Hollanda'da 'casusluk' krizi: 2 Rus diplomat sınır dışı ediliyor

Son dakika haberi... Hollanda ve Rusya arasında "casusluk" krizi yaşanıyor. Hollanda 2 Rus diplomatı casusluk yaptıkları gerekçesiyle "istenmeyen adam" ilan etti. Hollanda'dan yapılan açıklamada 2 Rus diplomatın en kısa sürede ülkeyi terk etmeleri gerektiği vurgulandı.

Giriş Tarihi 11 Aralık 2020, 00:02 Güncelleme 12 Aralık 2020, 12:06
Hollanda’da ’casusluk’ krizi: 2 Rus diplomat sınır dışı ediliyor

İÇİNDEKİLER

Hollanda ve Rusya arasında "casusluk" krizi yaşanıyor. Hollanda 2 Rus diplomatı casusluk yaptıkları gerekçesiyle "istenmeyen adam" ilan etti.

TEKNOLOJİ VE BİLİM ALANI
Hollanda Güvenlik ve İstihbarat Dairesince (AIVD) yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın Lahey Büyükelçiliğinde görev yapan istihbarat görevlisi ve diplomatik akreditasyona sahip olan bir diplomatın ülkede "teknoloji ve bilim alanında casusluk yaptığı"nın anlaşıldığı ifade edildi.

Rus istihbarat görevlisinin, yüksek teknoloji sektöründeki hassas bilgilere erişimi olan kişilerle temasa geçtiği ve bunlarla önemli bir kaynak ağı kurduğu ifade edildi. Bu kişilerden bazılarının bilgi karşılığında istihbarat görevlisinden para aldığı kaydedildi.

EN KISA SÜREDE ÜLKEYİ TERK ETMELERİ İSTENDİ
Diplomatik akreditasyona sahip olan ikinci Rus istihbarat görevlisinin ise "casuslukta destekleyici bir rol oynadığı" belirtilen açıklamada, her iki istihbarat görevlisinin Hollanda Dışişleri Bakanlığınca "istenmeyen adam" ilan edildiği bilgisi paylaşıldı.

İki Rus diplomatın bu nedenle artık Hollanda'da diplomat olarak faaliyet göstermelerine izin verilmeyeceği ve en kısa sürede ülkeyi terk etmeleri gerektiği vurgulandı.

Rus istihbarat görevlisinin yapay zeka, yarı iletkenler ve nanoteknoloji hakkında bilgi topladığı ve bu teknolojinin çoğunun hem sivil hem de askeri uygulamalarda kullanışlı olduğuna dikkat çekildi.

RUS TARAFINDAN AÇIKLAMA
Rusya Lahey Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada ise, Hollanda'nın Rus diplomatların yasadışı eylemlerine dair hiçbir kanıt sunmadığı ifade edildi. Büyükelçilik, Rus diplomatların sınır dışı edilmesine "yeterli ve zamanında" yanıt verileceğini açıkladı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN