Rusya'dan Ukrayna'ya 'Moskova' için intikam saldırısı! Kiev’i hedef aldılar

Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, bölgeden sıcak haberler gelmeye devam ediyor. Rus donanmasının gözbebeği olan Moskova isimli geminin batmasının ardından Ukrayna’nın başkenti Kiev yine füzelerin hedefi oldu. Rusya'nın Moskova gemisinin intikamı için saldırıları yaptığı bildirildi. Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, havadan yüksek hassasiyetli uzun menzilli silahla Ukrayna’nın başkenti Kiev’de tank tamir fabrikasını vurduklarını bildirdi.

Giriş Tarihi 16 Nisan 2022, 08:01 Güncelleme 16 Nisan 2022, 13:23
Rusya’dan Ukrayna’ya ’Moskova’ için intikam saldırısı! Kiev’i hedef aldılar

İÇİNDEKİLER

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında 51. gün geride kaldı. Rus donanmasına ait Odessa'daki Moskova gemisinin batmasının ardından Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yönelik saldırıları yeniden başladı. Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'de füze üretim fabrikasını hedef aldıklarını açıkladı. Rusya ayrıca, Ukrayna'nın kendi topraklarına saldırdığı iddiasında bulundu.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, havadan yüksek hassasiyetli uzun menzilli silahla Ukrayna'nın başkenti Kiev'de tank tamir fabrikasını vurduklarını bildirdi.

Konaşenkov, yaptığı açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna'da savaştaki eylemlerine ilişkin bilgi verdi. Ukrayna'daki hedeflere yönelik yüksek hassasiyetli silah kullandıklarını belirten Konaşenkov, "Havadan yüksek hassasiyetli uzun menzilli silahla Kiev'de tank tamir fabrikasını, Mıkolayiv'de ise askeri teknik araçları tamiratı atölyesini vurduk." dedi.

Konaşenkov, gece boyunca Rus birliklerinin havadan yüksek hassasiyetli roketlerle 16 hedefi vurduğunu, bunların arasında roket ve top cephanelikleri, hava savunma füze sistemi ve askeri teknik araç depoları ile bazı askeri birlikler olduğunu ifade etti.

İzyum yerleşim birimi civarında havada Ukrayna'ya ait Su-25 uçağının vurulduğunu kaydeden Konaşenkov, "Rus topçu ve füze birlikleri, Ukrayna birliklerinin 43 komuta merkezi, askeri teçhizat için yakıt içeren 8 konvoy ve 760 düşman insan gücü toplama alanı dahil olmak üzere 811 hedefi bombaladı." şeklinde konuştu.

Konaşenkov, bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 133 uçak, 458 insansız hava aracı, 246 hava savunma füze sistemi, 252 çok namlulu roketatar, 981 obüs ve havan topu, 2 bin 146 özel askeri aracın imha edildiğini aktardı.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan, "Ukrayna'nın, Rus topraklarında terör saldırısı veya sabotaj gerçekleştirmesine karşı başkent Kiev'deki unsurlara yönelik saldırı düzenleyeceğiz" açıklaması geldi. Sabah'ta yer alan habere göre, Rusya tarafı Ukrayna'ya ait helikopterlerin Rusya hava sahasını ihlal ederek Bryansk bölgesinde saldırı gerçekleştirdiğini ileri sürdü.

TAM SALDIRI HAZIRLIĞI
ABD medyasına göre ise Rusya ağır silahlarını tüm lokasyonlardan saldırı hazırlığına geçiriyor. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns de Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin Kremlin'in arzuladığı şekilde gitmediğini söyledi. Burns, bu nedenle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da taktik nükleer silah kullanabileceği uyarısında bulundu.

FÜZELERE NE OLDU?
Rus donanmasının gözbebeği olarak kabul edilen Moskova adlı amiral gemisinin Karadeniz'de batmasının yankıları sürüyor. Ukrayna tarafı gemiyi kendilerinin batırdığını söylüyor. Moskova gemisinin batmasının ardından gemideki nükleer füzelerin akıbeti merak ediliyor. Ayrıca 510 kişilik mürettebata da ne olduğu hâlâ bilinmiyor. Mürettebattan 40'ını Türk gemisinin kurtardığı ortaya çıkmıştı. ABD Başkanı Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rus amiral gemisinin batışı için "Rusya'ya çok büyük darbe" dedi.

ZELENSKİY'DEN KAN PARASI ÇIKIŞI
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'dan petrol almaya devam eden Avrupa ülkelerini eleştirdi ve "paralarını diğer insanların kanlarıyla kazanmakla" suçladı. BBC'ye konuşan Zelenski, özellikle adını verdiği Almanya ve Macaristan'ı, Rusya'nın bu yıl 326 milyar dolar kazanmasını sağlayan enerji ithalatına getirilecek yaptırımları engellemeye çalışmakla suçladı.

'RUSYA, UKRAYNA HALKINA DİZ ÇÖKTÜREMEYECEK'
Kiev'in kuzeybatısında bulunan Pushcha-Vodytsya bölgesinde Rus güçleri tarafından bombalanan itfaiye istasyonu SABAH tarafından görüntülendi. Çok sayıda roketin isabet ettiği itfaiye istasyonu tamamen harabeye dönerken, istasyonun yanında bulunan bir ev de zarar gördü. Ev sahibi Kosivey Valentine, "İtfaiye istasyonu şehrin desteği için ambulans kadar çok önemli role sahip. Zor anlarda destek sağlıyorlar. İtfaiye istasyonuna saldırmaları nedeniyle itfaiye erleri yanan evlere gidip müdahale edemedi. Bu savaşın 21'inci yüzyılda gerçekleşmesinin korkunç, şeytani ve şiddetli olduğunu düşünüyorum. Rusya, Ukrayna halkına diz çöktüremeyecek" dedi.

KİEV BELEDİYE BAŞKANI: TÜRKİYE GERÇEK DOST
Ukrayna'da başkent Kiev'in Belediye Başkanı Vitali Kliçko, Anadolu Ajansı'na konuştu. Rusların savaş açtığı ülkesine verdiği destek için Türkiye'ye minnettar olduğunu belirten Belediye Başkanı Kliçko "Kimin Ukrayna'nın gerçek dostu olduğunu bu zor dönemlerde görebiliyoruz" dedi.

BM: DEHŞETE DÜŞTÜK
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Ukrayna'nın Buça kentinde sokaklarda yatan cesetler ve toplu mezarlara dair ortaya çıkan fotoğraflardan dehşete düştüğünü belirtti. Rusya, Buça'da savaş suçu işlemekle itham ediliyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN