2018 DGS tercihleri ne zaman nasıl yapılacak? Tercih kılavuzu yayınlandı mı?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonuçları 16 Ağustos'ta açıklanmıştı. 4 yıllık bölümlere kayıt olmak isteyenler için DGS tercih heyecanı başladı. 2018 yılında DGS tercihleri ne zaman başlayacak öğrenci adayları merakla bekliyor. 2018 DGS tercihleri ne zaman başlıyor, tercih kılavuzu yayınlandı mı gibi DGS hakkında tüm sorularınızın yanıtı haberimizde.

Giriş Tarihi 05 Eylül 2018, 13:15 Güncelleme 05 Eylül 2018, 13:15
2018 DGS  tercihleri ne zaman nasıl yapılacak? Tercih kılavuzu yayınlandı mı?

İÇİNDEKİLER

Meslek yüksekokulları ve açıköğretim ön lisans bölümlerinden mezun olan ve 4 yıllık lisans bölümlerine yerleşmek isteyen öğrenciler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı'na(DGS) girmiş ve sonuçları 16 Ağustos'ta yayınlanmıştı. Öğrenci adayları şimdi de 2018 DGS tercihlerini sabırsızlıkla bekliyorlar. İşte 2018 DGS tercihleri ile ilgili detaylar.

2018 DGS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

2018 DGS 27 Temmuz tarihin yapılmış ve sonuçları 16 Ağustos tarihinde açıklanmıştı. Öğrenci adayları merakla AİS'den DGS tercihlerini yapacakları günü bekliyor. ÖSYM AİS sayfasında başvurular başladığı andan itibaren, kurumun resmi sayfasında tercih kılavuzunun yayımlanması bekleniliyor. Ancal ÖSYM, tercihlerin ne zaman yapılacağı ile ilgili henüz net bir bilgi vermedi.

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?
Adaylar; sınav puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan 'Tercih Kılavuzu'ndan yararlanmaları gerekmektedir.

BAŞVURULAR TERCİH SÜRESİ İÇERİSİNDE DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ?

Tercih bildirim işlemini tamamlayan adaylar, "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, bu işlemi elektronik ortamda yapacaklardır. Tercih iptali yapılmaz. Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali vb. değişiklik taleplerini içeren dilekçeler Merkezimizde kesinlikle işleme alınmayacaktır. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamaz. Adaylar tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesini alarak saklamalıdır.

DGS'DE İLK SENE YERLEŞTİRİLİNCE İKİNCİ YIL PUAN DÜŞER Mİ?

Evet. 2018-DGS'de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2019-DGS'de ÖBP'leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır.

TERCİH SIRASINDA EN SIK YAPILAN HATALAR!

1- Farklı puan türünden ve önlisansdaki alanıyla uyuşmayan bölümler seçmek.
2- Tercih listesini doldurmak için istek dışı okullar yazmak.
3- Bölümlerin özel şartlarına dikkat etmeden tercih yapmak.
4- Kodlama hatası yapmak.
5- Meslekleri ve üniversitelerin bulunduğu şehirleri tanımadan tercih yapmak.
6- Üniversite ve bölüm sınırlaması yaparak kazanma şansını azaltmak

DGS EK YERLEŞTİRME OLACAK MI?

ÖSYM tarafından DGS yerleştirme sonuçlarının ilan edilmesinin ardından, yerleştirilen adayların kayıt yaptırmaması ya da adayların tercih etmemesi sonucunda boş kalan yerler için ek yerleştirme yapılır. DGS puanına göre yapılan ilk tercihlerde adaylardan ücret alınmaz. İlk tercih sonrasında tüm tercihler için adayların 15 Türk Lirası ücret ödemesi gerekir. Ek yerleştirme ücretini ödemeyen adayların başvuruları geçersiz sayılır.