İspanya'daki Katolik Kilisesinde papazlar çocuklara tecavüz mü etti? "Bu sadece buzdağının görünen kısmı"

İspanya'da Katolik Kilisesi'nde çocuklara yönelik cinsel istismar iddiaları araştırılmaya başlandı. Navarra Özerk Bölgesi'nde başlatılan araştırmada cinsel istismara uğramış 52 kişinin ve bunu yaptığı ileri sürülen 31 kişinin tespit edildiği açıklandı.

Giriş Tarihi 11 Şubat 2022, 16:50 Güncelleme 11 Şubat 2022, 17:06
İspanya’daki Katolik Kilisesinde papazlar çocuklara tecavüz mü etti? Bu sadece buzdağının görünen kısmı

İÇİNDEKİLER

Ülkedeki 17 özerk yönetimin en küçüklerinden biri olan kuzeydeki Navarra'da yayımlanan araştırmada, cinsel istismara uğramış 52 kişinin ve bunu yaptığı iddia edilen Katolik Kilisesi bünyesinde çalışan 31 kişinin tespit edildiği bildirildi.

Navarra Devlet Üniversitesi (UPNA) tarafından yayımlanan raporda söz konusu cinsel istismarların 12 belediyede, Kilise'ye ait 17 eğitim kurumunda işlendiği kaydedildi.

DİN ÖĞRETMENLERİ, RAHİP, SAĞLIK VE YEMEKHANE GÖREVLİLERİ İLE OKUL BEKÇİSİ...

Cinsel istismarların aralarında din öğretmenleri, rahip, sağlık ve yemekhane görevlileri ile okul bekçisinin de olduğu 31 kişi tarafından yapıldığı bilgisi paylaşıldı.

"Bu sadece buzdağının görünen kısmı" değerlendirmesini yapan UPNA, araştırmalarına başlamalarından kısa süre sonra çok sayıda şikayet aldıklarını, şu anda 7 yeni başvurunun da incelendiğini duyurdu.

Navarra özerk yönetim hükümetinin Adalet Bakanı Eduardo Santos, Katolik Kilisesi'ne bağlı kurumlarda cinsel istismara uğrayan mağdurlarla ilgili tam ve kapsamlı bir raporun özerk parlamentoya sunulacağını ve adaletin sağlanması için gerekli girişimleri yapacaklarını söyledi.

Katolik Kilisesi'nde çocuklara yönelik cinsel istismar iddialarının araştırılması için İspanyol Meclisinde de bir komisyon kurulması öngörülüyor.

TOPLAMDA ORTAYA ÇIKAN 1237 MAĞDUR VAR!

El Pais gazetesi geçen aylarda yayımladığı kapsamlı araştırmada, Katolik Kilisesi'nin çocuklara yönelik cinsel istismarlarıyla ilgili İspanya'da 251'i yeni olmak üzere toplam 1237 mağdurun olduğunu belirtip, elindeki araştırma sonucunu Vatikan'a ve İspanya'daki Piskoposlar Konferansı'na sunmuştu.

Avrupa'nın farklı ülkelerinde bu konu gündeme gelirken, Portekiz'de Kilisede Çocuk İstismarı Araştırmaları Bağımsız Komitesi dün yaptığı açıklamada, çalışmalarının ilk bir ayında, 1933 ile 2006 yılları arasında doğmuş ve Katolik Kilisesi'nde cinsel istismara uğradığını söyleyenlerden toplam 214 başvuru aldığını duyurmuştu.