NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: Rusya dünya arenasından tam olarak tecrit edildi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'daki durumun kontrolden çıkma riski bulunduğunu açıkladı. Rusya'ya savaşı genişletmekten kaçınma ve bir an evel durdurma çağrısı yapan Stoltenberg, çok sayıda şirketin Rusya'yı terk ettiğini hatırlatarak, ekonomik yaptırımların Rusya'ya bedelinin ağır olduğunu söyledi. Stoltenberg, "Putin'e büyük bedel ödeteceğimiz söyledik ve şimdi bu bedeli ödüyor. Rusya dünya arenasından tam olarak tecrit edildi" dedi.

Giriş Tarihi 08 Mart 2022, 15:37 Güncelleme 08 Mart 2022, 15:57
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: Rusya dünya arenasından tam olarak tecrit edildi

İÇİNDEKİLER

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın saldırdığı Ukrayna'da sivillerin hedef alındığını, bunun da savaş suçu olduğunu söyledi.

Stoltenberg, Letonya'yı ziyaretinde Cumhurbaşkanı Egils Levits ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Rusya'nın saldırısı nedeniyle Ukrayna'da çok sayıda sivilin öldüğünü ve yaralandığını, şu ana kadar 2 milyon kişinin ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını belirten Stoltenberg, şöyle konuştu:

"Bu İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın en hızlı büyüyen mülteci krizidir. Sivillerin tahliye olurken ateş altında kaldıklarına dair çok güvenilir haberler geliyor. Sivillerin hedef alınması savaş suçudur. Bu kabul edilemez. Tam olarak uygulanması gereken insani koridorlar açılması gereklidir."




"SAVAŞ SIÇRARSA DURUM KONTROLDEN ÇIKABİLİR"
Stoltenberg, Ukrayna'daki savaşın başka yerlere yayılmaması konusunda herkese sorumluluk düştüğünü vurguladı.

"Böyle bir durum daha tehlikeli, yıkıcı ve daha ölümcül olur. Durum kontrolden çıkabilir." uyarısında bulunan Stoltenberg, Rusya'nın saldırganlığı nedeniyle uygulanan yaptırımların yanı sıra Moskova'nın yanlış hesaplara girmemesi için NATO'nun Doğu Avrupa'daki varlığını güçlendirdiğini hatırlattı.

Stoltenberg, "Yüksek hazırlıklı durumda 130 jetimiz, en kuzeyden Akdeniz'e kadar 200 gemimiz ve bölgede ilave binlerce askerimiz bulunuyor." ifadesini kullandı.

Letonya'daki çok uluslu muharip birliğe de bu kapsamda Kanada, ABD ve İspanya'nın yüzlerce ilave asker göndermekte olduğunu aktaran Stoltenberg, NATO topraklarının her santimetrekaresini koruyacaklarını bildirdi.

LEVİTS: NATO SAYESİNDE GÜVENDEYİZ
Letonya Cumhurbaşkanı Levits de ülkesinin NATO üyeliği sayesinde güvende olduğunu söyledi.

"Biz NATO üyesi bir ülkeyiz. Müttefikler birbirinin arkasında duruyor. NATO tüm üyelerini koruyor ve savunuyor." diyen Levits, bugün Stoltenberg ile savunma konusundaki pratik konuları ele aldıklarını kaydetti.

Levits, "Moskova sadece güçten anlar ve NATO dünyadaki en kuvvetli savunma örgütüdür." dedi.

BLİNKEN'DAN RUSYA'NIN SÖZLERİNE YANIT
Estonya ziyareti sonrası açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken "Rusya, insani koridorlara geçiş sağlamalı. Yaptırımların etkisi artmaya devam edecek. Bu bir özgürlük savaşı değil Putin'in savaşı" derken Estonya gibi ülkelerin direnmesinin çok önemli olduğunu belirterek "ABD onların yanında duracaktır" diye ekledi.

Lavrov'un ABD ilişkilerine ilişkin "Soğuk Savaş döneminde olduğu gibi ABD ve Rusya barış içinde yaşama prensibine geri dönmeli" açıklamasına değinen Blinken "Barışın sağlanması için öncelikle Rusya'nın saldırılarını sonlandırması gerekiyor. Bu kadar açık ve basit. Biz yalnızca insani yardıma ihtiyaç duyan insanlara destek veriyoruz, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırılarına yönelik insanları korumaya çalışıyoruz" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN