Rusya - Ukrayna savaşında Sergey Lavrov'dan korkutan nükleer ve 3. Dünya Savaşı sözleri

Rusya - Ukrayna savaşında 2 ay geride kalırken bölgedeki tansiyon hala daha yüksek durumda. Her iki ülke yetkililerinden çeşitli açıklamalar gelse de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan korkutan nükleer ve 3. Dünya Savaşı sözleri geldi.

Giriş Tarihi 26 Nisan 2022, 00:20 Güncelleme 26 Nisan 2022, 00:25
Rusya - Ukrayna savaşında Sergey Lavrov’dan korkutan nükleer ve 3. Dünya Savaşı sözleri

İÇİNDEKİLER

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesine özel askeri operasyon emri vermesiyle başlayan Rusya-Ukrayna savaşında yeni gelişmeler yaşanıyor.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkenin devreye girmesiyle savaşı sona erdirmek için iki ülke arasında başlatılan barış görüşmeleri devam ederken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

3. DÜNYA SAVAŞI ÇIKMA İHTİMALİNİ ARTIYOR
Rus medyasına konuşan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yaptığı dikkat çekici açıklamalarda, Ukrayna ile savaşı sonlandırmak için yapılan müzakerelerin devam ettiğini ifade ederken, 3. Dünya Savaşı'nın çıkma ihtimalinin hala çok tehlikeli boyutta olduğuna dikkat çekti.

Lavrov, "Yükselen tansiyon 3. Dünya Savaşı çıkma ihtimalini artıyor. Ortada gerçekten ciddi bir tehlike var. Bunu göz artı etmemiz mümkün değil." dedi.

"İyi niyetin bir sınırı var. Karşılıklı bir adım atılmazsa müzakereler ilerlemez" şeklinde ifadeler kullanan Lavrov, Kiev cephesine mesaj vermeyi de ihmal etmedi. Lavrov, Ukrayna savaşının bir anlaşmayla bitebileceğini fakat bunun sahadaki askeri duruma bağlı olduğunu dile getirdi.

Rus diplomat; Ukrayna tarafına tekrardan seslenerek 'Müzakere yapıyormuş' gibi davranmayı bırakmasını ve somut adımlar atmasını talep etti.

UKRAYNA İNSANİ KORİDORLAR AÇMA ÇABALARIMIZI BALTALIYOR
Öte yandan, Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanskiy Rus basınına Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin açıklamalarda bulundu. Ukrayna'nın insani koridor çabalarını baltaladığını savunan Polyanskiy, "Ukrayna insani koridorlar açma çabalarımızı baltalıyor, bu nedenle ateşkesin şu anda iyi bir seçenek olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü bu ancak Ukrayna güçlerinin yine bir araya gelip Bucha örneğinde olduğu gibi daha fazla provokasyon gerçekleştirmesine fırsat oluşturur. Bu ateşkes için şu anda herhangi bir gerekçe görmüyorum" dedi.

Ukrayna'nın Rusya aleyhinde asılsız suçlamalarla provokasyon hazırlığında bulunduğunu fakat kendilerinin buna karşın BM'yi bilgilendirdiklerini ifade eden Polyanskiy, "Durum çok endişe verici. Savunma Bakanlığımız, Kiev rejiminin ABD'nin desteğiyle Rus Silahlı Kuvvetlerini kimyasal, biyolojik ve taktik nükleer silah kullanmakla suçlamak için kademeli olarak provokasyonlar hazırladığına dair verileri toplamaya devam ediyor. Rusya, Kiev tarafından hazırlanması amaçlanan provokasyonlara dair raporları BM'nin dolaşımına soktu" dedi.

RUS ORDUSU BULUNDUĞU ŞEHRİ BOMBALAMAZ


Batı medyasında çıkan haberlere göre Rus ordusunun Bucha kentinde sivil ölümlerden sorumlu olamayacağını savunan Polanskiy, "Batılı medya kuruluşlarında kısa süre önce yer verilen bazı haberler, Rus ordusunun Bucha vakasına katılmış olamayacağını kanıtlıyor. Özellikle hafta sonu Guardian'da yer alan yazıya dikkat çekmek isterim. Yazıda sivillerin tüfekle değil, topçu atışları sonucunda olduğunu teyit ediyor. Yazıda insanların misket bombası ve metal parçacıklarla donatılmış top mermileriyle öldürüldüğüne dair bilgi de yer alıyor. Bu durum Bucha'daki iki iddiayı çürütüyor. Birincisi insanların vurulduğu iddiası, ikincisi bunu Rus ordusunun yaptığını. Rus ordusunun Bucha'da bulunduğunu anlamak için askeri uzman olmaya gerek yok. Rus ordusu bulunduğu şehri bombalamaz" ifadelerini kullandı.