Öğrenci için en büyük motivasyon sistemli çalışmak

Öğrendiklerimizi hayatımıza katıyor, daha dolu, daha anlamlı ve zengin bir hayat yaşıyoruz. Eğitim, hayatı zenginleştirdikçe daha güzel ve daha anlamlı. Eğitim Bilimleri Genel Müdürü Sayın Mehmet Akif Özsoy, TEOG ve Eğitim Bilimleri ile ilgili sorularımızı cevaplandırdı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Kasım 2015 Güncelleme 23 Kasım 2015, 22:32
Öğrenci için en büyük motivasyon sistemli çalışmak

İÇİNDEKİLER

Sayın Özsoy, TEOG sınavı nedir ve nasıl yapılır?
TEOG, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sisteminin kısa adıdır. Bu sistemde şu an için ilköğretim 8. sınıfa giden öğrenciler ortak sınavlara girmektedirler. 8. sınıf öğrencilerinin Ortaöğretim(lise)'de Anadolu ve Fen liseleri olan okullara yerleşebilmeleri için bu sınava girme zorunluluğu bulunmaktadır. Yapılan sınavlara da ortak sınavlar denmektedir.
Ortak sınava konu olan dersler;
Türkçe
Matematik
Fen ve Teknoloji
Yabancı Dil (İngilizce)
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük
Bu sınavlar, her öğrencinin kendi okuduğu okulda yapılmaktadır. Bu ortak sınavların altısı birinci dönem, altısı ikinci dönem olmak üzere toplam on iki adet sınav şeklinde uygulanmaktadır. Birinci dönem Kasım ayının, ikinci dönem Nisan ayının son haftasında yapılmaktadır.
Öğrencilerin 6, 7 ve 8. sınıf okul ortalamaları ve katıldıkları TEOG sınavları birlikte değerlendirilerek ortaya çıkacak puanla bir üst eğitim kademesi olan liselere (tüm liselere) yerleştirileceklerdir.
Bu TEOG sistemiyle birlikte öğrencilerin yılda bir kez sınava girme stresleri, kaygıları ortadan kalkarak hem kaygı ve stresi azaltan tarafı hem de öğrencinin kendi okulunda alıştığı ortamda sınava girme kolaylığı başarıya pozitif yönde katkı sağlamaktadır.

Kurumunuzun tarihi hakkında kısaca bizi bilgilendirebilir misiniz?
Kurumumuz 1969 yılında kurulmuş olup Kültür Dersaneleri ile 1995 yılında hedeflerini birleştirerek eğitim hayatında başarılara imza atmış 47. yılını idrak eden bir kurumdur. Birkaç şubeyle eğitim hayatına dahil olan Eğitim Bilimleri, daha sonra şube sayısını bugünkü sayısına yani 46'ya ulaştırarak, sağlam adımlarla büyüme hedefini devam ettirmektedir.

Eğitim Bilimleri'nin başarıları hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Biz öncelikle eğitimin tüm öğeleriyle bir bütün olduğunu düşünen bir eğitim kurumuyuz. Yani öğrenci eğitimini ve sınavlara olan desteğini aynı zamanda kendilerine sağladığımız sosyal ortamlarla ve iletişim becerileriyle alabilmelidir. Bu ortamları hem okul olan yerleşkelerimizde hem de etüt merkezi olan şubelerimizde her daim hazır bulundurmaktayız. Bu ortamlarda hayatla olan irtibatını koparmayan öğrenciler derslerine de motive olmuş şekilde hazırlanmaktadırlar.
Biz de yıllardır hem sınavlara hazırlık süreçlerinde hem de okullara destek olma aşamalarında binlerce kitlesel ve bireysel başarılara imza atmış bir kurumuz.
Bu ülkenin yarınları adına, çocukları adına bir şeyler yapma düşünceniz varsa taşıdığınız heyecan sizi motive etmeye yetecektir. Eğitim denildiğinde sorumluluğumuzun bilincinde olarak bu yola çıktık.

Eğitim Bilimleri'nde öğrenciler sınavlara nasıl hazırlanıyor?
Okul derslerine takviye, yazılı destek, etüt, test tekniklerine ve sınav hazırlığına dair rehberlik programlarını öğrencilerimizle buluşturarak sınavlara öğrencilerimizi hazırlıyoruz.
Hem ortaokullarımızda hem de etüt merkezlerimizde öğrencilerle yılların uzmanlığı olan sınavlara hazırlık tecrübemizi paylaşıyoruz.
Özel etüt sınıflarımızda, öğrenci öğretmenine, çözemediği her konuyu sorarak tekno sınıflarımızda akıllı tahtalarımızda cevaplarını alıyor.
Ayrıca sosyal faaliyetlerle de birey olduklarını hissediyorlar. Her branştan uzman öğretmenlerimiz öğrencilerle kurduğu danışmanlık bağıyla, başarı durumları, sınıf içi hal ve hareketleri vb. konularda ailelerle köprü vazifesi kurmaktadır. Ayrıca öğrencilerimiz, rehber öğretmenlerimiz aracılığıyla, sınavlardan önce muhtemel kaygı durumlarında gereken desteği bireysel görüşmelerde ya da seminerlerimizde profesyonelce alabilmektedir. Ayrıca öğrenciler sınav anında heyecan kontrolü, nefes egzersizleri ve sınav sonrası psikolojik durum vb konularda yapılacaklar hakkında da rehberlik biriminden desteklerini almaktadırlar.

Sayın Özsoy, TEOG'dan önce öğrencilere ve ebeveynlere tavsiyeleriniz neler olacaktır?
TEOG her ne kadar bir geçiş sınavı olsa da, sonuç ne olursa olsun kişinin hayattaki başarısını tartan bir öneme sahip değildir. Bu bilinçle yaklaşıldığında sınava verilen önem de ona göre şekillenecektir. Zaten sınava hazırlanılan bir durum varsa hiçbir öğrencimizin bir sürprizle karşılaşmayacağını belirtmek isterim. Çalışanın en büyük motivasyonu yine çalışmaktır. Eski metotlardan daha farklı olarak, sınavın öğrencinin kendi okulunda yapılması öğrenciye ayrı bir güven vereceğinden psikolojik üstünlüğün öğrencilerde olduğunun bilinmesi gerekir. İki günde toplam 6 oturumda yapılacak olan sınavların içerikleri, yine öğrencilerin işlemiş olduğu konulardan ibaret olacaktır. Bu yüzden aslında sınavın püf noktası süreyi ekonomik kullanmaktır. Çözülemeyen bir sorunun üzerinde çok durulmayıp, zaman arttığında turlama tekniğiyle o soruya tekrar dönülebilmelidir. Eğitim Bilimleri olarak tüm öğrencilerimize, girecekleri TEOG sınavlarında başarılar diliyoruz.

TEOG ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER
Sınav gününe haddinden fazla anlamlar yüklememeli.
Geceden her zamanki saatte yatılmalı (ne çok erken ne de çok geç)
Kıvamında bir heyecanın aslında başarı için gerekli olduğu unutulmamalı
Sınava yakın günlerde güzel neşe dolu animasyon ya da komedi filmleri izlenebilir.
Tartışma ortamlarında bulunulmamalı.
Sınav aralarında arkadaşlarla sınav içerikleri konuşulmamalı.
Yukarıda saydıklarımızın hepsi ebeveynler için de geçerli olacaktır.
Bunun yanında anne ve babalarda sınava gereğinden fazla anlam yüklememeli ve başarının da başarısızlığın da sonuçlarının iyi yönlendirilmesi gerekli.
Çalışma ortamları her zaman öğrenci için ideal olmalı. (havalandırılmış, temiz, az sesli ve düzenli odalar ya da köşeler)
Özel bir gereklilik olmadığı müddetçe sınav günü öğrenci ile birlikte okula gidilmemeli. Unutmayın, öğrenciniz derslerinin yazılısına giriyor…