ABD'den Türkiye'ye silah satışı ve F-16 adımı! Biden yönetimi Kongreyi bilgilendirdi

ABD yönetiminin, Türkiye'ye F-16 parçaları ile bu uçaklarda kullanılacak bazı füze ve radar sistemlerinin satışı konusunda Kongreye ön bilgilendirme yaptığı bildirildi. Yetkililer, Biden yönetiminin bu adımında Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelere öncülük etmesi ve Ukrayna ordusuna SİHA desteği vermesinin etkili olduğuna dikkati çekti. İşte habere ilişkin tüm detaylar...

Giriş Tarihi 11 Mayıs 2022, 20:34 Güncelleme 12 Mayıs 2022, 10:23
ABD’den Türkiye’ye silah satışı ve F-16 adımı! Biden yönetimi Kongreyi bilgilendirdi

İÇİNDEKİLER

ABD merkezli Wall Street Journal'ın (WSJ) konuya yakın yetkililere dayandırdığı haberine göre, Ukrayna savaşında oynadığı rolün ardından Joe Biden yönetimi, Türkiye'ye F-16 satışının da önünü açabilecek yeni silah satışları konusunda çalışmalarını artırdı.

Buna göre Biden yönetimi, Senato ve Temsilciler Meclisi liderlerine geçen ay gönderdiği gayrı resmi bildirimde, Türkiye'ye bazı F-16 parçaları ile bu uçaklarda kullanılacak füze ve radar sistemleri satılması konusunda hazırladığı taslağı Kongreye gönderdi. Kongre liderlerinin bu satışa itiraz etmemeleri durumunda ilerleyen günlerde resmi satış bildiriminin Kongreye yapılması bekleniyor.



TÜRKİYE'NİN UKRAYNA DİPLOMASİSİ ETKİLİ OLDU
Yetkililer, Biden yönetiminin bu adımında Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelere öncülük etmesi ve Ukrayna ordusuna SİHA desteği vermesinin etkili olduğuna dikkati çekti.



SİLAH SATIŞININ ONAYLANMASI F-16 SATIŞLARININ ÖNÜNÜ AÇABİLİR
Ayrıca yetkililere göre bu silah satışının Kongrede kabul görmesi, Türkiye'ye 40 adet F-16 satışına ilişkin kamuoyunun gündeminde olan diğer bir silah satışının da Kongrede önünü açabileceğine dikkati çekti.



FÜZE VE RADAR SİSTEMLERİ
Söz konusu pakette AIM-9 Sidewinder ve AIM-120 Amraam füzelerinin yanı sıra radar ve diğer gelişmiş ekipmanların bulunduğuna dikkat çeken bir yetkili, paketin 400 milyon dolar değerinde olduğunu aktardı.

ABD Dışişleri Bakanlığından Wall Street Journal'a yapılan açıklamada ise teklif resmiyet kazanıncaya kadar bu konuda bir yorum yapamayacakları belirtildi.



"ABD'NİN ULUSAL ÇIKARLARINA UYGUN"
ABD Dışişleri Bakanlığının Kongreye mart ayında gönderdiği mektupta, "Türkiye'ye F-16 satılmasının ABD'nin ulusal çıkarlarına uygun olduğu" değerlendirmesi yapılmıştı.