FBI eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Florida’da bulunan Mar-A-Lago malikanesine baskın yaptı

Son dakika haberine göre, FBI Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Florida’da bulunan Mar-A-Lago malikanesinde arama yaptı. Baskının nedeni Beyaz Saray’dan çıkarılması yasak belgelerin Trump’ın Florida'daki ikametgahında olması olarak değerlendiriliyor. Adalet Bakanlığının, bu yılın başlarında Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi tarafından Mar-A-Lago'dan alınan 15 kutu belgenin içinden çıkan gizli kayıtların varlığını araştırdığı kaydedildi. ABD medyasında yer alan haberlere göre, belgeler arasında Trump'ın bir zamanlar 'aşk mektupları' olarak nitelendirdiği Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yazışmaların yanı sıra halefi Barack Obama tarafından bırakılan bir mektup da yer aldı. Öte yandan, Trump'ın Oval Ofis belgelerini, tuvalete atıp yok ettiğine dair iddialara kanıt gösterilen fotoğraf da baskından saatler önce yayınlandı.

Giriş Tarihi 09 Ağustos 2022, 03:06 Güncelleme 09 Ağustos 2022, 10:20
FBI eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Florida’da bulunan Mar-A-Lago malikanesine baskın yaptı

İÇİNDEKİLER

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Florida'da bulunan Mar-A-Lago malikanesinin dün Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanları tarafından arandığını duyurdu. Dünyayı şoke eden haber, hali hazırda başta ABD basını olmak üzere hemen tüm kanallar ve haber sitelerinde canlı aktarımlarla sunuluyor.

TRUMP TARAFTARLARI KONUTUN ÇEVRESİNDE
Birçok Trump taraftarı ise baskını protesto ederek eski başkanlarına destek veriyor. Mar-a-Lago'daki konutun çevresinde çok sayıda kişi şimdiden toplanmış durumda.



TRUMP'TAN YAZILI AÇIKLAMA
Trump, yazılı açıklamasında, "Florida, Palm Beach'teki güzel evim Mar-A-Lago şu anda kuşatma altında, büyük bir FBI ajanı grubu tarafından baskın yapılıp işgal edildi, bu milletimiz için karanlık bir zamandır. Daha önce hiçbir ABD Başkanının başına böyle bir şey gelmedi." ifadelerini paylaştı.


TRUMP'IN BASKINDAN HABERİ YOK
FBI ajanlarının mülkünde bulunan bir kasayı kırdığını iddia eden Trump, "İlgili devlet kurumlarıyla yapılan çalışma ve iş birliğinden sonra evime yapılan bu habersiz baskın gerekli veya uygun değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Associated Press, konudan bilgisi bulunan kişilere dayanarak, FBI aramasının, Trump'ın Beyaz Saray'daki görevi sırasında Florida'daki ikametgahına gizli kayıtları alıp almadığına ilişkin bir soruşturmayla ilgili olduğunu belirtti.

BASKININ NEDENİ NE?
ABD'de New York kentinden bulunan gazeteci Mustafa Tanyeri, A Haber canlı yayınında Trump'ın evine yapılan baskınla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"ADAY OLMASI ÖNLENMEYE ÇALIŞILIYOR"
Trump'a karşı bir operasyon yürütüldüğüne dikkat çeken Tanyeri benzer bir operasyonun daha önce Hillary Clinton tarafından yürütüldüğüne dikkat çekerek, "Trump başkan olduktan sonra bir hayal kırıklığı yaşanmıştı beklenmiyordu. Ondan sonra kendisinin 2016'daki başkanlık seçimini Rusların Rus hackerların yardımıyla kazandı gibi iddialar vardı. Hatta bu dile getirildi ve bununla ilgili kongrede bir görevden alma süreci yaşandı. Fakat sonradan bunun FBI'nın bir oyunu olduğu ve oradaki iddiaların hepsinin uydurma olduğu ortaya çıktı. Ve bunun da önceki başkan adayı Hillary Clinton ekibi tarafından yapılmış olduğu ortaya çıktı. Ondan sonra 6 Ocak'taki olaylarla ilgili yine bir azil süreci yaşandı ama tabii Trump aleyhine sonuçlanmadı. Arkasından son dönemde 6 Ocak'ta kurulan bir 6 Ocak komisyonu var ki tamamen anayasaya aykırı ABD'de gerçekten ciddi olarak politik tiyatro oynanıyor bu komisyonda oradan da 2024'te Trump'ın önünün kesilmeye çalışıldığını görüyoruz. 2024'te tekrar Donald Trump'ın ABD başkanlığına aday olması önlenmeye çalışılıyor. Önemli bir delil bulunamadı kendisi aleyhinde." dedi.

TRUMP'A SİYASİ LİNÇ GİRİŞİMİ
FBI Başkanı Christopher Wray'i Trump'ın göreve getirdiğine dikkat çeken Tanyeri, "Ancak şimdi burada FBI – CIA gibi ABD'nin istihbarat kuruluşlarında genel olarak ABD'nin derin devleti ABD'de seçilen demokratik temsilcilerin dışında başka bir takım güçlerin kontrolünde olan kurumlar bunlar. Bunların elindedir. Dolayısıyla Başkan Trump'ın oraya herhangi birisini ataması çok da fark etmiyor. FBI'ın elinde Biden ve onun oğlu ile ilgili görüntüler var. Biden ile ilgili yolsuzluk iddiaları var. Oğluyla ilgili kamuoyuna açıklanamayacak utanç verici bir takım görüntüler var. Özellikle küçük yaştaki kızlarla alakalı. Bütün bunlar FBI'ın elinde de tek bir arama soruşturmaya dönüşme durumu gerçekleşmedi. Burada gerek FBI'ın elindeki yetkiler gerekse de ABD Adalet Bakanlığı'nın tutumu önemli. Bu tamamen siyasi bir linç girişimi." ifadelerini kullandı.

GİZLİ KAYIT İDDİASI
Adalet Bakanlığının, bu yılın başlarında Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi tarafından Mar-A-Lago'dan alınan 15 kutu belgenin içinden çıkan gizli kayıtların varlığını araştırdığı kaydedildi.



Federal yasaların, gizli devlet belgelerinin yasalarca belirlenmiş yetkili yerlerden dışarı çıkarılmasını yasakladığı bilgisi paylaşıldı.

ŞOKE EDEN 'TUVALET' FOTOĞRAFI BASKINDAN SAATLER ÖNCE YAYINLANDI
ABD merkezli haber sitesi Axios, FBI baskınından saatler önce çok konuşulan ancak bugüne kadar kanıtlanamamış 'tuvalet' fotoğraflarını yayınladı.

Donald Trump'ın başkanlığı boyunca belgeleri yırtıp, Beyaz Saray'daki tuvaletlere attığı ve sifonu çektiği iddiası ortaya atılmıştı.

Bu çok konuşulacak iddialar ABD'li, Pulitzer ödüllü gazeteci Maggie Haberman'ın, yakında çıkacak kitabında yer alıyordu. Maggie Haberman, uzun yıllar New York Times için çalışmış başarılı bir gazeteci ve Trump'la ilgili yolsuzlukları soruşturmasıyla tanınıyor.



TRUMP YALANLADI

Trump hakkındaki yakında çıkacak kitap, Beyaz Saray konutu personelinin periyodik olarak tuvaleti tıkayan kâğıt tomarları bulduğunu ve Oval Ofis belgelerini yok ettiği söylenen eski başkanın sifonu çektiğine dair kanıtlar sunuyor.

Fotoğrafları yakın zamanda elde eden Haberman, 'Confidence Man: The Making of Donald Trump and the Breaking of America' adlı kitabının 4 Ekim'de yayınlanmasından önce şoke edici fotoğrafları Axios sitesiyle paylaştı.

SÖZCÜSÜNDEN AKILALMAZ SÖZLER: ÇOK ÇARESİZSİNİZ
Trump, New York Times'da yazdığı haberlerini zorunlu olarak takip ettiği Haberman'ı 'kurtçuk' olarak nitelendirdi. Trump'ın sözcüsü Taylor Budowich, Axios'a şunları söyledi: "Tanıtım planınızın bir parçası klozetteki kağıt resimleriyse, kitap satmak için oldukça çaresiz olmalısınız."

TRUMP MALİKANEDE DEĞİLDİ
CNN'e habeirne göre, Trump baskın sırasında malikanede değildi ve New York bölgesindeydi. Trump, FBI baskınını "Watergate" ile karşılaştırdı ve "Umutsuzca 2024'te cumhurbaşkanlığına aday olmamı istemiyor… yaklaşan ara seçimlerde Cumhuriyetçileri ve Muhafazakarları durdurmak için her şeyi yapacak" dediği "Radikal Sol Demokratlar"ı suçladı.

Konuya yakın bir kaynak, nisan ayında yaptığı açıklamada, ABD adalet bakanlığının Trump'ın Florida mülküne ait kayıtları kaldırmasıyla ilgili erken aşamada bir soruşturma başlattığını söyledi.



Trump, Ocak 2021'de görevden ayrılmasından beş gün önce Beyaz Saray'ın dışına kutular yüklüyor

BELGELERİ TESLİM ETMEYİ AYLARCA ERTELEDİ
Soruşturma, ABD ulusal arşiv ve kayıt idaresinin şubat ayında Kongre'ye, Trump'ın Florida'daki evinden, bazıları gizli materyaller içeren yaklaşık 15 kutu Beyaz Saray belgesi bulduğunu bildirmesinin ardından geldi. Trump başlangıçta yetkililer tarafından talep edilen 15 kutu malzemeyi iade etmeyi aylarca erteledi, bunu ancak onları geri almak için harekete geçme tehdidi olduğunda yaptı.

ADALET BAKANLIĞI VE FBI SUSKUN KALDI
ABD adalet bakanlığı ve FBI, baskın hakkında yorum yapmayı reddetti. Bu tür bir baskın tarihte daha önce yaşanmamış ve hiçbir ABD başkanı böyle bir soruşturma geçirmemişti. Trump'ın Florida, Palm Beach'teki mülkü Mar-a-Lago, Trump'ın 'Kışlık Beyaz Saray' konutu olarak adlandırılıyordu.

NELER YAŞANDI?
FBI'ın bir hakime, Trump'ın Beyaz Saray belgelerini almasıyla ilgili yeni olası bir federal yasa ihlali yapıldığını gösterdiği ve arama iznini böyle çıkardığı tahmin ediliyor.

BEYAZ SARAY'DAN ÇIKARILMASI YASAK BELGELERİN ADRESİ TRUMP'IN FLORİDA'DAKİ İKAMETGAHIYDI
FBI, Mar-a-Lago'yu aramak için izin aldı, çünkü konuyla aşina olan bir kaynağa göre West Palm Beach'teki federal bir sulh hukuk mahkemesi hakimine, Trump'ın resmi Beyaz Saray kayıtlarını yasadışı bir şekilde elinde tuttuğuna dair olası bir sebep ortaya koyabildiler. Beyaz Saray'dan çıkarılması yasak belgelerin adresi Trump'ın Florida'daki ikametgahıydı.

Bu durumda olası neden, kayıtların Mar-a-Lago'da tutulmasıydı. İsminin açıklanmaması koşuluyla Guardian'a konuşan üst düzey eski FBI yetkililerine göre, tesiste hükümet kayıtlarının bulunması potansiyel suç.

Bu yılın başlarında Ulusal Arşivlere iade edilen 15 kutunun, Kim Jong-un'dan gelen 'aşk mektupları', hatıralar, hediyeler ve dünya liderlerinden gelen diğer mektuplar ve yazışmalar da dahil olmak üzere başkanlık kayıtları içerdiği bildirildi.

KİM'LE AŞK MEKTUPLARI
Washington Post, o sırada eski başkanın danışmanlarının herhangi bir kötü niyeti reddettiğini ve kutuların hatıralar, hediyeler, dünya liderlerinden gelen mektuplar ve diğer yazışmaları içerdiğini bildirmişti. Post'un bildirdiğine göre, öğeler arasında Trump'ın bir zamanlar 'aşk mektupları' olarak nitelendirdiği Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yazışmaların yanı sıra halefi Barack Obama tarafından bırakılan bir mektup da yer aldı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN