Pestisit ne demek, zararları neler? Pestisit nedir, neden kullanılır? Pestisit öldürücü mü? TikTok fenomeni canlı yayında intihar etti

'Luo Xiao Mao Mao Zi' ismiyle tanınan TikTok fenomeni, son dönemlerde yayınladığı videolarda depresyondan bahsiyordu. Hatta bazı sosyal medya kullanıcılarını da intihara teşvik ettiği iddia ediliyordu. Genç kız canlı yayın sırasında pestisit içerek yaşamına son verdi. Peki; Pestisit nedir, neden kullanılır? Pestisit öldürücü mü? Pestisit ne demek?

Giriş Tarihi 27 Kasım 2021, 15:55 Güncelleme 27 Kasım 2021, 15:55
Pestisit  ne demek, zararları neler? Pestisit nedir, neden kullanılır? Pestisit öldürücü mü? TikTok fenomeni canlı yayında intihar etti

İÇİNDEKİLER

TikTok fenomeni 'Luo Xiao Mao Mao Zi' canlı yayında Pensist içerek intihar etti. Gündemi sarsan olayın ardından Pestisit nedir, neden kullanılır? Pestisit öldürücü mü? Pestisit ne demek, zararları neler? soruları gündeme geldi.

DÜNYA ŞOKTA!

Ünlü sosyal medya platformu TikTok'ta akıl almaz bir olay yaşandı. 'Luo Xiao Mao Mao Zi' ismiyle ünlenen TikTok fenomeni, canlı yayında pestisit içerek intihar etti. Hastaneye kaldırılan fenomen, tüm çabalara rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. İşte Pestisit hakkında bilgiler...

PESTİSİT NEDİR?

Pestisit, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlardır. Pestisit, kimyasal bir madde, virüs ya da bakteri gibi biyolojik bir ajan, antimikrobik, dezenfektan ya da herhangi bir araç olabilir. Zararlı organizmalar, insanların besin kaynaklarına, mal varlıklarına zarar veren, hastalık yayan böcekler, bitki patojenleri, yabani otlar, yumuşakçalar, kuşlar, memeliler, balıklar, solucanlar ve mikroplar olabilir. Her ne kadar pestisitlerin kullanılmasının bazı yararları olsa da insanlar ve diğer hayvanlar için potansiyel toksisiteleri nedeniyle bazı sorunlar da yaratabilir. Çoğu pestisit, pestleri öldürerek iş görür. Sistemik bir pestisit, bitki tarafından emildikten sonra iletim demetleriyle taşınır.

PESTİSİT TÜRLERİ

• Bakterisid: Bakteri öldürücüler

• Ahicide: Kuş öldürücüler

• İnsaktisid: Böcek ve haşerelere karşı kullanılan maddeler

• Fungusid: Mantarlara karşı kullanılan maddele

• Herbisid: Yabancı otlara karşı kullanılan maddeler

• Mollusid: Yumuşakçalara karşı kullanılan maddeler

• Rodensid: Kemirgenlere karşı kullanılan maddeler

• Nematisid: Nematotlara karşı kullanılan maddeler

• Akarisid (Miticid) : Akarlara karşı kullanılan maddeler

• Defoliantlar: Yaprak dökücüler

PESTİSİTLERİN ETKİLERİ VE ZARARLARI

Günümüzde yaygın olarak sprey şeklinde kullanılan Pestisitler, adsorpsiyon sonucu sebze ve meyvelerin yüzeylerine yapışır. Bazı zamanlarda çiğ olarak tüketilen bu gıdalarda yeterli arındırma sağlanamaz. Böyle durumlarda sindirim sistemi aracılığı ile maruziyet meydana gelir.

Pestisitler, bazı durumlarda böcek ilaçları gibi maddelerin yanlışlıkla solunmasıyla ya da temas sonucu deri yoluyla emilmesiyle kan dolaşımımıza katılır, hayati organ ve sistemlerimize ulaşırlar. Budurum sonrası kısa dönem ya da uzun dönemde birtakım etkiler görülebilmektedir.