Dakika dakika Rusya-Ukrayna savaşı | 4. Müzakere tarihi belli oldu! Ukrayna'dan flaş açıklama! Kiev'de gazeteci öldürüldü

Son dakika haberi... Ukrayna ile Rusya arasında başlayan savaşta 19'uncu güne girildi. Savaş nedeniyle Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımlar ülkeyi olumsuz etkilerken, Moskova borsasının 2 haftadır açılmadığına dikkat çeken Biden, "Çökeceklerini biliyorlar" ifadelerini kullandı. Putin ise devam eden müzakerelerde olumlu gelişmeler olduğunu aktardı. Bir Ukraynalı yetkilinin "Önümüzdeki günlerde Rusya ile görüşmelerden sonuç çıkabilir" sözleri barış umudunu aşılarken Kiev'de ABD'li gazeteci Brent Renaud öldürüldü. Öte yandan Kremlin'den müzakelerin bugün yapılacağına dair açıklama geldi.

Giriş Tarihi 13 Mart 2022, 07:35 Güncelleme 14 Mart 2022, 05:43
Dakika dakika Rusya-Ukrayna savaşı | 4. Müzakere tarihi belli oldu!  Ukrayna’dan flaş açıklama! Kiev’de gazeteci öldürüldü

İÇİNDEKİLER

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 19. gününe girdi. Ukrayna'nın birçok kentinde çatışmalar devam ederken açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Melitopol Belediye Başkanı Ivan Fedorov'un Rus birlikleri tarafından kaçırıldığını açıkladı.

ABD'DEN RUSYA'YA YAPTIRIMLAR
Rusya'ya karşı alınan yeni yaptırımları açıklayan Biden, "Rus ekonomisini yıkmış bulunuyoruz. Moskova borsası iki haftadır açılamıyor çünkü açılınca çökeceklerini biliyorlar" ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile gerçekleştirilen müzakerelerde olumlu değişimler olduğunu söyledi. Putin, Kremlin Sarayı'nda Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'yu ağırladı. İki lider, Ukrayna'daki krizin ele alındığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

Belarus'ta Ukrayna ve Rusya heyetleri arasında gerçekleştirilen müzakerelere ilişkin açıklamalarda bulunan Putin, "Ukrayna konusundaki durum ve neredeyse her gün yapılan müzakerelerin şu anda nasıl ilerlediği hakkında sizi mutlaka bilgilendireceğim. Bizim tarafımızdaki müzakere temsilcilerinin bana verdiği bilgilere göre bazı olumlu değişimler var. Tüm bunları size daha ayrıntılı olarak anlatacağım" dedi.

KONVOY YİNE GÖRÜNTÜLENDİ
Kiev dışındaki Rus konvoyunun, yeniden konuşlandığını gösteren uydu görüntüleri yayımlandı. 64 kilometrelik konvoyun, başkent yakınındaki kentlere ve ormanlık alanlara dağıldığı görüldü.

Uydu şirketi Maxar, başkentin kuzeybatısındaki Antonov Havalimanı yakınlarındaki konvoyun dağıtıldığını ve yeniden konuşlandığını gösteren fotoğraflar paylaştı.

İŞTE UKRAYNA VE RUSYA ARASINDAKİ SAVAŞTA DAKİKA DAKİKA TÜM GELİŞMELER

04.48 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Biden ve Zelenskiy ile telefonda görüştü.

04.31 Çeçenistan Cumhurbaşkanı Kadirov, Ukrayna topraklarında olduğunu açıkladı.

02.26 Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin, Batı'dan gelen yaptırım kararlarının, Moskova'nın gidişatını değiştiremeyeceğini söyledi.

01.35 Ukrayna heyeti: Rusya-Ukrayna görüşmeleri Pazartesi 10:30'da video bağlantı yöntemiyle başlayacak

23.46 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, uluslararası teknoloji şirketleri Microsoft SAP ve Oracle'dan Rusya'daki tüm faaliyetlerini durdurmasını ve oradaki teknolojilerin desteklenmesinden tamamen vazgeçmesini istedi.

Zelenskiy, yaptığı paylaşımında, "Artık yarım kararlar veya yarım tonlar olamaz. Sadece siyah ve beyaz vardır, iyi ya da kötü. Ya barıştan yanasınızdır ya da Ukraynalı çocukları ve kadınları öldürmesi için kanlı Rus saldırganını destekliyorsunuzdur. Microsoft, Oracle, SAP, Rusya'ya ürün sağlamayı bırakın, savaşı durdurun." ifadesini kullandı.

23.23 ABD'li yetkililer, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken Çin'den askeri teçhizat istediğini iddia etti.

22.48 Ukrayna Ankara Büyükelçisi Bodnar: Bunu asla affetmeyeceğiz!

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği harekatta anne ve babalarını kaybeden çocukların görüntülerini paylaşarak, "Bunu asla affetmeyeceğiz!" dedi.



Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri harekat sonrası anne ve babalarını kaybeden çocukların videosunu paylaştı. Bodnar, Twitter hesabından paylaştığı videoya "Putin bu masum çocuklardan anne babalarını çalmakla kalmadı çocukluklarını da ellerinden aldı. Bunu asla affetmeyeceğiz!" notunu ekledi.

MÜZAKERELERİN 4'ÜNCÜ TURU YAPILACAK
21.13
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ve Ukrayna arasındaki devam eden müzakerelerin 4'üncü turunun yarın (14 Mart) yapılmasının planlandığını açıkladı.

KULEBA: BİR SAVAŞ SUÇLUSU OLACAKSINIZ
20.20 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya ordusuna katılmak isteyen yabancı uyruklu savaşçılara seslenerek Ukrayna'ya gelmekten vazgeçmelerini istedi.

Ukrayna'ya karşı Rus ordusuna katılmak isteyen yabancı uyruklu savaşçılara seslenen Kuleba "Yapmayın. Uluslararası mahkemelerde davalar açtık. Hayatta kalsanız bile, bir savaş suçlusu olacaksınız. Paraya ya da başka bir şeye değmez." ifadelerine yer verdi.

ZELENSKİY'DEN HASTANE ZİYARETİ
19.10
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın saldırılarında yaralanan Ukrayna askerlerini hastanede ziyaret etti. Zelenskiy, yaralı askerlere yaptığı açıklamada "İnanıyorum ki herkes için en iyi hediye ortak zaferimiz olacak." dedi.

17.20 New York Times gazetesi, sosyal medyada muhabirlerinin Ukrayna'da öldüğü yönünde çıkan haberler üzerine açıklama yayımladı.

"BİZİM İÇİN ÇALIŞMIYORDU"
Brent Renaud isimli Amerikalı gazetecinin ölümünden "derin üzüntü" duyulduğu belirtilen açıklamada, hayatını kaybeden Renaud'un 2015'te New York Times için çalıştığı ancak bu sefer Ukrayna'da New York Times için görevde olmadığı kaydedildi.

Açıklamada, Renaud için "Brent yetenekli bir fotoğrafçı ve film yapımcısıydı." ifadesini kullanıldı.

15.56 Kiev bölge polis şefi Andriy Nebytov, ABD vatandaşı olan New York Times gazetecisi Brent Renaud'un bugün Kiev'in eteklerinde vurularak öldürüldüğünü bildirdi.

15.44 Reuters'ın Ukraynalı bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre; "Önümüzdeki günlerde Rusya ile görüşmelerden sonuç çıkabilir".

15.21 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, çatışma bölgelerinde açılan insani koridorlardan 125 bin kişinin tahliye edildiğini söyledi. Zelenski, "Bugün kilit nokta Mariupol. İnsani yardım 400 bin kişinin hapsedildiği liman kentine yalnızca 80 km uzaklıkta" dedi.

14.25 Kremlin Sarayı: Putin ve Zelenski arasında görüşme ihtimali göz ardı edilemez, ancak önce neyin tartışılacağını ve sonucun ne olacağını anlamanız gerekli.

14.10 Ukrayna'nın Polonya sınırına yakın Yavoriv bölgesinde askeri eğitim üssüne düzenlenen bombardımanda can kaybı 35'e, yaralı sayısı 134'e yükseldi.

Rus birlikleri, bugün sabah saatlerinde Lviv kentinin batısında bulunan, Polonya sınırına yaklaşık 25 kilometre mesafedeki Yavoriv bölgesindeki askeri eğitim üssünü vurdu. Ukrayna Stratejik İletişim ve Bilgi Güvenliği Merkezi (Stratcom UA), saldırıya ilişkin son gelişmeleri aktardığı açıklamasında, "AB/NATO sınırı yakınlarındaki Yavoriv askeri eğitim üssüne yönelik bombardımanda hayatını kaybedenlerin sayısı 35'e yükseldi. Yaralı 134 kişi hastaneye kaldırıldı. Kurtarma ekipleri enkazın çoğunu kaldırdı. Ancak hala enkaz altında kalanlar olabileceği düşünülüyor" ifadelerine yer verildi.

14.01 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, "Rus savaş suçlularının" Dniprorudne Belediye Başkanı Yevhen Matveyev'i kaçırdığını duyurdu. Kuleba, konuya ilişkin açıklamayı sosyal medya hesabından yaptı.

Yerel destek alamayan "işgalcilerin" teröre yöneldiğini vurgulayan Kuleba, demokratik olarak seçilmiş Dniprorudne Belediye Başkanı Yevhen Matveyev'in "Rus savaş suçluları" tarafından kaçırıldığını belirtti. Kuleba, açıklamasında, "Tüm devletleri ve uluslararası kuruluşları Rusya'nın Ukrayna'ya ve demokrasiye yönelik terörünü durdurmaya çağırıyorum" ifadesini kullandı.

Matveyev'den önce, Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov'un da Rus güçlerce kaçırıldığı açıklanmıştı.

