Son dakika: Haiti'de 8 Türk vatandaşı kaçırıldı! Bakan Çavuşoğlu devreye girdi! Kriz masası kuruldu

Son dakika... Haiti'de başkent Port-au-Prince yakınlarında bir turist otobüsünü durduran silahlı kişiler, aralarında 8 Türk vatandaşının da bulunduğu en az 17 kişiyi fidye için kaçırıldığı iddia edildi. Söz konusu iddialarla ilgili Dominik’te bulunan Türk Büyükelçiliği harekete geçti. Yaşananların ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'da Haitili mevkidaşı Geneus ile telefonda görüştü. Türk vatandaşlarının kurtarılması için Haiti'de kriz masası kurulduğunu açıklayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, kaçırma nedeni olarak fidye ihtimalinin düşünüldüğünü söyledi.

Giriş Tarihi 09 Mayıs 2022, 18:16 Güncelleme 09 Mayıs 2022, 21:58
Son dakika: Haiti’de 8 Türk vatandaşı kaçırıldı! Bakan Çavuşoğlu devreye girdi! Kriz masası kuruldu

İÇİNDEKİLER

Karayip Denizi'nde "Büyük Antiller" olarak adlandırılan, Küba, Porto Riko, Jamaika ve Cayman Adaları'nın bulunduğu adalar grubunun parçası olan Hispanyola Adası'nı Haiti ile paylaşan Dominik Cumhuriyeti yerel medyasındaki haberlere göre, Haiti'de 8'i Türk vatandaşı 17 kişi kaçırıldı.

Grup 400 Mawazo isimli bölgenin en köklü ve şiddet yanlısı çetesi olabilir. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Haiti'de 8'i Türk vatandaşı 17 kişi kaçırıldığı iddialarının ardından Dominik'te bulunan Türk Büyükelçiliği harekete geçti. Dominik'teki Büyükelçiliğin Haitili makamlarla temas halinde olduğu öğrenildi.

Haiti24'ten alınan habere göre, olay ABD ve Kanadalı bir grubun geçen yıl kaçırıldığı yer olan Croiz-des-Bouquets'te yaşandı.

HAİTİ'DE KRİZ MASASI KURULDU
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Haiti'de kaçırılan otobüsteki Türkler ile ilgili yaptığı açıklamada "Takip ediyoruz, bir kriz masası kurdular şu anda Haiti'de, Fahri konsolusumuz da takip ediyor, en kısa zamanda kurtarmak için. Fidye için kaçırıldıkları düşünülüyor. Şu an sağlık durumlarıyla ilgili olumsuz bir şey yok." dedi.

KONSOLOSLUK DOĞRULADI
Konsolos Hugues Josue haberi doğrulurken Türklerin Dominik Cumhuriyeti'nden başkent Port-au-Prince'e giderken rehin alındığını açıkladı.

KRİZ MASASI

Türk vatandaşlarının kurtarılması için Haiti'de kriz masası kurulduğunu açıklayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, kaçırma nedeni olarak fidye ihtimalinin düşünüldüğünü söyledi.

FİDYE İÇİN İNSAN KAÇIRMA VAKALARI ARTTI

Çeteler Haiti'de uzun bir süredir varlığını sürdürüyor ve son yıllarda fidye için insan kaçırma vakaları oldukça arttı. Söz konusu çetelerin Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moïse'nin öldürülmesinin ardından ülkenin büyük bir bölümünü kontrol ederek güç kazandığını belirtiliyor.

Haiti'de çok sayıdaki çete içinde en tehlikelisi 400 Mawozo olarak biliniyor. Suç çetesi tecavüz, gasp ve düzenledikleri suikastlarla biliniyor.

Grup geçen sene kaçırdıkları 17 Amerikalı ve Kanadalı misyonerin her biri için 1 milyon Dolar talep etmişti. Misyonerler 2 aylık esaret sonrasında serbest kalırken çetenin istediği fidyenin ödenip ödenmediği bilinmiyor.