Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: "Üçüncü Dünya Savaşına ihtiyacımız yok, bombalar Avrupa için de tehdit"

Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim her geçen dakika boyut kazanarak yükseliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy konuya ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ukrayna'ya düşen bombaların Avrupa için de bir tehdit olduğunu ifade eden Zelenskiy, "Üçüncü Dünya Savaşına ihtiyacımız yok" ifadelerini kullandı. Zelenskiy, "NATO ülkeleri, Ukrayna'nın üyeliğini gerçekten isteyip istemedikleri konusunda dürüst olmalı" dedi.

Giriş Tarihi 19 Şubat 2022, 17:56 Güncelleme 19 Şubat 2022, 20:17
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Üçüncü Dünya Savaşına ihtiyacımız yok, bombalar Avrupa için de tehdit

İÇİNDEKİLER

Almanya'da düzenlenen 58'inci Münih Güvenlik Konferansı 2'inci gününde devam ediyor. Ukrayna-Rusya krizi konferansın gündeminde.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy konferansta dikkat çeken açıklamalarda bulundu.


Zelenskiy, "Dünyanın ve Avrupa'nın güvenlik mimarisi neredeyse yok olmak üzere. Dostlarımız yanımızda olsun ya da olmasın ülkemizi savunacağız." dedi.

Zelenskiy'in konuşmasından öne çıkanlar:

- Dünyanın ve Avrupa'nın güvenlik mimarisi neredeyse yok olmak üzere. Dostlarımız yanımızda olsun ya da olmasın ülkemizi savunacağız.

- Kırım ve Donbas'ta işgal edilen yerler barışçıl yollarla Ukrayna'ya geri dönecek.



- NATO ülkeleri, Ukrayna'nın üyeliğini gerçekten isteyip istemedikleri konusunda dürüst olmalı.

TÜRKİYE'NİN DE YER ALMASINI İSTEDİ
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Önümüzdeki günlerde Avrupa'daki güvenlik sorunlarını ele almak için Ukrayna, Almanya ve Türkiye'nin katılımıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri arasında zirve düzenlenmesini teklif ediyorum" dedi.



"ALAMETLER KORKUNÇ"
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik bir saldırısının hala olası göründüğünü belirterek "(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in niyetini tam olarak bilmiyoruz ama alametler korkunç." dedi.



"RUSYA'YA KARŞI HIZLI BİR BİRLEŞİM OLACAKTIR"
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı açıklamada, "Rusya'ya uygulanacak herhangi bir yaptırım, hızlı, şiddetli ve birleşik olacaktır" dedi.

Münih Güvenlik Konferansı'na katılarak Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilime ilişkin açıklamalarda bulunan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Rusya'ya Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda uygulanacak ekonomik yaptırımlar olduğunu vurguladı. Harris yaptığı açıklamada, "ABD ve müttefikler, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde önemli ve benzeri görülmemiş ekonomik yaptırımlar uygulayamaya hazırdır. Rusya'ya uygulanacak herhangi bir yaptırım, hızlı, şiddetli ve birleşik olacaktır. Bu kapsamlı ve koordineli tedbirlerin uygulanması, sorumlu tutulması gerekenlere büyük zarar verecektir. Ekonomik tedbirlerle de durmayacağız. Doğu kanadındaki NATO müttefiklerimizi daha da güçlendireceğiz" dedi.



NATO'DAN YENİ DİYALOG ÇAĞRISI
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya'yı ve tüm NATO müttefiklerini NATO-Rusya Konseyi'nin bir dizi toplantısına davet etmiştim. Bu davetimi Perşembe günü Bakan Lavrov'a gönderdiğim bir mektupta yineledim" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Münih Güvenlik Konferansı'nda konuştu. Stoltenberg, "Rusya, Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük askeri yığınağını yapıyor. Ukrayna ve çevresinde acımasızca asker yığdı. Ne olacağını bilmiyoruz. Ancak çatışma riski gerçektir. NATO müttefikleri siyasi bir çözüm bulmak için güçlü diplomatik çabalarını sürdürüyorlar. Ancak Moskova'nın iddialarına rağmen şu ana kadar herhangi bir geri çekilme veya gerilimi düşürme belirtisi görmedik.

Aksine Rusya'nın yığılması devam ediyor. Çok yakından izlemeye devam ediyoruz. Rusya'yı dediğini yapmaya ve kuvvetlerini Ukrayna sınırlarından çekmeye çağırıyoruz. Bu, barışçıl bir çözüme yönelik önemli bir ilk adım olacaktır" ifadelerini kullandı. "Rusya'nın rotasını değiştirmesi için çok geç değil" diyen Stoltenberg, "Savaşa hazırlanmayı bırakın ve barışçıl bir çözüm için çalışmaya başlayın. NATO, Avrupa'daki tüm ülkeler ve Rusya için güvenliği artırabilecek anlamlı karşılıklı adımlar atmak için Moskova ile kapsamlı bir diyaloga girmeye hazırdır" şeklinde konuşarak bir kez daha diplomatik çözümü işaret etti.