İngiltere ve Almanya'dan Rusya'ya muhalif Aleksey Navalnıy'ı serbest bırakın çağrısı

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Almanya'dan dönüşünde Moskova'da gözaltına alınan Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın derhal serbest bırakılması gerektiğini bildirdi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da "Rusya, kendi anayasasına ve uluslararası yükümlülükleri ile hukukun üstünlüğü ilkesine ve medeni hakların korunmasına bağlıdır." ifadeleriyle Navalnıy için serbest kalması çağrısı yaptı.

Giriş Tarihi 18 Ocak 2021, 13:01 Güncelleme 18 Ocak 2021, 17:21
İngiltere ve Almanya’dan Rusya’ya muhalif Aleksey Navalnıy’ı serbest bırakın çağrısı

İÇİNDEKİLER

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, yazılı açıklamasında, "Alçakça bir suçun kurbanı olan Aleksey Navalnıy'ın Rus yetkililer tarafından gözaltına alınması dehşet verici. Derhal serbest bırakılmalı." ifadesini kullandı.

İngiliz Bakan, "Rusya'nın Navalnıy'a zulmetmek yerine, bir kimyasal silahın Rus topraklarında nasıl kullanıldığını açıklaması gerektiğini" belirtti.

ALMAN BAKAN DA TEPKİ GÖSTERDİ
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas yaptığı açıklamada, "Rusya, kendi anayasasına ve uluslararası yükümlülükleri ile hukukun üstünlüğü ilkesine ve medeni hakların korunmasına bağlıdır. Bu ilkeler, Alexei Navalny'ye de uygulanmalıdır. Alexei Navalny derhal serbest bırakılmalı" ifadelerini kullandı.

NAVALNIY, MOSKOVA'DAKİ HAVAALANINDA GÖZALTINA ALINMIŞTI
Rusya'nın Tomsk şehrinden Moskova'ya gitmek üzere 20 Ağustos 2020'de uçağa binen Navalnıy'ın uçuş esnasında fenalaşması üzerine uçak, Omsk şehrine inmişti. Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalnıy'ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü.

44 yaşındaki Navalnıy, 22 Ağustos 2020'de Omsk'tan özel bir uçakla Berlin'deki Charite Hastanesi'ne nakledilmişti.

Aleksey Navalnıy, tedavi gördüğü Almanya'dan döner dönmez Moskova'daki havaalanında 17 Ocak'ta gözaltına alınmıştı.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA
Rusya'da zehirlenen muhalif lider Aleksey Navalni, Almanya'dan başkent Moskova'ya iniş yaptıktan hemen sonra gözaltına alındı. Rus mahkemesi, Navalni'nin 30 gün gözaltına kalacağını duyurdu.