İsveç cephesinde laf var icraat yok: Muhtıranın koşullarını yerine getireceğiz

Son dakika haberleri... Madrid'de düzenlenen NATO zirvesinde imzalanan üçlü muhtıra, üyelik müzakareleri yürüten İsveç ve Finlandaniya'nın uyması gereken şartları berlilemişti. İsveç FETÖ üyesi teröristin iade talebini reddettiği gibi PKK yandaşı teröristlerin rahatça gösteri yapmasına herhangi bir müdahalede bulunmamıştı. Türkiye'nin yaşananlara tepkisi ve tavizsizliği İsveç'i açıklama yapmaya zorluyor. Henüz kaydadeğer bir adım atmayan İsveç'in Başbakanı Magdalena Andersson, "Türkiye ile NATO üyeliği konusundaki mutabakat zabtının koşullarını yerine getireceğiz" ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 16 Ağustos 2022, 11:43 Güncelleme 16 Ağustos 2022, 12:35
İsveç cephesinde laf var icraat yok: Muhtıranın koşullarını yerine getireceğiz

İÇİNDEKİLER

İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Zirvesi'nde Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg dörtlü görüşme gerçekleştirdi.

Yaklaşık 3 saat süren görüşmenin ardından hazırlanan "Üçlü Muhtıra"ya; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde imza attı.

LAF VAR İCRAAT YOK!
Suçluların iadesi, FETÖ ve YPG/PKK'nın eylemlerinin durdurulmasını gibi maddeleri içeren muhtıra, İsveç ve Finlandiya'nınn NATO üyeliği için atması gereken adımları belirliyor. Ancak günün sonunda İsveç ve Finlandinya muhtıranın gerekliliklerini yerine getirmek kaçınıyor.

Türkiye'nin tavizsiz duruşu karşısında sık sık muhtıraya uyacağını söyleyen İskandinavlar icraate geçmek konusunda isteksiz davranmaktan da vazgeçmiyor.

İADESİ İSTENEN DOLANDIRICI
İsveç Başbakanı Magdalena Andersson daha önce yaptığı açıklamalara benzer şekilde, "Türkiye ile NATO üyeliği konusundaki mutabakat zabtının koşullarını yerine getireceğiz" ifadelerini kullandı.

Kart dolandırıcılığı suçlamasıyla İsveç'e kaçan "Okan Kale" isimli şahsın Türkiye tarafından iadesinin istendiğini söyleyen Andersson, "Bu karar İsveç ve uluslararası yasalara göre alındı ve biz bu şekilde çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

TOPLANTI 26 AĞUSTOS'TA
Bununla birlikte geçen hafta düzenlenen 13. Büyükelçiler Konferansı'nda soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın 26 Ağustos'ta ortak mutabakat toplantısı yapacağını açıkladı.

İki ülkenin de belge ve açıklamalarda taahhüt ettiklerini yerine getirmediklerini belirten Çavuşoğlu, ''Biz somut adımlar görmek istediğimizi söylüyoruz'' dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN