Joe Biden talimat verdi CIA yayınladı! İşte 11 Eylül saldırısının gizli belgeleri! Suudi istihbarat ajanı…

ABD’de 11 Eylül saldırıları ile ilgili CIA, Başkan Joe Biden’ın talimatı ile gizli belgeleri yayınladı. 2016 yılına ait olan ve gizliliği yeni kaldırılan belgede, FBI'ın bir Suudi konsolosluk yetkilisi ve Los Angeles'ta şüpheli bir Suudi istihbarat ajanının, 11 Eylül'de uçak kaçıranlardan en az ikisine destek sağladığı öne sürüldü.

Giriş Tarihi 12 Eylül 2021, 12:22 Güncelleme 12 Eylül 2021, 12:29
Joe Biden talimat verdi CIA yayınladı! İşte 11 Eylül saldırısının gizli belgeleri! Suudi istihbarat ajanı…

İÇİNDEKİLER

ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatı, saldırılardan etkilenen 1.600'den fazla insanın kendisine bir mektup göndermesinden sonra geldi.

Mektupta, eğer bu bilgiler açıklanmazsa, Biden'ın New York'ta düzenlenen 20'nci yıl anmasına katılmaması istendi.

Mektup kısmen Suudi Arabistan'ın rolünü sorgularken, Suudi hükümetinin üyelerinin 'saldırıları desteklediğini' öne sürüyordu.

Mektuptan kısa bir süre sonra ABD Adalet Bakanlığı, 11 Eylül 2001 saldırılarına ilişkin daha önce sakladığı bilgi ve belgeleri gözden geçireceğini ve kamuya ifşa edebileceğini duyurmuştu.

'SUUDİ AJANLAR KORSANLARA DESTEK VERDİ'
2016 yılına ait olan ve gizliliği yeni kaldırılan belgede, FBI'ın bir Suudi konsolosluk yetkilisi ve Los Angeles'ta şüpheli bir Suudi istihbarat ajanının, 11 Eylül'de uçak kaçıranlardan en az ikisine destek sağladığı öne sürüldü.

Belgede, Los Angeles'ta bir Suudi öğrenci olan ama FBI'ın bir Suudi istihbarat ajanı olduğundan şüphelendiği Omar al-Bayoumi hakkında, FBI'ın şüphelenmesine neden olan çok sayıda bağlantıya ve tanık ifadelerine yer verildi.

FBI belgesi Bayoumi'yi, iki korsana yardım etmek için 'konaklama ve finansman sağlamakla' suçladı.

Washington DC'deki Suudi büyükelçiliği Çarşamba günü yaptığı açıklamada, FBI belgelerinin 'açıklanmasını memnuniyetle karşıladığını' ve Suudi Arabistan'ın 11 Eylül saldırılarında suç ortağı olduğu iddialarının 'kategorik olarak yanlış olduğunu' söyledi.

BİNLERCE KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ
11 Eylül 2001 Salı günü, saldırganlar Amerikan yolcu uçaklarını kaçırmış ve New York'taki iki gökdelene çarparak binlerce kişinin ölümüne neden olmuştu.

Bu saldırılar sadece Amerika için değil, tüm dünya için yüzyılın en travmatik olaylarından biri oldu. Uçaklardan ikisi New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin binaları olan İkiz Kuleler'e çarptı.

Saldırılarda, (19 uçak korsanı dışında) toplam 2977 kişi hayatını kaybetti. Bunların çoğu New York'taydı.