Çöpe atılan ürünlerden icatlar yaptılar

İstanbul Hüseyin Ayaz Ortaokulu öğrencileri çöpe atılan ürünleri değerlendirerek icatlar yaptılar.

Giriş Tarihi 05 Kasım 2015, 10:25 Güncelleme 05 Kasım 2015, 10:25
Çöpe atılan ürünlerden icatlar yaptılar

İÇİNDEKİLER

İstanbul Hüseyin Ayaz Ortaokulu'nda "Farkındalık ve Mor İnek" eğitimi alan öğrenciler, seminerden sonra çöpe atılan ürünler geri dönüşüme kazandırarak yeni icatlar yaptılar.

Semineri veren Kişisel Gelişim ve İletişim Uzmanı Fahri Sarrafoğlu, yaklaşık 3 saat boyunca eğitimi aralıksız takip eden öğrencilere icat çıkarmanın öneminden bahsederek özellikle "aklınızı kullanın, " daha çok "fikir üretin-proje üretin" dedi. Sarrafoğlu, öğrencilere "Geleceğin mucitleri sizlerin içinden çıkacak. Hiçbir şey için saçma demeyin, olmamış demeyin, gülerler demeyin, tam tersi eğer size birisi gülüyorsa, saçma diyorsa demek ki iyi yoldasınız, korkmayın icat çıkarmaya devam edin. Eğer ilk tekerleği bulan nasıl olsa tekerleği buldum bu yeter deseydi bugün son model otomobillere binemezdik. Yine ilk cep telefonu bulunduğunda 2 kiloya yakındı. Eğer tamam deseydi, teknoloji dursaydı bugün neredeyse 100 grama kadar düşen telefonlarla konuşamazdık. Sizler Türkiye'nin geleceği, ümidisiniz. Daha çok düşünün ve daha çok nasıl proje geliştiririm diye düşünün." dedi.

TAKLİT DEĞİL ÖZGÜN OLUN
Sarrafoğlu, eğitime katılan genç öğrencilere taklitçi değil özgün olmalarını tavsiye ederek, her eşyanın mutlaka başka bir amaç içinde kullanılabileceğini düşünmeliyiz dedi. Çölde arabanın gitmeyeceği yerlerde devenin kullanıldığını onun da üzerine güneş panelleri kullanılarak buzdolabının çalıştığını böylece Afrika'da ilaç dağıtımının bu şekilde yapıldığını belirten Sarrafoğlu, aynı şekilde gençlerinde, daime yeni fikirler üreterek ülkemizin yararına olacak buluşlara imza atmalarını tavsiye etti.

ÇÖPTEN ÇIKARTILAN ÜRÜNLER İŞE YARADI
Öğretmenleri ile birlikte seminer sonrasında eğitime katılan öğrenciler evden getirdikleri çöpe atılan ürünlerden yeni işlevler oluşturacak eşyalar ürettiler. 30 dakika içerisinde, 6 grup halinde çalışan öğrenciler, kalemlik, kumbara, çiçek sulama aygıtı, terazi, bileklik, kuş suluğu yaptılar. Okul Müdürü Mehmet Özdabakoğlu'da, öğrencilerin hazırladığı mini icatlar sergisini gezerek seminerin ilk defa okullarında yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Özdabakoğlu, katılımlarından dolayı Fahri Sarrafoğlu'na da teşekkür etti.