ALES soruları ve cevapları yayınladı mı? ALES puan hesaplama

ALES/2 sona erdi, adayların ilk yorumu zor olduğu yönünde... Yüksek lisans ve doktora eğitimi için girilen ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) 150 dakika süren sınav sonrası en çok merak edilen ALES soru ve cevapları yayımlandı mı? ve ALES puan hesaplama nasıl yapılır? soruları oldu. İşte ALES sonuçları, puan hesaplama ve tüm detaylar...

Giriş Tarihi 30 Eylül 2018, 13:42 Güncelleme 30 Eylül 2018, 13:59
ALES soruları ve cevapları yayınladı mı? ALES puan hesaplama

İÇİNDEKİLER

Binlerce adayın başvurduğu Akademik personel ve Lisansüstü Eğitimi giriş sınavının ikincisi sona erdi. ALES sonrası ilk yorumlarını sosyal medya üzerinden paylaşan adayların kanaati sınavın zor olduğu yönünde. ALES sonrası şimdi de adaylar, ALES sınavı soruları ve cevapları yayınlandı mı? sorusunun yanıtını arıyorlar. Peki ALES zor muydu? İşte ALES'e dair tüm detaylar.

ALES sona erdi. Akademik personel olmak veya yüksek lisans ve doktora yapmak isteyenlerin girdiği ALES yani Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı, bu yıl ikinci defa yapıldı. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen ALES/2 Türkiye'nin 81 ilinde ve KKTC'de düzenlenen oturumlarda sorunsuz şekilde gerçekleşti.

150 dakika süren sınavın hemen ardından ALES soru ve cevapları yayımlandı mı? ALES zor muydu? Soruları cevabını arıyor. İşte ALES sonrası ilk yorumlar...

ALES SORU VE CEVAPLARI YAYIMLANDI MI?

ALES soru ve cevapları ÖSYM tarafından yayımlanacak. Anacak soru ve cevaplar henüz yayımlanmadı. ALES sonuçları 25 Ekim 2018 Perşembe günü açıklanacak. ALES soru ve cevaplarının kısa süre içerisinde yayımlanması bekleniyor.

ALES PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR? 4 YANLIŞ BİR DOĞRUYU GÖTÜRÜYOR MU?

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham
puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.