Japonya'da kanlı suikast! Eski Başbakan Shinzo Abe'den acı haber: Hayatını kaybetti

Son dakika haberi! Japonya'nın eski Başbakanı Shinzo Abe, Japonya'nın batısındaki Nara kentinde konuşma yaptığı sırada suikasta uğradı. Göğsünden vurularak yaralanan eski başbakan hastaneye kaldırıldı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Abe'nin hayatını kaybettiği bildirildi. Öte yandan eski bir asker olan saldırgan yakalanırken suikastın görüntüsü ortaya çıktı. Japonya'da Abe'ye düzenlenen suikasta benzer olayın 1960 yılında Japonya Sosyalist Partisi lideri Inejiro Asanuma'nın sağcı bir genç tarafından bıçaklanarak öldürülmesi olduğu bildirildi. Başkan Erdoğan, Abe'nin uğradığı suikast sonrası sosyal medya hesabı Twitter üzerinden taziye mesajı paylaştı.

Giriş Tarihi 08 Temmuz 2022, 06:24 Güncelleme 08 Temmuz 2022, 14:19
Japonya’da kanlı suikast! Eski Başbakan Shinzo Abe’den acı haber: Hayatını kaybetti

İÇİNDEKİLER

Japonya'nın eski Başbakanı Shinzo Abe'nin seçim konuşması yaptığı Nara şehrinde silahlı saldırıya uğradığı ve durumunun ağır olduğu belirtilmişti. Abe'den acı haber geldi. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Abe hayatını kaybetti.




ABE'NİN ÖLÜM SEBEBİ BELLİ OLDU
Hastaneden yapılan açıklamada Abe'nin kan kaybından hayatını kaybettiği bildirildi.

KURŞUN KALBİNİ DELİP VÜCUDUNU TERK ETMİŞ
Yapılan açıklamada, "Tedavi süreci getirildiği andan itibaren başlamıştı. Bilincinin açık olduğu kesinleştirilememişti. Kurşun kalbini delip vücudu terk etmiş." ifadelerine yer verildi.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI


Başkan Erdoğan, Abe'nin uğradığı suikast sonrası sosyal medya hesabı Twitter üzerinden taziye mesajı paylaştı.

Erdoğan yaptığı açıklamada, "Japonya Eski Başbakanı, değerli dostum Şinzo Abe'nin silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duydum. Bu menfur saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyorum. Dostum Abe'nin ailesine, sevenlerine, tüm Japonya halkına ve hükûmetine başsağlığı dileklerimi iletiyorum." dedi.

DIŞİŞLERİ'NDEN TAZİYE MESAJI
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Japonya eski Başbakanı Abe Shinzo'nun, bugün uğradığı menfur silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybettiğini derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Abe Shinzo'nun ailesi ile dost Japon halkı ve Hükümetine içten taziyelerimizi iletiyoruz." denildi.

AK PARTİ'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Abe için sosyal medya hesabından taziye mesajı yayınladı.




Çelik, paylaşımında, "Kardeş ülke Japonya'nın Türkiye dostu eski Başbakanı Abe Shinzo'nun silahlı saldırıda öldürüldüğü haberini üzülerek öğrendik. Abe'ye yönelik saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Japon halkı ve hükümetinin başı sağ olsun. Sn Abe, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyio Erdoğan ile kurduğu sıcak bağ ile Türk-Japon ilişkilerine güçlü katkılarda bulundu. "Türkiye, pek çok Japon için çok güzel bir kelimedir" diyen Abe, ülkemizde samimi bir iz bırakmıştır. Milletimizin hafızasında daima iyilikle hatırlanacaktır." dedi.


GÖĞSÜNDEN VURULDU
Japonya Devlet Televizyonu NHK'nin haberine göre, Abe, kentte Liberal Demokrat Parti adayının seçim kampanyasına destek için açık havada yapılan etkinlikte yaptığı konuşma sırasında göğsünden vuruldu.


İLK ANLARDA YAŞAM FONKSİYONLARI YERİNDE DEĞİLDİ
Bölgedeki bir hastaneye ağır yaralı şekilde kaldırılan Abe'nin yaşam fonksiyonlarının gözlenmediği bilgisi de paylaşılmıştı. Japonya Başbakanı Kishida, "Suikasta uğrayan eski Başbakan Abe'nin sağlık durumu ciddiyetini korkuyor." demişti.

Shinzo Abe sedyeyle ambulans helikoptere taşınırken kameraların görüntü almasını engellemek için branda kullanıldı.

SALDIRGAN ESKİ BİR ASKER


Suikastı gerçekleştiren askerin 2005 yılına kadar üç yıl boyunca ülkenin donanmasına eşdeğer olan Deniz Öz Savunma Gücü'nün bir üyesi olduğunu bildirdi.


Saldırıyı gerçekleştirdiği belirtilen ve eski bir Deniz Öz Savunma Kuvvetleri üyesi olduğu öne sürülen 41 yaşındaki Yamagami Tetsuya, olay yerinden uzaklaşamadan yakalanırken kullandığı el yapımı iki namlulu silah da ele geçirildi.



SALDIRGANIN İLK SÖZLERİ
NHK haberine göre, gözaltına alınan zanlı, Japonya'nın eski başbakanından memnun olmadığını ve onu öldürmeye çalıştığını söyledi.

SUİKASTIN GÖRÜNTÜSÜ ORTAYA ÇIKTI
Görgü tanıklarının ifadeleri ve amatör kameralara yansıyan görüntülere göre, gri bir tişört ve bej rengi bir pantolon giyen 40'lı yaşlarındaki bir erkek saat 11.30 sularında Yamato-Saidaiji İstasyonu yakınlarında halka hitap eden Abe'ye arkadan yaklaştı.

Ardından 2 el silah sesi duyulurken, Abe ikinci atışın ardından yere yığıldı.

Göğsünden vurulduğu kaydedilen Abe yakındaki bir hastaneye kaldırılmıştı.

Polis kaçma çabası göstermeyen zanlıyı cinayete teşebbüs şüphesi ile gözaltına alırken, saldırıda kullanılan silah da bölgede ele geçirildi.

İlk kez 2006'da başbakanlık koltuğuna oturan Abe, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek bir yıl sonra istifa etmiş, Aralık 2012'de göreve geri dönmesinin ardından ise ekonomi ve çalışma tarzı reformları üzerine çalışmıştı. Abe, çocuk bakımı konusunda devlet desteğini teşvik etmek için de çaba harcamıştı. Görev süresi boyunca askeri harcamaları artıran ve 2. Dünya Savaşı sonrası pasifist Japonya anayasasını değiştirme hedefinden vazgeçmeyen Abe, Kuzey Kore tarafından kaçırılan Japon vatandaşlarının ülkeye dönüşü için yürüttüğü çalışmalarla da gündeme gelmişti.

EN UZUN SÜRE GÖREVDE KALAN BAŞBAKAN
Japonya'nın 2012-2020 döneminde başbakanlık görevini yürüten Abe ülkenin en uzun süre iktidarda kalan başbakanı olmuştu. Abe görevi, iki yıl önce sağlık gerekçeleriyle bırakmıştı.

YOLSUZLUK SKANDALI
Abe, çeşitli yolsuzluk iddiaları ile de kamuoyunun dikkatini çekmişti. Japonya'da devlete ait bir arazinin Başbakan Shinzo Abe'nin eşi Akie Abe ile bağlantılı bir özel okul işletmesine çok ucuza verildiği yönündeki iddialarla muhalefetin tepkisini çeken Abe, ayrıca yüzlerce davetlinin katıldığı bir partiye kendi siyasi taraftarlarını davet ederek, yurttaşların vergilerini israf etmekle eleştirilmişti.

50-60 YILDIR BÖYLE BİR SUİKAST GÖRÜLMEDİ
17 yaşındaki Otoya Yamaguchi, 12 Ekim 1960'ta Tokyo'da halka açık bir sahnede Japon Sosyalist Parti lideri Inejiro Asanuma'yı bir ayak uzunluğundaki kılıçla öldürmüştü.

HERHANGİ BİR SEBEP GÖSTERMEDİ
Yamaguchi, Hibiya Salonunda aşırı sağcı Büyük Japonya Yurtsever Cemiyeti'nin yaklaşık 100 diğer üyesiyle birlikteydi. Yamaguchi aniden sahneye koştu ve Asanuma'yı bir ayak uzunluğunda bir hançerle bıçakladı. Yakınlarda Japonya Başbakanı Bay Hayato Ikeda oturuyordu. Görgü tanıkları, Yamaguchi'nin gözaltına alınırken gülümsediğini söyledi. Polis daha sonra gencin bıçaklama için herhangi bir sebep göstermediğini söyledi.


Suikasttan sonra 15.000 sol görüşlü gösterici, polis şefi Kameyoshi Teramoto'nun istifasını talep ederek Tokyo'daki polis merkezine yürüdü. Onu, Asanuma için yeterli güvenliği sağlamamakla suçladılar. Yaklaşık 2.000 polis onları geri dövdü. Biri ağır 60 öğrenci ve 22 polis yaralandı. Olay yaşandıktan sonra hafta sonu için daha fazla gösteri çağrısı yapıldı ve bir Sosyalist lider Cumartesi günü 100.000 kişinin toplanacağı tahmininde bulundu.

Asanuma suikastı, Japonya'nın Amerika Birleşik Devletleri, Asya ve dünyanın geri kalanıyla ilişkileri üzerinde geniş kapsamlı etkilere sahip oldu.

AMERİKALILARIN PİŞMANLIKLARI
ABD'nin Tokyo Büyükelçisi Douglas MacArthur, suikasttan derin bir şok yaşadığını ve Washington'da Dışişleri Bakanlığı'nın bunu "acı verici" ilan ettiğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı, Asanuma'nın Japon siyasi ilişkilerindeki rolüne övgüde bulunan kısa bir açıklama yaptı.

Yetkililer, özel olarak, Asanuma'nın ABD'nin açık bir düşmanı olmasına rağmen, hiçbir sorumlu Amerikalı'nın onun siyaset sahnesinden bu şekilde çıkarılmasını istemediğini söyledi.

RUSYA VE ÇİN HIZLI TEPKİ VERDİ
Rusya ve Çin, suikast haberlerine hızlı tepki verdi. Sovyet haber ajansı Tass, "Faşist haydutlar" dedi. Çinli New China Agency, Asanuma'nın "işe alınmış bir gangster" tarafından öldürüldüğünü söyledi.

ŞİNZO ABE KİMDİR?
Japonya'da Nara kentinde katıldığı seçim kampanyası etkinliğinde silahla vurularak öldürülen eski Başbakan Abe Şinzo, ülke tarihinde bu görevde en uzun süre kalan isim olmuştu.

Abe, 2012-2020 döneminde 7 yıl 8 ay boyunca başbakanlık görevini yürüterek, ülkenin yakın tarihine damga vurmuştu.

İki yıl önce sağlık gerekçelerini göstererek istifa eden Abe, hala iktidardaki Liberal Demokrat Parti'de (LDP) ve Japonya siyasetinde etkili bir isim olarak görülüyordu. Nitekim ölümüne yol açan saldırı sırasında Abe, Nara kentinde LDP'nin milletvekili adayının seçim kampanyası etkinliğinde konuşma yapıyordu.

JAPONYA'NIN EN NÜFUZLU AİLELERİNDEN GELİYOR
Abe, 21 Eylül 1954'te Japonya'nın başkenti Tokyo'da dünyaya geldi. Hem anne hem de baba tarafından dedeleri, İmparatorluk Japonyası'nda ve savaş sonrası yıllarda siyasi ve ekonomik nüfuza sahip isimlerdi.

Baba tarafından dedesi Abe Kan, ülkenin güneyindeki Yamaguchi şehrinde toprak sahibi bir aileye mensuptu. Kan, İkinci Dünya Savaşı sırasında Temsilciler Meclisi'nde yer aldı.

Abe'nin babası Abe Şintaro da 1958 ve 1991 arasında uzun yıllar Temsilciler Meclisi üyesiydi. Bu dönemde Kabine Baş Sekreteri, Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı ve Dışişleri Bakanı olarak farklı hükümetlerde yer alan Şintaro, İkinci Dünya Savaşı'nda kamikaze pilotu olmak için gönüllü oldu fakat eğitimini tamamlamadan savaş sona erdi.

Abe'nin anne tarafından dedesi Kişi Nobusuke ise İkinci Dünya savaşı yıllarında Japonya'nın işgal altında tuttuğu Çin topraklarının ve Mançurya bölgesinin kukla yönetiminin fiili ekonomik idarecisi konumundaydı. Savaş sırasında Mühimmat Bakan Yardımcısı olarak da görev yapan Kişi, savaş sonrasında Japonya'yı işgal eden ABD tarafından "A-sınıfı savaş suçlusu" olarak yargılandı ve hapsedildi.

Kısa süre sonra işgalcilerin politika değişikliği ile serbest bırakılan Kişi, 1955'te Japon siyasetinde sağ muhafazakar kanadı temsil eden, Abe'nin de üyesi olduğu Liberal Demokrat Parti'nin kurucuları arasında yer aldı, 1957-1960 döneminde bu partinin iktidarında başbakanlık yaptı

EĞİTİM, İŞ VE SİYASET HAYATI
Abe Şinzo, ilk ve orta okul ile liseyi Tokyo'daki Seikei Özel Okulları'nda tamamladı. Aynı okul grubuna ait özel üniversitenin siyaset bilimi bölümünden 1977'de mezun oldu. Ardından ABD'ye giderek Güney Kaliforniya Üniversitesi Siyaset, Planlama ve Kalkınma Fakültesi'nde eğitim gördü.

Üniversite eğitiminin ardından 1979'da Kobe Çelik Şirketi'ne giren Abe, 1982'ye kadar burada çalıştı. Şirketten ayrıldıktan sonra siyasette yardımcı roller üstlenen Abe, Dışişleri Bakanı'nın idari asistanlığını, LDP Genel Konseyi Başkanı'nın Özel Sekreterliğini yürüttü.

SAVAŞ SONRASI DÖNEMDEKİ EN GENÇ BAŞBAKAN
Abe, ilk kez 1993'te düzenlenen genel seçimlerde LDP'ten Temsilciler Meclisi'ne girdi. 2005'te Koizumi Junichiro tarafından Kabine Baş Sekreterliği'ne getirildi. 2006'da Koizumi'nin istifası üzerine başbakanlık görevini üstlenen Abe, Japonya'nın savaş sonrası dönemdeki en genç, savaş sonrası doğan ilk başbakanı oldu.

Abe, bir yıl sonra bağırsak iltihabı rahatsızlığını gerekçe göstererek başbakanlıktan istifa etti. 2020'de de aynı sağlık sorunu nedeniyle görevi bırakacaktı.

Hastalığı atlattıktan sonra Abe, 2012'de LDP Genel Başkanı seçilerek yeniden siyasete döndü. Aynı yıl LDP'nin seçim zaferinin ardından Abe'nin kesintisiz hükümet başkanlığı dönemi başladı.

Abe'nin 2012'deki seçim zaferini 2014 ve 2017'dekiler izledi. Abe, 2020'de görevi bırakana dek "Japonya'da başbakanlık koltuğunda en uzun süre oturan isim" olarak tarihe geçti.

SİYASETTE MUHAFAZAKAR, EKONOMİDE LİBERAL ÇİZGİ
Zaman zaman "aşırı sağ" olarak tanımlanan, "Nippon Kaigi" (Japon Konferansı) adıyla bilinen muhafazakar milliyetçi çizgideki kuruluşun üyelerinden Abe, Japonya'nın yakın tarihine, İkinci Dünya Savaşı sırasındaki savaş suçlarına karşı "inkarcı" tutum takınan siyasi tezlerin destekçilerindendi.

Abe, Japon Anayasası'nın saldırmazlığını öngören "pasifist" 9 maddesinin kaldırılmasını, Japon silahlı güçlerinin öz savunma amacı dışından güçlendirilmesini savunanlardandı.

Dış politikada Kuzey Kore'ye karşı sert tutum izlenmesi, Çin'e karşı Tayvan'ın bağımsızlığının desteklenmesini, Japonya'nın Doğu Çin Denizi ve Japon Denizi'ndeki egemenlik iddialarının korunmasını savunan Abe, başbakanlığında bu yönde siyasi söylemlere başvurmaktan kaçınmıyordu.

Abe'nin dış politika çizgisi, başta Çin olmak üzere bölge ülkeleri ile yer yer gerilimlere sebep oluyordu. Abe'nin görevden ayrıldıktan sonraki söylemleri dahi Çin sözcülerinin sert karşılıklarına konu oluyordu.

"ABENOMİCS"
Ekonomide ise liberal çizgiyi benimseyen Abe Şinzo'nun mali genişlemeye dayalı para politikası, teşvikler ve yapısal reformlar, 1990'lardan itibaren stagflasyona ve durgunluğa saplanan Japon ekonomisini canlandırmak üzere başvurduğu yöntemlerdi.

8 Temmuz'da Nara kentinde, LDP'nin milletvekili adayının kampanyasına destek için yaptığı konuşma sırasında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Abe'nin ölümüyle Japon siyasetinde bir sayfa kapandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN