Son dakika: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken: Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasını bekliyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya - Ukrayna gerilimine ilişkin açıklamalarda bulundu. Blinken, "Rusya, saldırı için bir bahane üretmeyi planlıyor. Bu, Rusya'nın Ukrayna'ya getireceği şiddetli bir olay veya Rusya'nın Ukrayna hükümetine yönelteceği çirkin bir suçlama olabilir. Rusya'da uydurma bir sözde terörist bombalama da olabilir" ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 17 Şubat 2022, 19:43 Güncelleme 17 Şubat 2022, 21:18
Son dakika: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasını bekliyoruz

İÇİNDEKİLER

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya Ukrayna gerilimi ile ilgili çarpıcı mesajlar verdi. Blinken, "Rusya'nın sahadan çekildiğini görmüyoruz. Önümüzdeki günlerde Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasını bekliyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, "Rus basınında savaş çanları yüksek sesle çalıyor. 150 binden fazla asker hala Ukrayna sınırında." açıklamasını yaptı.



Blinken'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar:

- Barış ve güvenliğe yönelik en yakın tehdit, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik yaklaşan saldırganlığıdır. Çünkü iki dünya savaşı ve bir Soğuk Savaş sonrasında kutsallaştırılan barış ve güvenlik ilkelerini ayakta tutan temel ilkeler tehdit altındadır.

- Rusya, Ukrayna sınırları çevresinde ve Kırım'da 150 binden fazla asker topladı. Rusya bu güçleri geri çektiğini söylüyor. Birliklerin sayısının azaldığını görmüyoruz.

- Kimileri elimizdeki istihbaratı sorguluyor. Şunu söylemek isterim ben bugün burda savaş başlatmak için değil savaş önlemek için bulunuyorum.

- Geçtiğimiz birkaç gün içinde, Rus medyası bazı yanlış haberler yaymaya başladı ve halkın öfkesini en üst düzeye çıkarmak, "icat edilmiş" bir savaş gerekçesine zemin hazırlamak için iddialarını yaymaya başladı.



-Rusya, saldırı için bir bahane üretmeyi planlıyor. Bu, Rusya'nın Ukrayna'ya getireceği şiddetli bir olay veya Rusya'nın Ukrayna hükümetine yönelteceği çirkin bir suçlama olabilir. Rusya'da uydurma bir sözde terörist bombalama da olabilir. Toplu mezar keşfi, sivillere karşı aşamalı bir insansız hava aracı saldırısı veya kimyasal silah kullanan sahte hatta gerçek bir saldırı. Rusya bu olayı etnik temizlik veya soykırım olarak tanımlayabilir.

- Rusya Ukrayna'yı işgal etmesze bizim öngörülerimizi yanlış çıktı diye biz çok memnun oluruz.

- Geçtiğimiz haftalarda yakın zamanda atabileceğimiz somut adımlardan bahsettik. Güvenlik kaygılarını giderecek adımları atabiliriz.



- Biz diplomasinin başarılı olabilmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Bu bağlamda Rusya'nın dile getirmiş olduğu tahhaahütleri yerine getirmesi için yapması gereken herşeyi yapmaya hazırız.

-Rus hükümeti, bugün hiçbir yalan veya saptırma niteliği olmadan, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeyeceğini dünyaya açıkça beyan edebilir. Bunu göstermek için askerlerini, tanklarını, uçaklarını, konteynırlarını hangarlara gönderebilir. Diplomatlarını da müzakere masasına yollayabilir.





RUSYA İDDİALARI REDDETTİ!
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, ABD'nin, Moskova'nın Ukrayna'ya saldırmak için bahaneler üreteceği yönündeki suçlamalarını reddederek, Batılı ülkelerin "asılsız iddialarla" Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) "sirke" çevirmemeleri gerektiğini söyledi.

Verşinin, BMGK'de yaptığı konuşmada, Batılı ülkeleri "spekülasyon yapmakla" suçladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı için sahte terör saldırısı, kimyasal saldırı ya da drone saldırısı gibi bahaneler üreteceği suçlamalarının "üzücü" olduğunu belirten Verşinin, Batılı ülkelerin "asılsız iddialarla" BMGK'yi "sirke" çevirdiğini ve kendilerini "utanç durumuna düşürdüğünü" vurguladı.

Öte yandan Verşinin, Ukrayna ordusunu da ülkenin doğusundaki etnik Rusları hedef almakla suçladı.