Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar'dan A Haber'e özel açıklamalar: "Türkiye'nin yardımlarıyla müzakereleri sürdüreceğiz"

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, A Haber'e konuştu. Buça'da yaşananları 'çağdaş dünya için korkunç, dehşet verici bir tablo' olarak yorumlayan Bodnar, kan donduran görüntülerin Rusya ile görüşmelerde önemli bir yere sahip olacağını söyledi. Kalıcı barış için büyük çaba harcayan Türkiye'ye teşekkür eden Büyükelçi, "Türkiye'nin yardımlarıyla müzakereleri sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 05 Nisan 2022, 23:02 Güncelleme 05 Nisan 2022, 23:19
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Bodnar’dan A Haber’e özel açıklamalar: Türkiye’nin yardımlarıyla müzakereleri sürdüreceğiz

İÇİNDEKİLER

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, A Haber'e özel açıklamalarda bulundu.



Bodnar, Rusya ve Ukrayna arasında 40 günü aşkın bir süredir devam eden savaşta gelinen son durumu yorumladı.



BUÇA: ÇAĞDAŞ DÜNYA İÇİN KORKUNÇ TABLO
Bodnar, Buça sokaklarında elleri bağlı öldürülmüş halde bulunan Ukraynalılara ait görüntüleri, "Buça, Rusya'nın Ukrayna topraklarında işlediği suçların, buzdağının zirvesidir. Orada gördüğümüz görüntüler çağdaş dünya için korkunç, dehşet verici bir tablodur." dedi.



Bodnar, "Rehine alınan insanlara sivillere yapılan bu insanlık dışı muameleler Rusya'nın bize ne kadar düşmanca davrandığını gösteriyor." şeklinde konuştu.

Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Buça'da ortaya çıkan görüntülerin Rusya ile yapılacak görüşmelerde önemli bir yere sahip olacağını belirtti.



"TÜRKİYE'NİN YARDIMLARIYLA MÜZAKERELERİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Bodnar, şöyle konuştu;

"Müzakerelerde ele alınacak en önemli konulardan birisi Buça olacak. Ukrayna'da işlenen suçlar için bunu işleyenler gerekli cezayı almalıdır. Savaş bittikten sonra, savaş sonrası normalleşme sürecinde sadece suçluların ilgili cezaları alması, aynı zamanda tazminatların ödenmesinden sonra Rusya'nın Putinsizleştirilmesi de yapılmalı. Tüm bu acılar, yaşadığımız şeyler müzakerenin yerini alamaz. Bu müzakere ne kadar zor olsa da Türkiye'nin yardımlarıyla bunu sürdüreceğimizi düşünüyorum."



"TÜRKİYE'DE DEVAM EDEBİLİR"
Vasyl Bodnar, liderler seviyesinde görüşme için şartların sağlanması gerektiğini söyledi.

Bodnar, "Yapılan müzakereler arasında Türkiye'deki müzakere en sonuç getirici toplantı olmuştu. Heyetler arasında sürdürülen çalışmalar Türkiye'de devam edebilir veya online devam edebilir. Diplomatik çabalar sürmeye devam ediyor. Fiilen, bazı isimlerle güçlendirilmiş müzakere heyetinin içeriği onaylandı. Devlet başkanları düzeyinde görüşmeyi organize etmek için özellikle heyetler Cumhurbaşkanlarımızın (Zelenskiy) imzalayacağı belge üzerinde mutabık kalmalı, oradaki başlıklar üzerinde mutabık kalmalı. " dedi.

Ukraynalı Elçi Bodnar, çatışmaların yoğun yaşandığı Mariupol kentinden tahliyelerin denizden yapılabilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Bodnar şunları söyledi;

"Kuşatma altındaki Ukrayna vatandaşlarının mümkün olduğunca tahliye edilebilmesi için her gün çalışıyoruz. Şu an deniz yoluyla tahliye işlemleri üzerinden çalışıyoruz ama bunun ayrıntılarını daha sonra görüşeceğiz."

"UKRAYNA'YI YENİDEN İNŞA ETMEK İÇİN TÜRKİYE'Yİ DAVET EDERİZ"
Büyükelçi Bodnar, savaş şartlarında bile olsa Ukraynalı çiftçilerin tarlalarını ekmeye devam ettiklerini de dile getirdi.

Bodnar, "Rus altındaki bombalar altında bile dünyayı nasıl besleyebiliriz diye düşünüyorlar. Şu anda savaş olmasına rağmen çiftçilerimiz ekimlerine başladı. Geleceği de düşünmek lazım. Ukrayna'yı yeniden inşaa edeceğiz, orada herkese bir iş düşecek. Ukrayna'yı yeniden inşaa etmek için Türkiye'den birçok şirketi de davet edeceğiz." mesajını verdi.