BURS/KREDİ ALABİLİR Mİ?

KYK sadece örgün eğitim öğrencilerine kredi ve burs vermektedir.

BURS ÜCRETİ NE KADAR?

Başkan Erdoğan kredi ve burs miktarı ile ilgili yaptığı açıklamada, "Kredi burs miktarını gelecek yıldan itibaren artıracağız. Burs miktarını lisansta 500 lira, yüksek lisans 1000, doktora da 1500 liraya yükselttik." dedi.

KYK BURSU NEDİR?

Yüksek öğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/Kredi Verilmesine İlişkin Kanun hükümlerine göre karşılıksız verilen paradır.

BURSTAN KİMLER YARARLANABİLİR?

* Ön lisans öğrencileri,
* Lisans öğrencileri,
* Açık Öğretim öğrencilerinden sadece önceliğe sahip öğrenciler,( şehit çocuğu/şehit bekar ise bekar kardeşi , gazi çocuğu/gazi bekar ise kendisi, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.)
* İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, ( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.)
* Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)
* ÖSYM sınav sonucunda ham puan bazında herhangi bir puan türünde ilk 100'e giren öğrenciler,
* Amatör Milli Sporcu belgesine sahip olan öğrenciler,
burstan yararlanabilmektedir.
Not: Bir öğrenci aynı anda, hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.

BURSTAN KİMLER YARARLANAMAZ?

Burstan Yararlanamayacak Olan Öğrenciler

Kurumdan burs yada öğrenim kredisi alan öğrenciler,

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 10 uncu maddesine göre burs verilen öğrenciler hariç olmak üzere, 5102 sayılı Kanunun 2 nci maddesi kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarından burs almakta olan öğrenciler,

* Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,
* Öğretim kurumuna kayıt tarihi itibari ile bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler,
* Yabancı uyruklu öğrenciler,
* Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri,
* Normal öğrenim süresinden fazla ek süre öğrenim gören öğrenciler,
* Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler,
* Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,
* Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler,

ÖĞRENİM KREDİSİ NEDİR?

Yüksek öğrenim gören T.C. vatandaşı öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır.

Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenimi süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.

Öğrenim Kredisinden Yararlanacak Öğrenciler;

* Ön lisans öğrencileri,
* Lisans öğrencileri,
* Açık Öğretim öğrencilerinden sadece önceliğe sahip öğrenciler ( şehit çocuğu/şehit bekar ise bekar kardeşi , gazi çocuğu/gazi bekar ise kendisi, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.),
* İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okullara dikey geçiş sınavı ile kayıt yaptıran öğrencilere (intibak sınıfında öğrenim kredisi verilmez),
* Yüksek lisans (Master ve Doktora) öğrencileri,
öğrenim kredisinden yararlanabilirler.

Not: Bir öğrenci aynı anda, hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.

Öğrenim Kredisinden Yararlanamayacak olan öğrenciler

* Bir yükseköğretim kurumundan mezun olan öğrenciler,(dikey geçiş ve yüksek lisans-doktora hariç)
* Ek süre öğrenim gören öğrenciler,
* Sağlık sebebi dışında ön lisans mezunlarından ara vermek suretiyle intibak programına başlayan öğrenciler,
* Ön lisanstan lisans öğrenimine geçmek için intibak eğitimi yapan öğrenciler, (intibak programı süresince)
* Kredi isteğinde bulunduğu tarihte kayıtlı olduğu öğretim kurumunda bir öğretim yılından fazla başarısız olan veya bir yıldan fazla ara veren öğrenciler,
* Kurumdan daha önce burs ya da öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,
* Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,
* Yabancı uyruklu öğrenciler,
* Kurum yurtlarından yurttan süresiz çıkarma cezası alan öğrenciler,
* Kesin hükümle mahkum olan öğrenciler,
* Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerine göre kredi almaya yeterli bulunmayan öğrenciler,

öğrenim kredisinden yararlanamazlar.

Not: Öğrenim kredisi almakta iken durumunda sonradan değişiklik olanlardan; değişikliğin meydana geldiği öğretim yılında Yönetim Kurulunca belirlenen öncelikle burs verilecek öğrenciler kapsamına girenlerin öğrenim kredileri bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla öğrencinin durumunda meydana gelen değişikliği izleyen ödeme döneminden itibaren bursa dönüştürülür.

KATKI KREDİSİ NEDİR ?

Yüksek öğretim kurumlarında bir öğrenci için cari hizmet ödeneği karşılığı Bakanlar Kurulunca tespit edilen miktarın Devlet katkısı dışında kalan ve borçlanma karşılığı Kurumca öğrenci adına öğretim kurumu hesabına ödenen paradır.

Ancak, 29.08.2012 tarih ve 28396 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulunun Kararı "2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, 4 üncü ve 11 inci maddelerdeki hükümler saklı kalmak kaydıyla, öğrenci katkı payı alınmaz. Bu öğrencilerden alınması gereken öğrenci katkı payı tutarları, Devlet tarafından karşılanır" hükmüne amirdir. Bu sebeple Kurumumuzca da katkı kredisi verilmemektedir.

Katkı kredisi borcu; öğrenci adına öğretim kurumu hesaplarına ödenen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.