ABD'den Zelenkiy'nin 'uçuşa yasak bölge' çağrısına ret: Savaşa yol açar

Son dakika haberleri... Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş devam ederken Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e ABD'den bir ret daha geldi. Beyaz Saray, Zelenkiy'nin Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasının Rusya ile savaşa yol açabileceği gerekçesiyle bu adımı atmayacaklarını bildirdi.

Giriş Tarihi 03 Mart 2022, 21:54 Güncelleme 03 Mart 2022, 22:59
ABD’den Zelenkiy’nin ’uçuşa yasak bölge’ çağrısına ret: Savaşa yol açar

İÇİNDEKİLER

Rusya ve Ukrayna arasında Donbas geriliminin ardından başlayan kriz savaşa dönüştü. Savaş 1 haftadan uzun süredir devam ederken dünyanın gözü bölgeye çevrildi.

Son olarak bir açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy NATO'ya sitemde bulundu. Zelenskiy, NATO'nun Ukrayna'nın hava sahasının kapatılması konusundaki tutumuna anlam veremediğini belirtti.

ABD'DEN ZELENSKİY'E RET
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge çağrısına karşılık olarak, böyle bir bölge kurulmasının Rusya ile doğrudan savaşa yol açabileceğini ve bunu planlamadıklarını söyledi.

Psaki, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin bugün düzenlediği basın toplantısında ülkesinin üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması çağrısının anımsatılması üzerine Psaki, böyle bir şeyi planlamadıklarını kaydetti.

RUSYA İLE SAVAŞTAN KAÇINIYORUZ
Psaki, "Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması, bunun uygulanmasını gerektirir. Temelde Amerikan askerlerinin Rus uçaklarını düşürmesi gerekir ve bu da ABD ile Rusya arasında doğrudan bir savaşa yol açabilir. Biz bundan kaçınmak istiyoruz." dedi.

Beyaz Saray Rusya'nın BMGK'den çıkarılmasını olası görmüyor

Rusya'nın Ukrayna savaşı nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden (BMGK) çıkarılması çağrılarına ilişkin Psaki, "Biz şu an bunu olası görmüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Psaki, Rusya'nın BMGK'nin 5 daimi üyesinden biri olduğuna işaret ederek "Rusya, BM Sözleşmesi kapsamındaki sorumluluklarını yerine getirmiyor ve konumunu kötüye kullanıyor. Biz Rusya'yı izole etmeye ve yaptıklarından sorumlu tutmaya çalışıyoruz." dedi.

BEYAZ SARAY RUS PETROLÜNE İTHALAT YASAĞINA YANAŞMIYOR
ABD'nin Rusya'ya ekonomik yaptırımlar kapsamında Rus petrolüne ithalat yasağı getirmesi çağrılarına da yanıt veren Psaki, bunun ABD'deki gaz fiyatlarını artıracağını belirtti.

Psaki, "Biz Rusya'ya ekonomik baskı uygularken akaryakıt fiyatlarının da artmasını istemiyoruz." ifadesini kullandı.

ABD RUS OLİGARKLARA YAPTIRIM GETİRECEK
ABD'nin Kremlin'e yakın Rus oligarklara yaptırım getirmeye hazırlandığı iddialarını da teyit eden Psaki, yaptırımların birkaç saat içinde açıklanacağını kaydetti.

Psaki, ABD'nin Ukrayna ile tam zamanlı istihbarat paylaşımında olduğunu sözlerine ekledi.

ZELENSKİY ELEŞTİRMİŞTİ: HAVA SAHASINI KAPATMANIZ İÇİN KAÇ KOL VE BACAK UÇMASI LAZIM
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, NATO'nun Ukrayna'nın hava sahasının kapatılması konusundaki tutumuna anlam veremediğini belirterek, "Sizin hava sahasını kapatmanız için kaç insanın patlaması, kaç kol, bacak ve kafanın uçması lazım." eleştirisinde bulunmuştu.

Ukrayna'ya verilen destekler için teşekkür eden fakat bu desteklerde geç kalındığını belirten Zelenskiy, "Bunu önceden yapabilseydik çocuklar ölmezdi. Dünya, kendi gücünü göstermeliydi." dedi.

Ülkesinin hava sahasının kapatılmasını istediklerini bildiren Zelenskiy, NATO'nun bu konudaki tutumuna anlam veremediğini ifade etti.

Zelenskiy, şunları söyledi:

"Hava sahasının tamamen kapatılmasını istiyorum çünkü sadece Rusya'dan değil Belarus'tan da füzeler atılıyor, İskender füzesi atılıyor. Eğer hava sahasını şimdi kapatamıyorsanız o zaman bir tarih verin. Sizin hava sahasını kapatmanız için kaç insanın patlaması, kaç kol, bacak ve kafanın uçması lazım."

Ukrayna'nın savaş uçaklarına ihtiyacı olduğunu vurgulayan Zelenskiy, "Uçaksız bir şey yapamıyoruz. Bu durum çok insanın hayatına mal oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

"PUTİN, BİZDEN NE İSTİYORSUN?"
Zelenskiy, Putin'e, "Bizden ne istiyorsun? Toprağımızdan git. Şimdi gitmek istemiyorsan, benimle müzakere masasına otur. Zamanın var, benimle otur ama Macron ve Scholz'la olduğu gibi 30 metre aralı olmasın. Ben senin komşunum. Isırmam. Ben normal bir adamım, otur benimle konuş. Neyden korkuyorsun? Biz, kimseyi tehdit etmiyoruz, biz terörist değiliz. Bankaları ve başkalarının topraklarını ele geçirmiyoruz." şeklinde seslendi.

Basın toplantısında Rus annelere de çağrıda bulunan Zelenskiy, "Bu çocuklar, buraya öldürmeye geldi. İstiyorum ki; anneleri bunu anlasın ve gelip çocuklarını alsın. Hatta hayatını kaybeden çocukların da anneleri gelsin. Biz bu annelere her türlü olanağı sağlayacağız. Anneler, lütfen gelin çocuklarınızı alın. Gencecik insanların yeri morglar olmamalı." diye konuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN