Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita alıkonuldu

Askeri hareketliliğin yaşandığı Mali'de Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita alıkonuldu. Yerel güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Keita, yerel saatle 16.30 civarında askerler tarafından Bamako'daki konutundan alındı. Keita'nın nereye götürüldüğü bilinmiyor.

Giriş Tarihi 18 Ağustos 2020, 20:23 Güncelleme 18 Ağustos 2020, 23:14
Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita alıkonuldu

İÇİNDEKİLER

Yerel güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Keita, yerel saatle 16.30 civarında askerler tarafından Bamako'daki konutundan alındı. Keita'nın nereye götürüldüğü bilinmiyor.

Kaynaklar, daha önce Keita'nın oğlu Karim Keita ve Başbakan Boubou Cisse ile bazı bakanların alıkonulduğunu doğrulamıştı. Cisse, hükümetin resmi Facebook hesabından yaptığı açıklamayla diyalog çağrısında bulunmuştu.

Şu ana kadar Meclis Başkanı Moussa Timbine, Ekonomi ve Finans Bakanı Abdoulaye Daffe ve Dışişleri Bakanı Tieble Drame'nin alıkonulduğu biliniyor.

Kati'deki askeri kamp, 2012'de dönemin Cumhurbaşkanı Amadou Toumani Toure'ye karşı düzenlenen askeri darbede önemli rol oynamıştı.

Muhalif gruplar, bu sabah eylemlerini sıkılaştıracağını açıklamış, Keita istifa etmeden geri adım atmayacaklarını duyurmuştu.

MALİ'DE NELER OLUYOR?

Mayıs ayından bu yana Cumhurbaşkanı Keita'nın istifasını talep eden ve çok sayıda protesto düzenleyen muhalif gruplar, diyalog çağrısına karşın geri adım atmıyor.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) adına ara buluculuk görevi üstlenen eski Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, M5 RFP platformuna, geçen hafta Keita ile masaya oturma teklifinde bulunmuş ancak platform öneriyi sert dille geri çevirmişti.

Muhalifler, Keita istifa edene kadar eylemlerine devam edeceğini söylerken, ECOWAS ise hiçbir şekilde Keita'nın istifasına izin verilmeyeceğinin altını çiziyor.

Üye ülkelerin liderleri 28 Temmuz'da düzenlenen olağanüstü zirvede, Keita'nın istifasının müzakere konusu olmayacağını ifade etmişti.

ÜLKE ÇAPINDA GÖSTERİLER PLANLANIYORDU

Mali'de Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın istifasını talep eden muhalif gruplar yeniden sokağa inmeye hazırlanıyordu.

Çok sayıda muhalif siyasi parti ve sivil toplum örgütünün başını çektiği M5 RFP platformunun liderlerinden İbrahim Ikassa Maiga, yerel basına yaptığı açıklamada, eylemlerini artıracaklarını söyledi.

Buna göre, muhalif grupların 25-26 Ağustos'ta ülke çapında geniş kapsamlı gösteriler düzenlemesi bekleniyor.

ASKERİ HAREKETLİLİK ARTTI

Siyasi krizle mücadele eden Mali'de, başkent Bamako yakınlarındaki bir garnizondan silah sesleri duyulduğu ve askeri araçların başkente ilerlediği aktarıldı.

Mayıstan bu yana siyasi krizle mücadele eden Mali'de, başkent Bamako yakınlarındaki bir garnizondan silah sesleri duyulduğu ve askeri araçların başkente ilerlediği öğrenildi.