Joe Biden ve Putin'den 'Ukrayna' zirvesi: "İşgal başlarsa hızlı ve kararlı bir karşılık olur"

ABD'nin "Rusya Ukrayna'da işgale her an başlayabilir." açıklamasının ardından Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme 1 saat 2 dakika sürdü. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, olası bir işgalin sonuçlarının ağır olacağı vurgulandı ve "Biden Putin'e, ABD'nin diplomasi ve 'diğer senaryolar' için hazır olduğunu, eğer Rusya Ukrayna'yı işgal ederse kararlı ve hızlı bir karşılık olacağını söyledi" ifadelerine yer verildi.

Giriş Tarihi 12 Şubat 2022, 20:16 Güncelleme 12 Şubat 2022, 22:32
Joe Biden ve Putin’den ’Ukrayna’ zirvesi: İşgal başlarsa hızlı ve kararlı bir karşılık olur

İÇİNDEKİLER

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kritik bir görüşme gerçekleştirdi.



İki lider Ukrayna gündemine ilişkin telefon görüşmesi Türkiye saati ile 19.04'te başladı.

1 SAAT 2 DAKİKA...
Beyaz Saray'dan gönderilen basın notuna göre Biden ile Putin arasındaki telefon görüşmesi ABD Doğu saatiyle 12.06'da (TSİ 20.06) tamamlandı. Görüşme 1 saat 2 dakika sürdü.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA
ABD Başkanı Joe Biden, bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı 1 saatlik kritik Ukrayna görüşmesinin ardından açıklamada bulundu.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada Biden'ın, Ukrayna sınırındaki askeri yığınağını artıran Rusya'nın bu ülkenin topraklarını daha fazla işgal etmesi halinde "ABD'nin müttefik ve ortaklarıyla birlikte kararlı bir şekilde yanıt vereceği" sözlerine yer verildi.

Biden'ın, Ukrayna'ya yapacağı ikinci bir müdahalenin Rusya'ya "hızlı ve ciddi maliyetler" getireceği konusunda da uyarıda bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin geniş çaplı insani acılara yol açacağı ve Rusya'nın itibarını azaltacağı yinelendi.

Biden'ın konunun çözüme kavuşması için diplomatik girişimleri önceledikleri, bununla birlikte diğer senaryolara da müttefikleriyle birlikte hazır oldukları konusunda net bir tavır sergilediği kaydedildi.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA
Kremlin'den gelen son dakika açıklamasında ise; Rus istilasına ilişkin haberler absürt düzeylere ulaştı. Putin, Biden'a Batı devletlerinin Ukrayna'ya Minsk anlaşmasına uyması için yeterli baskı yapmadığını söyledi



"İŞGAL HER AN BAŞLAYABİLİR"
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın dünkü "Rusya Ukrayna'da işgale her an başlayabilir." açıklamasının ardından gözler bugün Biden ile Putin arasındaki görüşmeye çevrilmişti.



ABD yönetimi, Ukrayna'daki zorunlu olmayan diplomatik personelin ülkeyi terk etmesi talimatını vermiş, ayrıca ülkedeki 160 askerini de geri çekme kararı almıştı.