13.39 Lviv Valisi yaptığı yeni açıklamada askeri tesisteki saldırıda ölenlerin sayısının 35'e çıktığını duyurdu.

13.00 Çavuşoğlu'ndan Ukrayna'daki Türklerle ilgili açıklama geldi. Çavuşoğlu açıklamasında "14.480 vatandaşımızı tahliye ettik. 4 binden fazlası sınırı geçti. Kendi imkanlarıyla geçen vatandaşlarımız da oldu. Çatışma bölgesinde kalan vatandaşlarımız var. Bunların en başında Mariupol geliyor. Burada mahsur kalan vatandaşlarımız var. İnsani koridorların açılması konusunda irtibata geçtik. Şehrin altyapısı tamamen gitmiş. Koridor kısmında anlaşamadılar. Camide vatandaşlarımız var. Caminin imamı bombalama iddiasını doğrulamadı. Camide herhangi bir hasar yok. Ruslar bize bu bölgelerde kaç Türkün olduğunu sordular. Bizde bilgileri paylaştık" dedi

12.55 Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde şiddetli çatışmaların ortasında kalanların tahliye operasyonunda kullanılan yolcu trenine Rus ordusu tarafından ateş açıldığı duyuruldu.

11.10 Lviv Valisi: Rusların askeri tesise saldırması sonucu 9 kişi hayatını kaybetti.

10.21 Rusya Savunma Bakanlığı: Operasyon başlangıcından beri Ukrayna'ya ait 3687 tesis imha edildi.

10.00 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Podolyak: Ukrayna ile Rusya arasındaki dördüncü tur müzakereler "yasal formatlar" üzerinde çalışıldıktan sonra gerçekleşecek.

08.20 Lviv bölgesi askeri yönetimi: Ukrayna'nın Polonya sınırı yakınlarındaki Yavoriv'deki uluslararası barış ve güvenlik merkezi bombalandı.

07.17 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sivillerin tahliyesi sırasında Rus saldırıları sonucu 7 sivil hayatını kaybettiğini duyurdu.

04.00 Rusya hükümeti, dün Rus askerleri tarafından gözaltına alınan eski Melitopol Belediye Başkanı İvan Federor'un yerine vekaleten Rusya yanlısı Galina Danilçenko, Melitopol'ün yeni belediye başkanı olarak atandı.

03.15 Rusya, Ukrayna'nın Donetsk Bölgesi'nde yer alan Svyatogorsk kasabasında vatandaşların sığındığı bir kiliseyi bombalayarak, bölgede yer alan Gostomel kentine de hava saldırısı düzenledi.

03.00 Ukrayna'nın NATO'ya giremeyeceğini söyleyen Zelenski "Ukrayna'nın NATO'ya girebileceğini göremiyorum. NATO ülkelerinden bize destek verenlere minnettarız" ifadelerini kullandı.

00.17 Ukrayna Dışişleri Bakan Kuleba, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'nın, Herson bölgesinde "sahte referandum" düzenlemeyi planladığı iddialarına değindi. Kuleba, "2014 metodolojisine göre, Rusya umutsuzca Herson'da 'Halk Cumhuriyeti' için sahte bir referandum düzenlemeye çalışıyor. Tamamen bir kurgu olduğu için halk arasındaki destek sıfır. Bu planların uygulanması durumunda, Rusya Federasyonu'na karşı güçlü yaptırımlar uygulanmalıdır. Herson, her zaman Ukrayna'dır ve öyle de kalacaktır." ifadelerini kullandı.

00.09 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Bugün Kiev, Lviv, Çernivtsi, Herson ve Konotop'tan 489 kardeşimiz daha yola çıktı. Tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 14 bin 480 oldu. Yolunuz açık olsun!

22.07 Azak Denizi'nde yol alan Rus kargo gemisi, Ukrayna Deniz Kuvvetleri tarafından vuruldu.

MÜZAKERELER ÇEVRİM İÇİ DEVAM EDİYOR
Rusya ile Ukrayna arasında ateşkesin sağlanması için gerçekleştirilen müzakerelerin çevrim içi olarak devam ettiği bildirildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov yaptığı açıklamada, "Müzakereler çevrim içi olarak devam ediyor." dedi.

Heyete, önceden olduğu gibi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Müşaviri Vladimir Medinskiy'in başkanlık yaptığını söyleyen Peskov, müzakerelerin detaylarıyla ilgili "Şu an için ayrıntılar hakkında yorum yapmaktan kaçınıyoruz." diye konuştu.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Rus heyeti ile görüşmeler artık kesintisiz video formatında devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Özel çalışma alt gruplarının da oluşturulduğu bilgisini paylaşan Podolyak, Ukrayna'nın pozisyonlarının önceki direktifler tarafından belirlenmiş olduğunu hatırlattı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bugün yaptığı telefon görüşmesinde, Rus ve Ukraynalı temsilciler arasında video formatında gerçekleşen bir dizi görüşme hakkında ayrıntılı bilgi verdiği bildirilmişti.

20.43 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da toplam 3 bin 593 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini bildirdi.

20.40 Moskova Borsasından yapılan yazılı açıklamada, piyasalardaki işlemlere 14-18 Mart'ta da devam edilmeyeceği belirtildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN