Antonio Guterres BM Genel Sekreterliğine 2. kez adaylığını açıkladı

Son dakika haberi... Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ikinci kez aynı görev için aday olmak istediğini bildirdi. BM Genel Sekreterleri, beş yıllığına göreve seçiliyor

Giriş Tarihi 11 Ocak 2021, 20:56 Güncelleme 11 Ocak 2021, 21:39
Antonio Guterres BM Genel Sekreterliğine 2. kez adaylığını açıkladı

İÇİNDEKİLER

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, ikinci kez aynı görev için aday olmak istediğini bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Guterres'in BM 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır ve BM Güvenlik Konseyi'ni, genel sekreterliğe yeniden aday olmak istediğine ilişkin mektupla bilgilendirdiğini söyledi.

Dujarric, Guterres'in üye ülkeler de istediği takdirde ikinci kez BM Genel Sekreterliğine aday olmak istediğini ifade etti.

YIL SONUNDA DOLUYOR
2017'de BM Genel Sekreterliğine başlayan Guterres'in görev süresi yıl sonunda doluyor.

BM Genel Sekreterleri, beş yıllığına göreve seçiliyor.

GUTERRES KİMDİR?
Portekiz'in başkenti Lizbon doğumlu 67 yaşındaki siyasetçi ve diplomat olan Guterres, mühendislik ve fizik bölümünü bitirdikten sonra 3 yıl akademisyen olarak çalıştı. 1974 yılında ise siyasete atıldı.

Portekiz'de 25 Nisan 1974'te şiddet kullanılmadan gerçekleştirilen ve diktatörlüğe son veren Karanfil Devrimi'nin ardından Sosyalist Parti'e katılan Guterres, 1992 yılında partinin genel sekreteri oldu.

1995 ile 2002 yılları arasında Portekiz Başbakanı olarak görev yapan Guterres, başbakanlık görevinin ilk döneminde ekonomik açılımlar yaparak Portekiz'in Expo 98'e evsahipliği yapmasını sağladı ve ülkenin uluslararası alanda görünürlüğünü artırdı.

Başarılı bir döneme imza atan Guterres, 1999 yılında ikinci kez başbakan olarak seçildi. Ancak, Guterres'in ikinci dönemi o kadar da parlak geçmedi. Sosyalist Parti içindeki iç çatışma ve yerel seçimlerde istenilen zaferin elde edilememesi Guterres'i 2001'de istifaya zorladı.

Guterres, 1999 – 2005 yılları arasında ise Sosyalist Enternasyonal'ın başkanlık görevini yürüttü.

Antonio Guterres, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en kötü insani krizin yaşandığı bir dönemde 2005-2015 yılları arasında BM Mülteciler Yüksek Komiserliği görevini üstlendi.

Suriye'de 6 yıldır devam eden iç savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan milyonlarca Suriyeli mülteciye BM'nin ulaşabilmesi için de yoğun çalışmalar yürüten Guterres, en fazla sayıda Suriyeli mülteciye evsahipliği yapan Türkiye ile de yakın işbirliği içinde oldu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN