Dinçer'den iyi haber

36'ncı UNESCO Genel Konferansı'na katılmak üzere Paris'e gelen Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Van depreminde hasar gören okulların kurban bayramı sonrasında eğitime açılması için hazırlıkların sürdüğünü söyledi.

Giriş Tarihi 27 Ekim 2011, 23:49 Güncelleme 27 Ekim 2011, 23:49
Dinçer’den iyi haber

İÇİNDEKİLER

UNESCO toplantısının ardından Türk basın mensuplarıyla bir araya gelen Bakan Dinçer, eğitim kalitesinin yükselmesi ve çocukların eğitilmesi halinde bir çok olumsuzlukların ortadan kalkacağını ve bilhassa Güneydoğu'da kalkınma ve terör olaylarının sona ereceğini, bunun için de eğitimin şart olduğunu vurguladı.

Bakan Dincer, bir soru üzerine, Van depreminde hasar gören okulların kısa sürede gözden geçirilip kurban bayramı sonrası eğitime açılması için hazırlıkların yapıldığı cevabını verdi. Bakan Dinçer, "Depremde hayatını kaybeden öğretmenlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Buna çok üzüldük. Eğitim de arka arkaya iki hadise yaşadık. Önce öğretmenlerimizin kaçırılmış olması, sonra depremde öğretmenlerimzin hayatını kaybetmesi bizim için büyük acı oldu" diye konuştu.

Dinçer, "Şunu söylemek istiyorum, hakikaten öğretmenlik mesleğinin özel önemi, hatta biraz da kudsiyeti burada ortaya çıkıyor. Biz terörizme rağmen, tabi afetlere rağmen şunun bilincindeyiz: Çocuklarımızı ne kadar iyi yetiştirirsek, aslında o bölgede barışı ve olumsuzlukları o kadar çok yeneceğimizi görürüz. Yine biz çocuklarımızı ne kadar iyi yetiştirirsek, o bölgenin kalkınma problemlerini çözebileceğimizi varsayarız. O açıdan bu hadiselere rağmen biz eğitime hiç ara vermeden çocuklarımızı yetiştirmek üzere fedakarca çalışmaya devam edeceğiz. Bunu öğretmenlerimize biraz daha yakinen baktığınız zaman görebilecek durumdasınız. Öğretmenlerimiz çok fedakarane, büyük çabalarla burada eğitim hizmetini veriyorlar ve vermeye devam edecekler. Bu açıdan eğitimin aksayacağına dair hiçbir endişe taşımıyoruz. İnşallah bayramdan sonraki tatilin bitimine kadarki süre içinde okullarımızın hepsini yeniden eğitime hazır hale getireceğiz. Ve bayramdan sonra yeni bir umut, yeni bir misyon yeni bir çabayla eğitime
başlayacağız" dedi. UNESCO Genel Konferansı'na ilişkin bilgi veren Dinçer, UNESCO'nun hedeflerine ulaşılmasında teşkilat ile birlikte çalışmanın elzem olduğuna inandığını kaydetti. Dinçer, ''Dünyadaki kaynakların kıtlığına rağmen israf ve tüketim eğilimlerinin artması, doğal afetler, küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi sorunların giderek büyümesi, şiddet ve terörizmin yanı sıra işsizliğin genç kuşakları ciddi tehdit etmesi karşısında, ortak mücadelemiz için yeni yöntem ve araçlara ihtiyaç olduğu açıktır. Eğitim ve kültür şüphesiz bunların başında gelmektedir'' dedi.

Dinçer, UNESCO'nun, eğitim ve kültürü gerek milli, gerekse milletlerarası düzeyde en etkili biçimde kullanılması için mükemmel bir platform sunduğunu söyledi. Genel Direktörün öncülüğünde geçen yıl içinde atılmış olan bazı adımların, UNESCO'nun bu alandaki rolünü daha etkin biçimde oynamasını sağlayacak fırsatlar oluşturduğuna işaret eden Dinçer şunları söyledi: "UNESCO Sekretaryası içinde barış kültürüne odaklanan yeni bir sektörler arası platformun teşkil edilmiş olması anlamlı ve zamanlı bir adım teşkil etmiştir. İspanya ile birlikte BM Medeniyetler İttifakı Girişimi'nin bir ortağı olarak Türkiye, barış kültürü yolunda UNESCO-Medeniyetler İttifakı işbirliğini kuvvetle desteklemektedir. Eğitim ve kültürün 'BM Binyıl Hedefleri' çerçevesinde sürdürülebilir kalkınmanın vazgeçilmez boyutları olarak benimsenmesi doğrultusunda ECOSOC'un bu yılki oturumunu eğitim konusuna hasretmiş olması bir diğer önemli gelişme."

Bakan Dinçer, bu toplantıda UNESCO'nun eğitim alanındaki küresel faaliyetlerin eşgüdümünde öncü ajans olarak tespit etmiş olmasının UNESCO'nun sorumluluğunu artırdığını söyledi. Dinçer, "36'ncı UNESCO Genel Konferansı'nın gündeminde 'Herkes İçin Eğitim' hedeflerine ulaşılmasında yaşanan sıkıntılara yer verilmiş olması, UNESCO'nun bunların bilincinde olduğunu göstermektedir. Türkiye, UNESCO'nun 'Kadın ve Kızların Eğitimi Küresel Girişimi' gibi projelerine destek vermektedir. UNESCO'nun Orta Vadeli Stratejisindeki öncelikleri teşkil eden 'Afrika' ve 'Cinsiyet Eşitliği' konuları esasen Türkiye'nin de önceliklerini teşkil etmektedir. Türkiye, UNESCO ile Türkiye İşbirliği ve Kalkınma
Ajansı arasında imzalanmış olan Protokolden de yararlanmak suretiyle, bütün bu alanlarda UNESCO ve üye ülkelerle işbirliği yapmaya hazır olduğunu'' söyledi.

UNESCO'nun demokrasi ve insan hakları zemininde eğitim ve kültür yoluyla barış kültürü ve sürdürülebilir kalkınmaya daha etkin biçimde katkıda bulunmak üzere bazı yeni enstrümanlar, standartlar ve ilkeler geliştirmekte olduğunu kaydeden Bakan Dinçer, "Ancak, üye ülkeler ve uluslararası toplum bunların milli ve bölgesel düzeyde hayata geçirilmesi konusunda yeterli başarıyı gösterememektedir. Bu hususa yönelik stratejiler geliştirilmesine, eğitim ve kültür politikalarımızın tespitinde ve icrasında UNESCO'nun 65 yıllık birikiminden daha fazla yararlanılmasına ihtiyaç olduğunu görüyorum'' dedi.