Gazze'de ateşkes! İsrail'in saldırılarında 15'i çocuk 4'ü kadın 44 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ile Gazze şeridindeki İslami Cihad arasında bu gece yerel saatle 23.30'da (TSİ 23.30) ateşkesin başlaması üzerinde anlaşma sağlandığı duyuruldu. Ateşkesin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Giriş Tarihi 07 Ağustos 2022, 14:12 Güncelleme 08 Ağustos 2022, 00:40
Gazze’de ateşkes! İsrail’in saldırılarında 15’i çocuk 4’ü kadın 44 Filistinli hayatını kaybetti

İÇİNDEKİLER

İslami Cihad'ın Sözcüsü Davud Şihab, "Mısır'ın arabuluculuğuyla bu gece 23.30'da uygulamaya girecek ateşkes üzerinde anlaşma sağlandı" dedi.

Sözcü, Kahire'nin İsrail hapishanelerinde açlık grevindeki Halil Avavde ve pazartesi gözaltına alınan İslami Cihad yöneticisi Bessam Saadi'nin serbest bırakılması üzerinde çalışacağı sözü vermesi üzerine ateşkes sağlandığını aktardı.

İsrail Ordu Radyosu'na konuşan üst düzey bir İsrailli hükümet yetkilisi de ateşkesin bu gece Tel Aviv saatiyle 23.30'da uygunlanmaya başlandı.

İsrail, cuma günü abluka altındaki Gazze şeridine İslami Cihad'a ait noktaları hedef aldığı gerekçesiyle saldırı başlatmıştı. Gazze'den de İsrail tarafına bir dizi roket atılarak karşılık verilmişti.

ÇAVUŞOĞLU, HENİYYE İLE GÖRÜŞTÜ
Gazze'de sağlanan ateşkesin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hamas lideri İsmail Heniyye ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları ve Mescid'i Aksa'ya düzenlenen baskınlar ele alındı.



44 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucu bir kişinin daha yaşamını yitirdiği belirtildi.

Bakanlığın açıklamasında, 5 Ağustos'tan bu yana düzenlenen saldırılarda 15'i çocuk, 4'ü kadın olmak üzere hayatını kaybedenlerin sayısının 44'e ulaştığı kaydedildi.

Yaralı sayısının 360'a yükseldiği belirtilen açıklamada, yaralıların sağlık durumuna ilişkin detaylı bilgi verilmedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN SERT TEPKİ
Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yayınlayarak İsrail'in sakdırılarına tepki gösterdi. Bakanlığı açıklaması şu şekilde:

"İsrail'in, 5 Ağustos günü Gazze'ye yönelik başlattığı ve çocuklar dahil çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine neden olan saldırılarına ilaveten, bugün İsrailli milletvekili Itamar Ben-Gvir ile fanatik Yahudi gruplar tarafından İsrail polisinin koruması altındaki Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlendiği öğrenilmiştir. İsrail'in halen devam etmekte olan sivillere yönelik saldırılarını ve Mescid-i Aksa'da ibadet girişimlerinde bulunulmasını şiddetle kınıyoruz.

Harem-i Şerif ve Mescid-i Aksa'daki statükonun açık bir ihlalini teşkil eden sözkonusu tahrikkar eylemler, bölgedeki gerilimi daha da tırmandıracaktır.

İsrail Hükümeti'ne, Harem-i Şerif'in statü ve maneviyatını hedef alan bu tür eylemlere izin verilmemesi yönündeki çağrımızı yineliyoruz."

İsrail'in Gazze'ye yönelik 3 gündür devam eden saldırılarının ardından İsrail ve Filistin'in, Mısır'ın arabuluculuğunda yaptıkları görüşmeler sonucunda taraflar arasındaki ateşkesin yerel saatle 23.30'da başlayacağı öne sürüldü.


MESCİD-İ AKSA'YA BASKIN
İsrailli aşırı sağcı milletvekili Itamar Ben-Gvir, İsrail polisinin yoğun güvenlik önlemleri altında işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi. İsrail polisi, fanatik Yahudi yerleşimcilerin Yahudilerin dini bayramı Tisha B'Av nedeniyle Aksa'nın bulunduğu Eski Şehir bölgesinde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Sabah saatlerinde Mescid-i Aksa'ya giren İsrail polisi, avluda bulunan Müslümanları zor kullanarak buradan uzaklaştırdı. İsrail polisi, Mescid-i Aksa'nın kapılarında demir barikatlar kurarak Müslümanların girişini engelledi. İsrail polisinin eşliğinde Yahudi yerleşimciler gruplar halinde Mağaribe Kapısı'ndan Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi.


Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, bazı Yahudi yerleşimciler, Aksa içinde yere yatarak dini ritüellerini yerine getiriyor.
Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, sabah saatlerinden itibaren Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen Yahudi yerleşimci sayısının 1000'e ulaştığını paylaştı.
Likud Partisinin eski Milletvekili Yehudah Glick'in de Aksa'ya baskın düzenleyenler arasında yer aldığı belirtildi.

Fanatik Yahudilerin baskınını takip eden AFP foto muhabiri Filistinli Ahmed Garabli'nin polis tarafından darbedilerek gözaltına alındığı ancak daha sonra serbest bırakıldığı bildirildi. İsrail polisinin, Yahudi yerleşimcilerin Aksa baskınını izleyen diğer Filistinli gazetecileri de tartakladığı, Al Mayadeen Televizyonu kameramanı Muhammed Şükrü Uşşu'yu darbettiği, ekipmanına zarar verdiği ve gözaltına aldığı aktarıldı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN