İskoçya'da bir çatıda tesadüfen bulunan 5 Osmanlı padişahının tabloları bulundu

İskoçya’da bir malikanenin çatısında 100 yıl sonra tesadüfen bulunan 5 Osmanlı padişahının tabloları, Sotheby’s’de satışa çıkacak. 240 sanat tutkununun katılacağı açık arttırmada, 5 tablonun değerinin 80 milyon lira olduğu açıklandı. Koleksiyonun tarihi, 16. yüzyıl tarihçisi Paolo Giovio'nun çalışmalarına dayandırılıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Ocak 2022 Güncelleme 16 Ocak 2022, 06:59
İskoçya’da bir çatıda tesadüfen bulunan 5 Osmanlı padişahının tabloları bulundu

İÇİNDEKİLER

İskoçya'nın Jedburgh kasabasında yaklaşık 180 yıllık bir malikanede ilginç bir olay yaşandı. İsmi açıklanmayan bir İskoç aile, atalarından kalma mektup dolu bir sandığı aramak için çatı katına çıktı.

İki kardeş gözlerine inanamadı. 100 yıldır birçok tablo çatıda bekliyordu.

Hemen bir sanat uzmanını evlerine davet eden iki kardeş, tabloların Osmanlı İmparatorluğu padişahları Kanuni Sultan Süleyman, 1. Bayezid, 1. Mehmet, 2. Murat ve 2. Bayezid'e ait olduğunu öğrendi.

Ayrıca Aynı koleksiyonda, Timur İmparatorluğu'nun kurucusu Timurlenk'in de bir tablosunun da çatıda olması aileyi şaşkına çevirdi. Sanat uzmanı, 5 Osmanlı portresinin yaklaşık 4 milyon 200 bin sterlin (yaklaşık 80 milyon lira) değerinde olduğunu söyledi.

MÜTHİŞ BİR KEŞİF
Timur tablosunun da 500 bin sterlin civarında satılabileceğini belirten sanat uzmanı, aileyi Sotheby's müzayede evine yönlendirdi. Müzayede evi her bir tablonun 100 bin sterlin civarında olduğunu söylese de, farklı sanat uzmanları rakamın çok daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

Tabloların daha önce Newbattle Abbey'de 1700'e kadar sergilendiğine ortaya çıktı. Newbattle Türkler'i olarak bilinen koleksiyon, ailenin erken nesil bir üyesi tarafından 1723'te satın alınmıştı. Sotheby's İskoçya müdürü David Macdonald, portrelerin müthiş bir keşif olduğunu dile getirdi.