Başkan Erdoğan'ın davetine icabet eden Almanya Başbakanı Angela Merkel yarın Türkiye'de

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetine icabetle yarın yapacağı ziyarette, Türkiye ve Almanya arasındaki ikili ilişkiler tüm boyutlarıyla gözden geçirilecek, iş birliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak. Merkel'in veda ziyaretinde Başkan Erdoğan masaya ne koyacak? Haberin detayları...

Giriş Tarihi 15 Ekim 2021, 15:40 Güncelleme 15 Ekim 2021, 16:56
Başkan Erdoğan’ın davetine icabet eden Almanya Başbakanı Angela Merkel yarın Türkiye’de

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, İstanbul'daki görüşmelerde, Türkiye ve Almanya arasındaki ikili ilişkiler tüm boyutlarıyla gözden geçirilecek, iş birliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak.

MASADAKİ KONULAR

Görüşmelerin gündeminde, ikili münasebetlerin yanı sıra Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri, Libya, Suriye ve Afganistan başta olmak üzere, bölgesel ve uluslararası meseleler de yer alacak.

Cumartesi günü Başkan Erdoğan ile Merkel'in görüşmesinin ardından iki liderin ardından ortak basın toplantısı düzenlemeleri tahmin ediliyor.

"KIYMETLİ BİR JEST"

Merkel'in veda ziyaretine Türkiye'yi da dahil etmesinin önemli olduğunun altını çizen Türk-Alman Üniversitesi (TAU) öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Erdoğan, "Görevinden ayrılırken Türkiye'yi ziyaret etmesi kıymetli bir jest" dedi.

MÜLTECİLER KONUSUNDA ERDOĞAN'A MUHTAÇ

Merkel, iç politikada sert eleştirilerle karşı karşıya kalmış olsa da, AB-Türkiye mülteci mutabakatının sürdürülmesine büyük önem veriyor, Afganistan kaynaklı yeni bir göç akının önlenmesi için de Erdoğan ile iş birliğinin önemini savunuyor.

"TÜRKİYE İLE BİRLİKTE ÇALIŞMAK ÖNEMLİ"

Geçen hafta Berlin'de açıklama yapan Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Merkel'in 16 Ekim'de İstanbul'da Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini belirtmiş, "Türkiye, bizim için önemli ve yakın bir partnerdir. Ülkelerimiz birçok yönden birbirine bağlı." sözlerini kullanmıştı.

Seibert ayrıca, Almanya'da milyonlarca insanın aile köklerinin Türkiye'de olduğunu belirterek "Bunlar temelde bu ülke ile kişisel köprü oluşturuyor. Bu nedenle bizim için Alman hükümeti olarak Türkiye ile yakın, yapıcı ve güven içinde birlikte çalışmak önemli." değerlendirmesinde bulunmuştu.

"BİZİ BİRBİRİMİZE BAĞLAYAN ÇEŞİTLİ ULUSLARARASI KONULAR VAR"

Ankara ile Berlin arasında farklı bakış açıları olduğunda bile görüşmeye devam edildiğini vurgulayan Seibert, "Türkiye'nin jeostratejik konumu nedeniyle bizi birbirimize bağlayan çeşitli uluslararası konular var. Türkiye, NATO partneridir." demişti.

Seibert, Alman hükümetinin, özellikle Suriye'den milyonlarca insanı kabul etmesinden dolayı Türkiye'nin başarısına işaret ettiğini belirterek "Bunun Avrupa tarafından kabul edilmesi gerekiyor." dedi. Seibert, bunun, AB'nin Türkiye ile yaptığı göç mutabakatının temel düşüncesi olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE MERKEL'İN TOP 10'UNDA

Öte yandan Türkiye, Merkel'ın başbakanlığı boyunca en çok ziyaret ettiği 10 ülke arasında yer alıyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN