Son dakika: ABD'deki kasırga felaketi haritayı bile değiştirdi! 130 yılın en ölümcülü

Son dakika haberi... Amerika Birleşik Devletleri'nde meydana gelen kasırga hayatı adeta felç etti. Kasırga ve hortumlar sonucunda şimdiye kadar 83 kişi yaşamını yitirirken uydu görüntleri de kasırganın boyutunu gözler önüne serdi. Kasırgalar sonucunda harita değişti. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 13 Aralık 2021, 07:00 Güncelleme 13 Aralık 2021, 07:00
Son dakika: ABD’deki kasırga felaketi haritayı bile değiştirdi! 130 yılın en ölümcülü

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberi...ABD'nin orta batı eyaletleri Arkansas, Illinois, Kentucky, Missouri ve Tennessee'yi etkisi altına alan kasırgaların bilançosu ağırlaşıyor. 83 kişinin ölümüne neden olan ve büyük bir yıkıma neden olan kasırga sonrası çekilen görüntüler yıkımın boyutlarını gözler önüne serdi.

Özellikle bazı bölgelerin yıkımdan önceki ve sonraki uydu görüntüleri yaşanan kaosu ortaya koydu. Kentucky eyaletinin 10 bin kişilik Mayfield kasabası ise yıkımın merkez üssü oldu.

BAŞKA İNSANLARA ULAŞMAK MUCİZE
Belediye başkanı Kathy O'Nan, CNN'e yaptığı açıklamada, kasabanın "kibrit çöpü" gibi dağıldığını ifade etti. Evlerin ve binaların parçalanıp dümdüz olduğu kasabada direkler eğrildi, ağaçlar kopup devrildi.

Çatıların ve tuğlaların etrafa saçıldığı Mayfield'de tarihi bir yapı olan Adliye binası da büyük zarar gördü. Saat kulesi ise tamamen parçalandı. Arama kurtarma çalışmaları, hortum nedeniyle çatısı çöken bir mum fabrikasına odaklanmış durumda. Fabrikada 110 kişinin çalıştığı ancak şu ana kadar 40 kişinin kurtarılabildiği belirtildi. Kentucy Valisi Andy Beshear, binadan "canlı olarak başka insanların da çıkarılmasının mucize olacağını" ifade etti.

Yetkililer, bölgede 30'un üzerinde hortumun rapor edildiğini belirtti. Cuma gecesi etkili olmaya başlayan kasırgadan en çok etkilenen Kentucky'de en az 70 kişi öldü.

130 YILIN EN ÖLÜMCÜLÜ
130 yılın en ölümcül fırtınası olduğu belirtilen fırtına nedeniyle ölü sayısının 100'den fazla olabileceği düşünülüyor. Eyalette Olağanüstü hal ilan edilirken hayatta kalanları aramak ve yardım ihtiyaçlarını karşılamak için Ulusal Muhafızlar ve eyalet polisleri çalışmalarına devam ediyor.

"Bunun eyaletimizin tarihinde görülmüş en yıkıcı hortum olduğuna inanıyorum" diyen Kentucy Valisi Andy Beshear, 'Tarif edilemez. Yıkım seviyesi şimdiye kadar gördüğüm hiçbir şeye benzemiyor" diyerek yaşanan trajediyi dile getirdi. Besher ayrıca, hortumun karada 320 kilometreden fazla mesafe katettiğini belirtti.

HER YER ETKİLENDİ
Arkansas eyaletinin kuzeydoğusunda etkili olan hortum kasırgası bir huzurevini de yıktı. 1 kişinin hayatını kaybettiği en az 20 kişinin de yaralandığı kaydedildi. Illinois eyaletinde de kasırga nedeniyle birçok bina büyük hasar gördü.

Amazon firmasının Edwardsville kentindeki deposun bir kısmı çöktü. 6 kişi hayatını kaybederken 45 kişi canlı olarak kurtuldu. Amerikan Ulusal Meteoroloji Dairesi, Arkansas, Tennessee, Missouri, Kentucky ve Illinois eyaletleri için uyarılarda bulundu.

BIDEN: TRAJEDİ
ABD Başkanı Joe Biden, "trajedi" olarak tanımladığı hortum felaketinden etkilenen eyaletlere destek sözü verdi. Yaşanan felaketin, ABD tarihinin en büyük kasırgalarından biri olduğunu vurgulayan Biden, eyalete fon sağlayan Federal Acil Afet Bildirgesi'ni imzaladığını aktardı. Biden, yakınlarını kaybeden ve henüz bulunamayan kişiler için dua ettiğini belirterek "Federal hükümet, elinden gelen her şeyi yapacak, bunun üstesinden beraber geleceğiz" dedi.