ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında 'Rusya-Ukrayna' teması! 2 saat sürdü...

Son dakika haberleri... Rusya ve Ukrayna arasında savaş devam ederken ABD ve Çin arasında dikkat çeken bir görüşme gerçekleşti. ABD Başkanı Joe Biden ile Çinli mevkidaşı Şi Cinping görüşme gerçekleştirdi. Rusya-Ukrayna savaşını ele aldığı ve yaklaşık 2 saat süren video konferans görüşmesi sona erdi. Görüşme sonrası ABD'den ve Çin'den peş peşe açıklamalar geldi.

Giriş Tarihi 18 Mart 2022, 18:28 Güncelleme 18 Mart 2022, 23:29
ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında ’Rusya-Ukrayna’ teması! 2 saat sürdü...

İÇİNDEKİLER

Rusya ve Ukrayna arasında savaş devam ederken ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping görüşme gerçekleştirdi.

2 SAATLİK VİDEO KONFERANS GÖRÜŞMESİ
ABD Başkanı Joe Biden'ın Çinli mevkidaşı Şi Cinping ile Rusya-Ukrayna savaşını ele aldığı ve yaklaşık 2 saat süren video konferans görüşmesi sona erdi.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Washington DC yerel saati ile 09.03'te (TSİ 16.03) başlayan görüşme, saat 10.53'te (17.53) sona erdi.

Beyaz Saray görüşmenin ardından yazılı açıklama yaptı.

Görüşmenin odağında Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşı olduğuna işaret edilen açıklamada, Biden'ın ABD ve müttefiklerinin bu konudaki duruşu ve Rusya'ya uygulanan yaptırımlar konusunda Şi'ye detaylı bilgi verdiği aktarıldı.

Açıklamada, "Biden, Rusya'nın Ukrayna'da şehirlere ve sivillere yönelik zalimce saldırıları devam ederken, Çin'in Rusya'ya ekipman desteği vermesi durumunda bunun sonuçları konusunda açıklamalarda bulundu." ifadesine yer verildi.

BİDEN'DAN "TAYVAN POLİTİKAMIZ DEĞİŞMEDİ" MESAJI
Biden'ın, Rusya-Ukrayna savaşı konusunda diplomatik çözüme dikkat çektiğinin belirtildiği açıklamada, iki liderin ABD ve Çin arasındaki rekabetin yönetilmesi açısından iletişim kanallarının açık tutulmasının önemi konusunda mutabık kaldığı kaydedildi.

Açıklamada, "Başkan Biden, ABD'nin Tayvan politikasının değişmediğini ve statükonun tek taraflı değiştirilmesine karşı çıkmaya devam ettiğini bir kez daha dile getirdi." ifadesi yer aldı.

ÇİN'DEN AÇIKLAMA
Çin Dışişleri Bakanlığı, Şi ile Biden arasında bugün yapılan ve yaklaşık 2 saat süren video konferans görüşmesinin ardından yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada Başkan Şi, çatışmanın kimsenin çıkarına olmadığını söyleyerek, barış ve güvenliğin uluslararası toplumun en çok değer vermesi gereken şey olduğunu kaydetti.

Geçen kasım ayında yaptıkları ilk sanal toplantıdan bu yana uluslararası toplumda yeni önemli gelişmeler olduğuna dikkati çeken Şi, barış ve gelişmenin ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğu aktardı.

Şi, "Ukrayna krizi görmek istediğimiz bir şey değil." ifadesini kulandı.

ÜLKELER SAVAŞ MEYDANINDA KARŞI KARŞIYA GELMEMELİ
Çatışmanın kimsenin çıkarına olmadığını yineleyen Şi, "Olaylar bir kez daha gösterdi ki ülkeler savaş meydanında karşı karşıya kalma noktasına gelmemeli." görüşünü paylaştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve dünyanın önde gelen iki önemli ekonomisi olarak ABD ve Çin, uluslararası sorumluluğun omuzlanması ve barış ve huzur için çalışılması gerektiğini vurguladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, dün yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu görüşmenin, ABD ile Çin arasında iletişim kanallarının açık tutulmasına yönelik çabanın bir parçası olduğuna işaret etmiş, iki liderin ülkeleri arasındaki rekabetin yönetilmesi konusunun yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşı ve ortak konuları da ele alacağını aktarmıştı.

RESTLEŞMELER SONRASI YAPILAN GÖRÜŞME
Biden-Şi görüşmesinin, ABD'nin Çin'e sık sık "Rusya'ya Ukrayna konusunda destek ya da silah vermenin bedeli ağır olur" uyarısını yaptığı bir dönemde gelmesi dikkati çekti.

ABD AÇIKLAMA YAPMIŞTI: AĞIR BEDELLER ÖDETİLİR
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price dün ABD heyetinin Roma'da Çinli diplomatlar ile görüşmesinde, Ukrayna'ya açtığı savaştan dolayı Rusya'ya uygulanan yaptırımların neden olduğu kayıpların Pekin yönetimi tarafından telafi edilmesi olasılığından endişe duyduklarını ve böyle bir durumda Çin'e ağır bedeller ödetileceğini Çin tarafına ilettiklerini söyledi.

Price, günlük basın toplantısında Roma'daki Çin-ABD heyetlerinin görüşmesine yönelik sorular üzerine, Çin'in Rusya-Ukrayna savaşındaki pozisyonuna yönelik yorum yapmayacağını ancak kendilerinin bu konuda Çin tarafına mesajlarını net bir şekilde ilettiklerini söyledi.

Üst düzey Çin heyeti ile bir araya gelme nedenlerinin iletişim kanallarını açık tutmak olduğunu belirten Price, "Bu muhtemelen dünyadaki en önemli ikili ilişkidir. Sorumlu bir ülke olarak ilişkimizi karakterize eden rekabetin çatışmaya dönüşmemesini sağlamakla yükümlüyüz." dedi.

Birçok ülkenin Ukrayna'ya desteğini beyan ettiğine ve Rusya'nın saldırısına karşı çıktığına dikkati çeken Price, Çin'den bu yönde net bir açıklama veya tavır görmediklerini dile getirdi.

Price, "Çin'e, Rusya'nın mali ve ekonomik kaybını telafi etmeleri veya Rusya'nın savaşına malzeme desteği vermeye yönelik herhangi bir çabaya girişmeleri konusunda ciddi endişelerimiz olduğunu ve böyle bir durumda sadece ABD tarafından değil dünyadaki ortak ve müttefiklerimizden de ağır bedeller ödetileceğini açıkça belirttik." ifadesini kullandı.

ÇİN'DEN MESAJ: ABD ATEŞİ KÖRÜKLEMEMELİ
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lijian, ABD Başkanı Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in telefon görüşmesi öncesi yaptığı açıklamasında, "ABD, Ukrayna krizindeki ateşi körüklemek yerine üzerine düşen sorumlulukları almalı, durumu kolaylaştırmak ve sorunu çözmek için somut adımlar atmalı." ifadesini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN