Almanya gazsız kalma korkusuyla karneli doğalgaz dönemine geçmeye hazırlanıyor

Avrupa, Ukrayna savaşı ve Rusya’nın doğal gazı adeta bir silah olarak kullanması sonrası son dönemin en sert kışına hazırlanıyor. Belçika’da enerji şirketlerine ek vergi getirmesi planlanıyor. Almanya ise gazsız kalma riskini aşmak için karneli doğalgaz formülünü konuşmaya başladı.

Giriş Tarihi 04 Ekim 2022, 07:02 Güncelleme 04 Ekim 2022, 07:02
Almanya gazsız kalma korkusuyla karneli doğalgaz dönemine geçmeye hazırlanıyor

İÇİNDEKİLER

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş ile başlayan enerji krizi Avrupa'yı derinden etkilemeye devam ediyor. Enerji krizinden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Almanya'dan flaş bir doğalgaz kararı geldi. Breitbart'ta yer alan habere göre, Almanya Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, ülkenin doğalgazsız kalabileceğini kaydetti. Bu kış yaklaşmakta olan enerji krizinden duyduğu endişeyi dile getiren Habeck, Alman medyasına yaptığı açıklamada durumun son derece gergin olduğunu söyledi.



TASARRUF BİLE YETERSİZ KALACAK
Deutschlandfunk Radio'ya konuşan Alman bakan, "Eğer tasarruf etmezsek, hane halkları tüketimi azaltmazsa, yine de kışın yeterli gaza sahip olmama riskimiz var" ifadelerini kullandı. Almanya'nın enerji piyasasını düzenleyen kurumu Bundesnetzagentur'un (BNetzA) Başkanı Klaus Müller, Rusya'nın gaz tedarikini tamamen kesmesi durumunda ülkedeki gaz depolama tesislerinin talebi en fazla 2.5 ay karşılayabileceğini duyurmuştu. Ülkedeki enerji uzmanları, düşen hava sıcaklığı nedeniyle gaz tüketiminin arttığına işaret etti ve gazın giderek azalttığına vurgu yaptı. Uzmanlar, şirketler ve haneler bir önceki yıla göre yüzde 20 gaz tasarrufu yapsalar bile depolardaki gazın yalnızca Mart sonuna kadar yeteceğini belirterek, depolardaki gazın tükenmemesi için gazın karneye bağlanması gerekebileceğini belirtti. Rus devlet enerji şirketi Gazprom nisan ayında tedarik ettiği doğal gaz için ruble ile ödeme yapmayı reddeden GasTerra'ya doğal gaz akışının askıya alınacağını bildirmişti.



MACRON'DAN KAZAKLI DESTEK
Sabah'ta yer alan habere göre, Fransa'da enerji tasarrufu konusunda örnek olmak için kabinenin başlattığı "kalın giyinme" trendine Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da dahil oldu. Macron'un boğazlı kazak giyerek makamında kameraya konuşması ülke basınına konu oldu. Fransız basını, Macron'un boğazlı kazağıyla "kışın elektrik kesintisi ve fiyatların artışı endişesi karşısında hükümetin enerji tasarrufu girişimine" destek mesajı verdi yorumunu yaptı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN